România, printre ultimele țări europene care îi așteaptă pe elevi în clase. Vacanțele se încheie și în Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria. Mai așteaptă sau au început online câteva state din Balcani

1.240 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Mai mult sau mai puțin pregătite să îi întâmpine pe elevi înapoi în clase, ultimele țări europene aflate încă în vacanța de vară își redeschid, în zilele următoare, școlile. Acestea s-au redeschis deja, în condiții de pandemie, în cele mai multe țări de pe continent.

Urmează România, Bulgaria, Portugalia, Italia, Albania, în timp ce redeschiderea treptată se apropie de sfârșit în Spania și Marea Britanie, unde sistemele sunt descentralizate și școlile au început deja procesul de redeschidere. În Balcani, un număr mic de țări a optat să înceapă online, parțial online sau să amâne începerea anului școlar.

Italia

Redeschiderea este dificilă și în Italia, țara europeană cea mai afectată la începutul epidemiei, unde autoritățile au luat o serie de decizii majore de precauție, dar nu au finalizat încă pregătirile, în unele regiuni. Potrivit TheLocal.it, în ultimele zile dinaintea deschiderii școlile au anunțat că înregistrează 13.000 de angajați testați pozitiv pentru Covid-19. Aceeași sursă scrie separat că cele mai multe regiuni italiene reîncep școala luni, câteva din nord au început deja, pe când altele au amânat redeschiderea până la 24 septembrie, pentru a putea respecta retricțiile impuse de guvern.

Spania

În Spania, unde fiecare regiune decide cum își redeschide școlile, după regulile generale stabilite de guvernul național, școlile au început deja redeschiderea, într-o perioadă în care țara se confruntă cu cea mai abruptă creștere a numărului de cazuri de Covid-19, din al doilea val epidemic, potrivit El Pais. Sursa citată arată că autoritățile au mers mai departe cu planul redeschiderii, deși se așteaptă ca unele unități de învățământ să se reînchidă din cauza epidemiei.

Portugalia

În Portugalia, școlile se redeschid între 14-17 septembrie. Sindicatele se plâng de faptul că autoritățile nu au asigurat suficiente măsuri de precauție, în contextul epidemiei Covid-19, dar sunt de acord că școala trebuie să se reînceapă, deoarece predarea la distanță ar fi “tragică pentru elevi”.

Balcani

Săptămâna aceasta sunt așteptate să se redeschidă școlile și în:

  • Bulgaria, cu măsuri obligatorii și recomandări pentru școli, în vederea creșterii siguranței și pentru trecerea la învățământul online, dacă este nevoie
  • Albania, unde guvernul a introdus de asemenea măsuri sanitare și de prevenție și lucrează după mai multe scenarii

Singurele țări europene care au început sau vor începe școala în sistem online sau cu un număr limitat de elevi la clasă sunt Turcia, Macedonia de Nord și Muntenegru, Serbia și Bosnia-Herțegovina.

  • În Muntenegru, guvernul a decis ca școlile să redeschidă parțial din 1 octombrie, o parte dintre ele clase urmând să meargă la școală, iar altele să înceapă online.
  • Potrivit Balkan Insight, in Bosnia-Herțegovina școlile au început parțial online, parțial la clasă, în timp ce în Serbia, redeschisă parțial, părinții presează pentru redeschidere.
  • Aceeași sursă arată că în Turcia școala a reînceput online, urmând ca unitățile de învățământ să se redeschidă treptat din 21 septembrie.
  • Tot Balkan Insight notează că în Macedonia de Nord începutul noului an școlar a fost amânat pentru 1 octombrie. La mijlocul lunii august, autoritățile optaseră ca orele să înceapă online, cu excepția primelor clase primare și a școlilor cu puțini elevi.
Citește și:
Redeschiderea școlilor în Europa, la zi (8 septembrie): În cele mai multe țări, copiii s-au întors la clase. România și șase alte țări – încă în vacanță. Două state țin școlile închise – UNESCO

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: INQUAM Photos George Calin

INTERVIU Filologul Liviu Papadima, despre proiectele de legi ale educației, “lipsite de viziune” și cu “prevederi scandaloase”: Organizarea “comasată” a Bacalaureatului – “o aberație, mărturia fără echivoc a incapacității autorităților românești” / Dacă aceasta va fi păstrată, reforma “va muri în câțiva ani”

“Dacă cea mai stupidă inițiativă din învățământul preuniversitar, cea a bacalaureatului ‘comasat’, va fi menținută în textul legii, cred că va avea soarta multor altor tentative de ‘reformă’ în favoarea…
Vezi articolul
Carti si documente / Foto: Pexels.com

Ministerul Educației a lansat pe 10 noiembrie o competiție de finanțare a publicațiilor științifice. Înscrierile începuseră pe 6 noiembrie. Ministrul Educației: ”S-a întârziat la avize”

Coordonatorii de reviste și cărți tehnico-științifice au avut la dispoziție doar două zile pentru a depune dosare de finanțare a publicațiilor, deși competiția prevedea opt zile pentru înscriere. De vină…
Vezi articolul