România suspendă din 1 iunie participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia / Cotizația României la institutul de lângă Moscova, de 4 milioane de dolari pe 2022, nu va fi achitată “atât timp cât situația din Ucraina se menține”

Sediul IUCN din Dubna, Rusia / Photo © Anton Velikzhanin | Dreamstime.com

România își suspendă din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, în urma agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare va fi susținută de un reprezentant al Ministerului cercetării, inovării și digitalizării (MCID) în cursul zilei de miercuri, anunță ministerul într-un comunicat. Potrivit acestuia România nu a mai achitat de anul trecut cotizația la IUCN, institut înființat în 1956 în apropiere de Moscova, unde România participa la toate formele de activități. Reprezentanții ministerului au precizat pentru Edupedu.ro că, în cazul IUCN, unde lucrează 23 de angajați români, contribuția anuală a României era stabilită pe baza PIB, iar în 2022 ar fi trebuit să fie de 4 milioane de dolari.

La IUCN lucrau pe perioadă determinată 23 de angajați români, personal de cercetare, au precizat pentru Edupedu.ro reprezentanții MCID. Dacă pe 2022 contribuția anuală, stabilită în funcție de PIB, trebuia să fie de 4 milioane de dolari, în 2021 această contribuție a fost stabilită la 3,7 milioane de dolari, au precizat aceiași reprezentanți ai ministerului. Dar, după cum se precizează în comunicat, nici pe 2021 contribuția nu a fost plătită, în timp ce pentru angajați încep demersurile pentru revenirea în țară.

Potrivit comunicatului MCID, “ca urmare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, autoritatea de stat pentru cercetare și responsabilă pentru coordonarea cooperării României cu IUCN, a decis suspendarea evenimentelor comune IUCN-RO și întreruperea participării la acțiuni organizate de IUCN (conferințe, ateliere de lucru, seminarii, etc) care implică autorități și instituții publice.

Ministerul mai precizează că “se suspendă totodată președinția asigurată de România a Comitetului Reprezentanților Împuterniciți și deplasările pe termen scurt (vizitele de lucru de maxim 30 de zile) ale personalului din România la IUCN și reciproc. Sunt inițiate, totodată, demersurile de rechemare ale angajaților români detașați în prezent la IUCN. MCID a decis și suspendarea organizării de noi apeluri pentru granturi și proiecte comune cu IUCN, dar și suspendarea încheierii de noi contracte economice cu IUCN finanțate din cotizația României (pe baza acordurilor de colaborare dintre laboratoarele IUCN și instituțiile din România).”

În comunicat, ministrul cercetării, Sebastian Burduja, este citat vorbind despre ‘toleranță zero față de orice demers de colaborare cu Federația Rusă, în domeniile aflate în coordonarea ministerului”. El precizează că decizia de astăzi a fost luată informal săptămâna trecută. 

Ce este Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară (JINR) din Dubna

Potrivit unei prezentări de pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, IUCN, institut situat în Dubna, regiunea Moscova (120 km nord de Moscova):

Este un centru de cercetare internaţional pentru ştiinţele nucleare.

Photo © Anton Velikzhanin | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version