România – gazdă a Inițiativei pentru dezvoltarea digitală în spațiul universitar francofon

91 de vizualizări
România găzduiește zilele acestea a patra ediție a “Inițiativei pentru dezvoltarea digitală în spațiul universitar francofon (IDNEUF 4)”. Organizat la inițiativa României, prin Ministerul Educației, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), evenimentul are loc la București, în perioada 18 – 21 iunie 2019, potrivit unui comunicat remis de președintele AUF, Sorin Cîmpeanu.

Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis și în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Inițiativa pentru dezvoltarea digitală în spațiul universitar francofon este compusă din trei mari evenimente:

  • 18-19 iunie 2019: Prima ediție a Forumului digital din spațiul universitar francofon, care va avea loc la Universitatea de Științe Agronomice și de Medicină Veterinară (USAMV) din București
  • 20 iunie 2019: A doua Conferință pentru finanțare în spațiul universitar francofon, la Palatul Parlamentului, Sala „I.I.C. Bratianu”
  • 21 iunie 2019: A patra Conferință a Miniștrilor pentru învățământul superior din țările francofone, la Palatul Parlamentului, Sala „I.I.C. Bratianu”
  • 21 iunie 2019: sesiune prezidată de Sorin Cîmpeanu, la care participă miniștrii sau reprezentanții lor și la care va fi adoptată Declarația de la București
Descarcă de aici agenda evenimentului

“Aceste reuniuni permit aprofundarea schimburilor de experiență privind mijloacele tehnice, organizaționale și financiare ale dezvoltării digitale în spațiul universitar francofon”, se arată în comunicat. Organizatorii precizează că în prezent sunt 14 milioane de studenți francofoni, în peste 100 de țări de pe cele 5 continente.

“Reuniunile IDNEUF reprezintă, totodată, un cadru adecvat pentru exprimarea voinței politice comune a miniștrilor educației/învățământului superior”, spun aceștia.

La evenimente vor participa miniștri și delegații ministeriale din țările francofone, înalți reprezentanți ai OIF, AUF și ai altor organizații internaționale francofone. Principalele teme legate de dezvoltarea digitală în învățământul superior sunt următoarele: transformarea digitală a spațiului universitar francofon, guvernarea universității în era digitală, certificările de competențe și recunoașterea diplomelor, inovațiile pedagogice sau formarea competențelor digitale.

Miniștrii pentru învățământul superior din țările francofone s-au întâlnit la Paris în anul 2015 (IDNEUF), Bamako (IDNEUF2) în 2016 și Marrakech (IDNEUF3) în 2018. Site-ul oficial al evenimentului

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce face Suedia pentru a susține digitalizarea educației, pe baza unei strategii naționale “vechi” de 5 ani: un raport de parcurs prezintă unde mai trebuie lucrat pentru ca elevii să capete anumite competențe și arată că pentru directorii de școli digitalizarea necesită atenție continuă

Procedurile de digitalizare în școli introduse într-o strategie națională veche de câțiva ani trebuie completate cu măsuri suplimentare, de parcurs – de la sarcini în plus pentru directorii de școală…
Vezi articolul

Foto: Profesorii au ieșit din nou în stradă. Sindicaliștii din Educație protestează astăzi în fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD / La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii din 2020 și ce mărire primesc acum

Aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au început protestul, joi dimineață, de la 10:00, în fața Guvernului. Aceștia se vor deplasa la 11:30 la…
Vezi articolul

VIDEO Senatorul PSD Robert Cazanciuc, despre tentativa Ligiei Deca de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 lei salariu net din ianuarie: Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească el cifrele

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă…
Vezi articolul

Apel al Comisiei Europene pentru școlile, centrele de cercetare și ONG-urile care vor să se implice în adoptarea cadrului de competență financiară pentru adulți în Uniunea Europeană

Identificarea celor care predau educația financiară pentru adulți și care are utilizează sau vor utiliza cadrul de competență financiară, solicitată printr-un apel comun de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Stabilitate…
Vezi articolul