România – printre țările europene cu cei mai puțini profesori cu vârste de peste 50 de ani, în școala primară, gimnaziu și liceu – raport OCDE 

3.674 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
România sfidează tendința internațională care face ca țările cu o scădere a numărului de elevi să recruteze mai puțini profesori, deci să aibă profesori cu medii de vârstă mai ridicate, potrivit celui mai nou raport Education at a Glance, publicat săptămâna aceasta de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Acesta arată că România, țară ce se confruntă cu o scădere a populației de elevi, se numără printre țările cu cel mai mic număr de profesori cu vârste de peste 50 de ani, mult sub media OCDE.

Astfel, potrivit raportului și notei de țară, doar 26% dintre profesorii de gimnaziu din România aveau, în 2022, vârste de peste  50 de ani, comparativ cu o medie OCDE de 36%. La nivel de școală primară, doar 29% dintre profesori se încadrează în această grupă de vârstă (OCDE – 34%). Iar la nivel de liceu 37% dintre profesorii români au vârste de peste 50 de ani, comparativ cu o medie OCDE de 41%.

  • Situația României este și mai bună prin raportare la media UE (40% – gimnaziu, 38% – școala primară, 44% – liceu).
Sursa: OCDE – Education at a Glance 2024

La nivel european, România depășește, ca pondere a profesorilor cu vârste de peste 50 de ani, doar Croația, Luxemburg, Marea Britanie și Turcia. La polul opus, țări care, la nivelul școlii primare și gimnaziului, au o populație dublă de profesori în această categorie de vârstă sunt Letonia, Lituania, Portugalia, Grecia, Estonia. Un nivel foarte ridicat se înregistrează și în Ungaria, Italia, Bulgaria sau Germania.

OCDE notează, în analiza sa, că „țările care se confruntă cu o scădere a populației de elevi au o proporție mai mare a profesorilor în vârstă, întrucât sunt recrutați mai puțini profesori tineri”. Situația din România nu se încadrează, însă, în această tendință: procentul profesorilor de peste 50% rămâne redus în condițiile unei scăderi considerabile a populației de elevi, care a atins cel mai mic nivel din ultimul deceniu în anul școlar 2022-2023, cu o scădere de 9% față de 2014-2015, potrivit celui mai nou „Raport privind starea învățământului preuniversitar din România”.

Citește și:
România – mult în urma mediei OCDE la rezultatele educației, de la finalizarea studiilor liceale și universitare și integrarea pe piața muncii la cheltuielile per elev și student, arată raportul internațional Education at a Glance 2024, în a doua ediție comparativă cu date despre învățământul românesc

România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii – raport internațional

Photo © ElnurDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Banii dați fiecărei universități de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei / În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat

Universitățile românești au primit sume consistente, în 2021, pentru verificarea celor peste 70.000 de teze de doctorat scrise în perioada 1990-2016, așa cum le-a solicitat atunci fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

EXCLUSIV Profesorul Oliver Jens Schmitt, președintele Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe: Putin vrea să recâștige toate fostele republici sovietice și să recapete controlul inclusiv asupra României. Ca și în 1940, România este amenințată de corupția multor politicieni, de slăbiciunea instituțiilor sale, de o propagandă pro-rusă / Cum pot fi identificați agenții de influență ai Rusiei în România

„Președintele rus Vladimir Putin vrea să inverseze prăbușirea Uniunii Sovietice, să recâștige toate fostele republici sovietice, inclusiv Republica Moldova, și să recapete controlul asupra fostelor state vasale, inclusiv România”, avertizează…
Vezi articolul

Liceenii sunt criticați că ei controlează sursele de disconfort prin interacțiunile digitale, nu reacționează la opinii diferite și critici / În vremea inteligenței artificiale, e important să ne construim maturitatea emoțională prin schimb de idei și polemici – profesorul Răzvan Rughiniș

“Este important, așa cum un organism își construiește anticorpii în fața unor amenințări noi”, în epoca  ascensiunii inteligenței artificiale “să ne construim o maturitate emoțională prin schimb de idei, prin…
Vezi articolul

Dr. Radu Lupescu, medic român în Franța: “Coronavirusul este periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate cauzată de necesitatea tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”

Dr. Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, scrie pe Facebook despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și cel mai mare pericol: supra-aglomerarea spitalelor. Textul…
Vezi articolul