România semnează azi un acord de cooperare în domeniul Educației cu ministerul din Cuba / Țara este un susținător al Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, iar un raport al departamentului de stat al SUA arată că universitățile publice au dat afară profesori și studenți care nu împărtășesc ideologiile partidului de la putere

375 de vizualizări
Foto: Ambasada României în Cuba
„Programul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Republica Cuba” va fi semnat luni de ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul cubanez al Învățământului Superior, Jose Ramon Saborido Loidi, aflat în vizită în România alături de o delegație formată din 12 rectori ai unor universități din Cuba. Într-un raport al departamentului american privind respectarea drepturilor omului în Cuba, cel puțin 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 pentru că aceștia au avut opinii contrare guvernului de la Havana.
  • Cuba și-a anunțat sprijinul pentru Rusia în războiul cu Ucraina, soldat din 24 februarie cu 1 milion de refugiați care au trecut doar granița cu România.
  • Ministrul actual al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi, care sosește în România, s-a întâlnit în noiembrie 2021 cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, cu care a schinbat opinii despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.
  • José Ramón Saborido Loidi a fost timp de mulți ani rector al Universității Centrale Central de Las Villas (UCLV).

Vizita ministrului cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido Loidi, în România durează între 5-12 iunie, la invitația Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor. A venit însoțit de 12 rectori de la universități de prestigiu din Cuba care se vor întâlni cu omologii lor de la universități din București, Brașov și Târgu Mureș.

Ambasadorul României în Republica Cuba, Theodora Magdalena Mircea, s-a întâlnit deja cu delegația condusă de ministrul Educației Superioare, Jose Ramon Saborido.

Luni va fi semnat Programul de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba de către cei doi miniștri, român și cubanez.

Amintim că în februarie, rectorii români au participat la Congresul Universidad 2022 desfășurat la Havana, februarie 2022, unde au fost semnate 18 acorduri de cooperare de educație între România și Cuba.

Informații de context

Ministrul actual al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi s-a întâlnit în noiembrie 2021 cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, cu care a schinbat opinii despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.

Într-un raport privind respectarea drepturilor omului în Cuba, publicat de Departamentul de Stat al SUA, care citează o publicație locală, cel puțin 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 pentru că aceștia au avut opinii contrare guvernului de la Havana.

În 20 august, vice ministrul pentru învățământ superior, Martha del Carmen Mesa Valenciano, anunța într-o scrisoare publică: “Oricine care nu împărtășește opiniile revoluționare ale partidului, ideologia, moralitatea și convingerile politice, trebuie să își dea demisia din poziția de profesor universitar. Scrisoarea a deschis drumul multor concedieri din mediul academic, notează raportul departamentului american de stat.

Mai mult, ministrul cubanez pentru învățământ superior, Jose Ramon Saborido Loidi a confirmat că universitățile publice au concediat și dat afară nu doar profesori care nu împărtășesc ideologiile partidului de la putere, ci si studenți.

Universitățile au adoptat noi criterii de admitere a studenților pentru a acorda mai multă pondere convingerilor ideologice ale potențialilor studenți, mai scrie în raportul SUA.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Votul de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare, solicitat de Federația Tinerilor din Constanța, după ce Florin Cîțu s-a declarat de acord cu așa ceva: Să fie inclus în discuțiile pentru revizuirea Constituției

Federația Tinerilor din Constanța salută declarația făcută de președintele Senatului Florin Cîțu, care a răspuns luni că ar fi de acord cu reducerea vârstei necesare pentru a vota la 16…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cum a resuscitat Mariana Dogaru, președinta consiliului ARACIP, prin decizie personală, un atestat abrogat prin Hotărâre de Guvern. Pe baza formularului abrogat școlile acreditate primesc finanțarea de la stat

Mariana Dogaru, președinta consiliului Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a dat o decizie prin care instituția emite în continuare același model de atestat privind nivelul calității…
Vezi articolul

Într-o clasă de liceu vor fi maximum 26 de elevi. Președintele Federației Părinților susține că ministrul Educației i-a anunțat că se face recalibrarea cifrelor de școlarizare pentru filiera teoretică, după apariția criticilor privind desființarea claselor

În clasele de liceu, pe filiera teoretică, numărul maxim de elevi într-o clasă va scădea de la 28 la 26, conform asigurărilor pe care Iulian Cristache, președintele Federației părinților, spune…
Vezi articolul