România își face Comitet pentru Inteligență Artificială, cu două consilii și grupuri de lucru tematice. Ministrul Burduja: Vizăm să conectăm specialiștii români din lume cu mediul de acasă

305 vizualizări
Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com
Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înființarea unui Comitet Român pentru Inteligență Artificială, prezentat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, drept un “cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul”. Forul urmează să includă două consilii – unul științifică și de etică, unul de educație în domeniu – precum și grupuri de lucru tematice. 

Potrivit memorandumului, Comitetul “va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA. De asemenea, va servi ca un punct unitar de contact, diseminare și informare în ceea ce privește IA în România, colaborând îndeaproape cu instituțiile relevante din țara noastră, prin coordonarea consiliilor și grupurilor de lucru descrise mai jos, cât și prin organizarea de activități de informare privind beneficiile și riscurile IA, sesiuni de lucru alături de organizații private și societatea civilă ș.a.”.

Comitetul va include, pe lângă o serie de grupuri de lucru, două consilii – unul științific și de etică în domeniul IA și unul de educație în IA, în colaborare cu Ministerul Educației. 

În declarații de presă susținute vineri dimineață, ministrul Sebastian Burduja a spus că acest organism are drept scop, între altele, să pună în legătură specialiștii români în domeniu, activi în străinătate, cu mediul de afaceri, ținând cont că “România este, din păcate, printre ultimele țări europene care se gândește să facă o strategie națională de inteligență artificială”.

Sebastian Burduja:

  • “Înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul. Va include un consiliu științific și de etică în inteligență artificială, un consiliu de educație în inteligență artificială în colaborare cu Ministerul Educației și grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează și întărirea hub-ului român de inteligență artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operațional Competitivitate. Și nu în ultimul rând vizăm să conectăm marii specialiști pe care România îi are în inteligență artificială, în machine learning, la marile universități, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare în inteligență artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuțiilor societății civile, mediului academic, mediului privat, aliniind România la cele mai bune practici în domeniu. România este, din păcate, printre ultimele țări europene care se gândește să facă o strategie națională de inteligență artificială.”

Consiliile vor fi înființate, iar componența lor va fi stabilită prin ordin de ministru, a precizat Sebastian Burduja.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 500 de copii s-au întors din străinătate și s-au înscris în noul an școlar, în Timiș, dublu față de anii trecuți. Topul țărilor din care s-au întors românii anul acesta / Inspectorul Școlar avertizează că spațiile sunt insuficiente

Numărul elevilor români care revin din 35 de ţări de pe glob pentru a începe noul an şcolar în judeţul Timiș este dublu sau chiar triplu faţă de anii precedenţi…
Vezi articolul