România, pe locul 6 în lume cu trei medalii de argint și una de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023 / Profesorul coordonator Mihai Bălună: Rezultatul este important pentru că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani

6.106 vizualizări
Foto: Lotul olimpic al României la EGMO 2023, Slovenia
Elevele românce participante la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO) 2023, organizată în Slovenia, au obținut trei medalii de argint și una de aur, potrivit rezultatelor anunțate de organizatori. Cele patru fete au reușit, astfel, să claseze România pe locul 3 în Europa și locul 6 în lume, după cum scrie Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) într-o postare pe Facebook.

Potrivit clasamentului oficial (mai jos), România este pe locul trei în Europa după Ucraina și Turcia și pe locul șase în lume după China, America, Australia, Ucraina și Turcia. Topul este continuat de Germania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Croația Regatul Unit, Kazakhstan ș.a.m.d. Au concurat 214 fete din 54 de țări, conform organizatorilor.

Profesorul de matematică Mihai Bălună, coordonatorul principal al lotului olimpic, a precizat, pentru Edupedu.ro, că ”rezultatul este important prin faptul că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani. În fiecare an, aproape cu o altă echipă, am reușit să luăm locuri fruntașe, chiar și locul cel mai înalt (n. red. în 2022). E foarte important că reușim aceste rezultate, deși echipa se tot schimbă, asta arată că de fapt există o masă destul de importantă de elevi care încă care țin sus performanța și bineînțeles există o masă importantă de profesori care sunt în spatele acestor elevi”.

”La selecții au participat fetele care au avut rezultate notabile în anii trecuți, au dat niște probe de baraj și primele patru au format echipă. Se pare că am reușit o selecție bine gândită pentru că echipa a avut un rezultat foarte bun”, a mai declarat Bălună pentru Edupedu.

Două dintre cele patru eleve sunt de la un liceu privat, la fel și coordonatorul adjunct al lotului României la ediția 2023 a EGMO. Mai exact, lotul României a fost format din:

  • Ana Boiangiu (Liceul Internațional de Informatică Bucureşti) – medalie de aur
  • Mara Ioana Zaharia (Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați) – medalie de argint
  • Gabriela Mădălina Pîrvulescu (Colegiul Național ”Frații Buzești”, Craiova) – medalie de argint
  • Aida Mitroi (Liceul Internațional de Informatică Bucureşti) – medalie de argint
  • Coordonator lot: profesor Mihai Bălună, Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
  • Adjunct coordonator lot: profesor Anca Băltărigă, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică
Foto: Facebook.com
Foto: egmo2023.dmfa.si

”Aceste rezultate, obținute de către o echipă în care nu a mai fost prezentă niciuna dintre componentele echipei de anul trecut (situată pe primul loc), confirmă încă o dată valoarea școlii românești de matematică în ceea ce privește pregătirea pentru performanță”, scrie SSMR pe Facebook.

FOTO Top 25 de țări de la EGMO 2023 (sursa):

Foto: captură – egmo.org

FOTO DOCUMENT Subiectul pe care l-au avut de rezolvat elevele românce la EGMO 2023:

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional de matematică, similar ca stil cu Olimpiada Internațională de Matematică (OIM), cu două probe care se desfășoară în zile consecutive. Țările participante trimit echipe formate din patru matematiciene de vârstă școlară”, scriu organizatorii pe site-ul competiției.

”EGMO 2012 a avut loc la Cambridge, Regatul Unit, în aprilie 2012, EGMO 2013 a avut loc în Luxemburg, EGMO 2014 a avut loc în Turcia, EGMO 2015 a avut loc în Belarus, EGMO 2016 a avut loc în România, EGMO 2017 a avut loc în Elveția, EGMO 2018 a avut loc în Italia, EGMO 2019 a avut loc în Ucraina, EGMO 2020 a fost planificată să se desfășoare în Țările de Jos, dar a avut loc ca eveniment pur virtual din cauza pandemiei COVID-19. EGMO 2021 a fost planificată să se desfășoare în Georgia, dar a avut loc, de asemenea, ca eveniment pur virtual din același motiv, EGMO 2022 a avut loc în Ungaria, cu participarea unor echipe de la distanță, EGMO 2023 se desfășoară în Slovenia, iar EGMO 2024 va avea loc în Georgia”, mai scriu organizatorii pe site.

Citește și:
România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2022 / Profesorul Mihai Bălună, coordonatorul lotului: Îmbucurător este că tradiția rezultatelor bune s-a păstrat, e o recunoaștere a seriozității cu care se face treabă în școlile din care provin aceste fete
Performanța în învățământul de stat, la Matematică: În ultimii 23 de ani aproape jumătate din componența lotului României la Olimpiada Internațională de Matematică provine de la un singur liceu privat – analiză

2 comments
  1. Felicitări, copii minunați! Felicitări vouă, părinților și domnilor profesori! In spatele vostru este muncă, bun simț, educație și respect. Sper din suflet ca restul părinților să citească articolul și să își pună o singură intrebare: “pe ce podium al vieții va ajunge copilul meu?” Luati aminte, dragi părinți, iată, se poate! Bravo vouă, copii frumoși! Felicitări și sper ca statul român să vă facă o mega bursă, pentru că meritați!👏👏👏👏👏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Abonamentele la internet pentru o treime din cele 250 de mii de tablete cumpărate de Ministerul Educației pentru elevi, în pandemie, au expirat. Încă 100 de mii expiră luna viitoare. Dispozitivele nu mai pot fi folosite decât în zone Wi-Fi / Sorin Ion: Am putea să lăsăm școlilor posibilitatea contractării de abonamente de internet

Achiziția de tablete în primele luni din pandemie a trimis în școlile din România circa 250 de mii de dispozitive cumpărate de Ministerul Educației prin Oficial Național de Achiziții Centralizate,…
Vezi articolul

Trebuie să fim la școală și noi și copiii, dar trebuie să luăm măsuri cât se poate de ferme, fără să conteze costuri, sau cheltuieli – Pavel Lazarov, directorul Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”, București: De ce nu facem absolut nimic pentru a susține învățământul în școală?

„De ce nu facem absolut nimic pentru a susține învățământul în școală prin măsuri absolute?”, este întrebarea pe care a adresat-o Pavel Lazarov, directorul Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din București,…
Vezi articolul

Dacian Dolean, despre temele la clasele primare: Este foarte important ca părintele și profesorul să lucreze împreună iar părintele să mai lucreze acasă cu copilul, dar în același timp, trebuie să înțelegem că și părintele are o viață

Psihologul educațional Dacian Dolean spune că temele au mai multe roluri, iar părinții trebuie să se implice în clasele primare, să lucreze împreună cu copilul. Însă în același timp, “tema…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții. Modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. Cele 3 ghiduri de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal

Ministerul Educației atrage atenția în ghidurile de educație rutieră că nu doar diriginții sunt responsabili pentru educația rutieră în școli. Toate cadrele didactice vor fi implicate să îi învețe pe…
Vezi articolul