România vrea să atragă studenți și cercetători din China și să dea la schimb urbaniști și arhitecți: Memorandum aprobat de Guvern

1.423 de vizualizări
Foto: Pexels.com
România și China își vor recunoaște reciproc diplomele emise de instituțiile de învățământ superior, anunță Ministerul Educației. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 21 mai, memorandumul între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.

Scopul este acela de a obține o continuare a studiilor în universitățile și institutele de cercetare de pe teritoriul României și al Chinei, explică Ministerul Educației, într-un comunicat trimis Edupedu.ro.

România va recunoaște următoarele certificate și diplome din învățământul superior din China:

  • certificatul de absolvire a cursului special de educație (Zhuanke),
  • certificatul de absolvire a cursului general de educație și/sau diplomă de licență,
  • certificatul de absolvire – nivel Master,
  • certificatul de absolvire – nivel Doctorat

Oficialii chinezi precizează, în ceea ce-i privește, că vor recunoaște în mod particular și “diploma de inginer, diploma de urbanist” sau “diploma de arhitect”.

Concret, Ministerul român al Educației anunță că “Republica Populară Chineză va recunoaște următoarele diplome din învățământul superior din România:

  • pentru ciclul I de studii universitare:  diploma de licență, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licență și master, diploma de arhitect;
  • pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;
  • pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.”
Comunicatul integral al Ministerului Educației:

“A fost aprobat Memorandumul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din România și China

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 21 mai, Memorandumul între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.

Scopul Memorandumului este acela de a facilita recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și perioadelor de studii din învățământul superior, în vederea continuării studiilor în instituțiile de învățământ superior de pe teritoriul României și al Chinei. Astfel, se vor recunoaște diplomele emise de instituții de învățământ superior – universități, academii de studii, institute de cercetare, școli de studii superioare – acreditate conform legislației din România și diplomele și certificatele emise de instituții de învățământ superior și institute de cercetare din Republica Populară Chineză.

România va recunoaște următoarele certificate și diplome din învățământul superior din China: certificatul de absolvire a cursului special de educație (Zhuanke), certificatul de absolvire a cursului general de educație și/sau diplomă de licență, certificatul de absolvire – nivel Master, certificatul de absolvire – nivel Doctorat.

Republica Populară Chineză va recunoaște următoarele diplome din învățământul superior din România:

  • pentru ciclul I de studii universitare:  diploma de licență, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licență și master, diploma de arhitect;
  • pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;
  • pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.

Pentru a fi recunoscute diplomele și certificatele obținute în România, acestea trebuie să fie însoțite de o dovadă a autenticității, eliberată de instituțiile de învățământ superior, în timp ce diplomele și certificatele eliberate de instituțiile de învățământ superior sau institut de cercetare din China trebuie să fie însoțite de o dovadă a verificării, emisă de autoritățile centrale competente.

Precizăm că învățământul superior din România este organizat în universități, academii de studii, institute de cercetare, școli de studii superioare, autorizate provizoriu sau acreditate conform legii. De asemenea, toate universitățile acreditate sau autorizate utilizează Sistemul European de Credite Transferabile și eliberează Suplimentul la diplomă”.

Descarcă de aici, în format .PDF, comunicatul Ministerului Educației cu privire la Memorandumul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din România și China

 

Photo by Kobe Michael from Pexels

 


2 comments
  1. Lasati-o balta cu chinezii si comunismul lor! Vrem sa si uitam ca exista! Statele Unite cocheteaza cu ideea de a nu le mai da viza si de a nu mai primi studentii lor, ceea ce e absolut normal, avand in vedere prin ce trecem din cauza lor, iar voi veniti cu tampeniile astea.

  2. Nu va mai saturati de chinezi si de tot ce e legat de China? Nu v-a ajuns pandemia asta, nu? De lucrari de proasta calitate facute de ei sau de afaceri murdare din vremea lui Ponta, nu mai zic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cinci facultăți din 15 vor avea activități doar față în față, unele vor face online până la limitele maxime admise, la studiile de licență

Cinci dintre cele 15 facultăți ale Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu profile deopotrivă teoretice și aplicate, au optat să facă exclusiv față în față activitățile de curs, de…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie, contestate de profesori ai Facultății de Chimie – Universitatea din București

Standardele minimale naționale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare în domeniul chimie sunt contestate de reprezentanți ai Facultății de Chimie din Universitatea…
Vezi articolul

Resetarea mandatelor de rector la viitoarele alegeri universitare / Rectorii primesc posibilitatea a încă două mandate de câte 5 ani, indiferent de numărul de ani de când conduc deja universitățile. Ligia Deca: Juriștii mi-au spus că legea nu retroactivează

Proiectul legii învățământului superior, asumat de ministra Educației, Ligia Deca, prevede câte două mandate pentru rectorii universităților. Durata acestora este de 5 ani fiecare, iar cei care au avut deja…
Vezi articolul