România semnează azi un acord de cooperare în domeniul Educației cu ministerul din Cuba / Țara este un susținător al Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, iar un raport al departamentului de stat al SUA arată că universitățile publice au dat afară profesori și studenți care nu împărtășesc ideologiile partidului de la putere

374 de vizualizări
Foto: Ambasada României în Cuba
„Programul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Republica Cuba” va fi semnat luni de ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul cubanez al Învățământului Superior, Jose Ramon Saborido Loidi, aflat în vizită în România alături de o delegație formată din 12 rectori ai unor universități din Cuba. Într-un raport al departamentului american privind respectarea drepturilor omului în Cuba, cel puțin 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 pentru că aceștia au avut opinii contrare guvernului de la Havana.
  • Cuba și-a anunțat sprijinul pentru Rusia în războiul cu Ucraina, soldat din 24 februarie cu 1 milion de refugiați care au trecut doar granița cu România.
  • Ministrul actual al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi, care sosește în România, s-a întâlnit în noiembrie 2021 cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, cu care a schinbat opinii despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.
  • José Ramón Saborido Loidi a fost timp de mulți ani rector al Universității Centrale Central de Las Villas (UCLV).

Vizita ministrului cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido Loidi, în România durează între 5-12 iunie, la invitația Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor. A venit însoțit de 12 rectori de la universități de prestigiu din Cuba care se vor întâlni cu omologii lor de la universități din București, Brașov și Târgu Mureș.

Ambasadorul României în Republica Cuba, Theodora Magdalena Mircea, s-a întâlnit deja cu delegația condusă de ministrul Educației Superioare, Jose Ramon Saborido.

Luni va fi semnat Programul de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba de către cei doi miniștri, român și cubanez.

Amintim că în februarie, rectorii români au participat la Congresul Universidad 2022 desfășurat la Havana, februarie 2022, unde au fost semnate 18 acorduri de cooperare de educație între România și Cuba.

Informații de context

Ministrul actual al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi s-a întâlnit în noiembrie 2021 cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, cu care a schinbat opinii despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.

Într-un raport privind respectarea drepturilor omului în Cuba, publicat de Departamentul de Stat al SUA, care citează o publicație locală, cel puțin 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 pentru că aceștia au avut opinii contrare guvernului de la Havana.

În 20 august, vice ministrul pentru învățământ superior, Martha del Carmen Mesa Valenciano, anunța într-o scrisoare publică: “Oricine care nu împărtășește opiniile revoluționare ale partidului, ideologia, moralitatea și convingerile politice, trebuie să își dea demisia din poziția de profesor universitar. Scrisoarea a deschis drumul multor concedieri din mediul academic, notează raportul departamentului american de stat.

Mai mult, ministrul cubanez pentru învățământ superior, Jose Ramon Saborido Loidi a confirmat că universitățile publice au concediat și dat afară nu doar profesori care nu împărtășesc ideologiile partidului de la putere, ci si studenți.

Universitățile au adoptat noi criterii de admitere a studenților pentru a acorda mai multă pondere convingerilor ideologice ale potențialilor studenți, mai scrie în raportul SUA.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Burse pentru elevii de 7 şi 8, soluţia Buzăului pentru educaţie” – proiect de campanie lansat de PSD: Dacă până acum au fost premiaţi elevii care fac excelenţă, purtând şi riscul de a deveni fideli ţărilor de adopţie, primarul municipiului Buzău aduce în atenţie elevul de nivel mediu

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunţă că, de anul viitor, în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea primi burse de studiu şi elevii cu…
Vezi articolul

Bursele pentru elevii navetiști de la sate și bursele de studiu trebuie să fie reintroduse în școli, solicită World Vision România: „Acestea asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate” / Organizația a cerut Ministerului Educației reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit

Reintroducerea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit sunt cele trei solicitări făcute Ministerului Educației…
Vezi articolul

Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”

Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Concret, este vorba despre indemnizația…
Vezi articolul

Concursul online de traduceri al Uniunii Europene, “Juvenes Translatores”, a început astăzi înscrierile pentru licee, deschise până pe 20 octombrie / Pot participa elevi născuți în 2004. Premiile se acordă la Bruxelles în primăvara lui 2022

Se dă startul la concursul anual al Comisiei Europene pentru tineri traducători, “Juvenes Translatores”. Până pe 20 octombrie 2021, liceele interesate se pot înscrie online la cea de-a 15-a ediție…
Vezi articolul