Românii au alocat educației cel mai puțin din cheltuielile totale: doar 0,6%, în trimestrul IV din 2023 – Statistică

190 de vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
Veniturile totale medii lunare din România au reprezentat, în trimestrul IV din 2023, 7.504 lei pe o gospodărie, respectiv 2.999 lei pe o persoană, în creştere cu 2,8% faţă de trimestrul III din același an. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie, de doar 0,6% din total, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro, preluat de G4Media.ro.

Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, raportat la aceeași perioadă, de 6.514 lei pe o gospodărie (2.603 lei pe o persoană) şi au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creştere cu 82 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul III din 2023, arată datele citate.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 35,2% în cheltuielile totale, cu 9 procente mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (34,2%).

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Și statul cât a dat, prin burse, subvenții, rechizite gratuite, programe tip masa caldă, lapte și corn (pe unde mai există) etc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație…
Vezi articolul

EXCLUSIV Familia și prietenii sunt principalii „consultanți” pentru alegerea liceului ai elevilor care au terminat acum clasa a VIII-a, în București, arată raportul CMBRAE 2023. Sfaturile consilierilor școlari, pe ultimul loc

Elevii care termină gimnaziul preferă să se consulte cu familia și prietenii atunci când își aleg liceul, arată Studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a,…
Vezi articolul

40% din elevii dezavantajați, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online / Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală – Raport al World Vision România, la 1 an de la prima zi de școală online

La un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis, iar educația a trecut în mediul online, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la…
Vezi articolul