Europa se schimbă cu o viteză uluitoare. Toata viața noastră așa cum o cunoaștem va fi în câțiva ani istorie. Noile tehnologii, inteligența artificială, digitalizarea patrund masiv în toate domeniile. Odată cu noua ordine tehnologică și neliniște climatică se naște o nouă viziune despre cum trebuie să arate realitatea din jurul nostru.
Cel mai fierbinte subiect în Europa este azi Green Deal, dublat de o discuție mai amplă, la nivel global, despre schimbările climatice. Green Deal a fost inițial opera unor utopiști ecologiști, multe din măsurile propuse ca Europa să ajungă până în 2050 la zero emisii de carbon par imposibil de pus în practică din cauza costurilor financiare uriașe și din cauza impactului social major.
Dar ideile lor au făcut masă critică în societate, le-au preluat rapid și alte grupuri politice mari, ca socialiștii și cei din Renew Europe. Doar cei din Partidul Popular European încearcă să mai tempereze elanul considerat pe alocuri distructiv al noii religii, solicitând mai mult realism și mai puțină habotnicie.
Bun sau prost, realist sau utopic, Pactul Ecologic European (Green Deal) va deveni curând literă de lege. O bună parte din măsuri vor ajunge, după negocieri dure cu Parlamentul și cu statele membre în Cosiliul UE, directive, adică legi obligatorii în spațiul UE. Ele vor fi transpuse în legislația națională.