România educată prin indiferență: ministrul Ligia Deca – zero reacții în 10 zile la acuzațiile de abuz sexual în universitatea unde predă și la Arhitectură sau despre acuzațiile de pedofilie din Ministerul pe care îl conduce. Conturile sale de social-media abundă însă în felicitări adresate tuturor olimpicilor

2.268 de vizualizări
Mesajele publice transmise de ministrul Educatiei, Ligia Deca, în vreme ce acuzațiile de abuzuri sexuale și pedofilie cresc în Minister și în instituțiile educaționale / Foto: Ligia Deca/Facebook.com
Niciun cuvânt din partea ministrei Educației, Ligia Deca, în fața avalanșei de acuzații de abuzuri sexuale și de pedofilie din școli, universități și din propriul Minister din ultimele două săptămâni, cazuri care au fost preluate de poliție. Edupedu.ro a analizat ieșirile publice ale ministrului Ligia Deca, din 20 iulie 2024, când Kristoff Lajos, cunoscut drept „antrenorul de genii”, a fost prins în flagrant în timp ce viola un minor de 14 ani, caz fără precedent care a pus sub acuzație un patron de after-school și fondator de autointitulată școală.

De atunci, a urmat cazul profesorului de la Sava, angajat chiar în Ministerul condus de Deca, reținut sub acuzația de violare a unui elev. Pentru ca în urmă cu două zile, doi profesori universitari de la SNSPA și de la Universitatea de Arhitectură să fie acuzați de abuz sexual asupra studentelor.

UPDATE După publicarea acestui articol, ministerul educației a emis următorul comunicat de presă

Din 20 iulie și până astăzi, adică de când poliția a reținut primul acuzat de pedofilie asupra unui elev, ministrul Educației Ligia Deca a avut zero comunicate semnate, zero declarații publice și zero postări pe conturile sale de social-media, pe orice subiect legat de abuzurile sexuale din școli, universități și Minister, arată monitorizarea realizată de Edupedu.ro.

FOTO Comunicatele Ministerului Educației condus de Ligia Deca din 23 iulie și până astăzi, 31 iulie 2024:
Sursa foto: edu.ro

În schimb, în exact aceeași perioadă, ministra educației nu a ratat nicio victorie a elevilor olimpici pe care să o comunice pe Facebook, cu felicitări anunțate înainte ca Ministerul Educației în fruntea căruia se află să publice oficial rezultatele loturilor naționale de olimpici, potrivit analizei Edupedu.ro.

FOTO Comunicările făcute pe pagina de Facebook de către ministrul Ligia Deca, din 19 iulie și până astăzi, 31 iulie 2024:
Foto: captura Facebook.com

Cele mai recente victorii ale elevilor olimpici pe care Ligia Deca le-a anunțat sunt ale participanților la Olimpiada Internațională de Lingvistică, mesaj pe care l-a postat astăzi, 31 iulie, după festivitatea de premiere de aseară. Luni, 29 iulie, Deca l-a felicitat la câteva minute după victorie pe sportivul David Popovici, pentru medalia de aur la Jocurile olimpice din Paris.

Tot luni seară, Ligia Deca a anunțat într-o postare pe rețeaua socială și rezultatele de la Olimpiada Internațională de Chimie, în aceeași zi în care Edupedu.ro a dezvăluit că șefa Ministerului Educației ar fi interzis profesorilor coordonatori de loturi olimpice să comunice rezultatele altcuiva înainte să ajungă la ea.

Ce s-a întâmplat în sistemul de învățământ al cărui ministru este Ligia Deca, de când oficialul este ocupat în comunicarea publică cu reușitele elevilor olimpici: cel mai recent caz de abuzuri sexuale dezvăluit de publicația Snoop.ro a ajuns pe mâinile polițiștilor, fiind vorba de sociologul Alfred Bulai de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București (SNSPA). În tot acest timp, profesorul și-a depus cererea de pensionare, cazul este analizat și de Comisia de Etică de la SNSPA, iar rectorul Remus Pricopie anunțat că Bulai a fost suspendat din toate funcțiile.

Ligia Deca nu a avut nicio reacție la acuzațiile de abuzuri sexuale și viol aduse colegului său de la SNSPA, instituție de învățământ superior la care ministrul Educației este lector universitar și care, peste două luni, se pregătește să înceapă un nou an universitar.

Un alt profesor universitar recent acuzat de studente de agresiune sexuală este Ștefan Adam, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București. Publicația Ropaganism a scris că acesta ar fi trimis unor studente mesaje și fotografii indecente pe rețelele de socializare, potrivit G4Media.ro. Deca nu a reacționat nici în acest caz. Săptămâna trecută, ministra a reacționat în schimb rapid când a trimis corpul de control la aceeași Universitate „Ion Mincu” a doua zi după ce a primit la Ministerul Educației un grup de părinți nemulțumiți de neregulile de la admiterea de la Facultatea de Arhitectură.

Nicio reacție a ministrei Educației nici în cazul „antrenorului de genii” Lajos Kristof, prins în flagrant când viola un minor și care organiza ilegal cursuri la o „școală” neacreditată și neverificată de agenția aflată în subordinea Ministerului Educației, după cum a publicat Edupedu.ro.

  • Autointitulata „școală” Amias International School fondată de Lajos Kristof, reținut pentru viol asupra unui elev de către poliție, nu este acreditată nici pe curriculum britanic, așa cum se prezintă instituția.

Tăcere totală a ministrului Educației, Ligia Deca, și în cazul angajatului său Sorin Spineanu Dobrotă, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și coordonator științific al examenelor pentru elevi și profesori, angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), aflat în subordinea ministerului Educației. Parchetul Tribunalului București a declanșat cercetarea penală pe numele lui Dobrotă. Acuzațiile sunt că ar fi violat un elev minor și asupra altuia ar fi exercitat acte de natură sexuală.

  • La CNPEE, centrul care elaborează subiectele pentru toate evaluările din Educație ar fi fost aduși mai mulți profesori, la cererea Ligiei Deca, pentru a pune presiune pe cei care fac subiectele să scadă dificultatea la examenele din acest an, a dezvăluit Edupedu.ro la începutul lunii.
În schimb, postările cu olimpici sunt folosite în scop de marketing politic de ministrul Ligia Deca

Postările cu olimpici sunt folosite pentru marketing politic de politicianul aflat în vârful Ministerului Educației, arată analiza realizată de Edupedu.ro. Potrivit surselor Edupedu.ro, Ligia Deca își caută în PNL sprijin pentru a candida pe un loc de parlamentar la alegerile din toamnă. În ultimul an școlar, după cum o arată postările analizate, Ligia Deca, membru PNL în an electoral cu toate cele 4 rânduri de alegeri în desfășurare, nu a ratat nicio ocazie să afișeze prima, înaintea instituției Ministerul Educației, pe pagina sa de politician și de ministru, postări cu elevii olimpici care câștigă medalii.

Publicând anunțul cu privire la reușitele elevilor olimpici înainte de Ministerul Educației, politicianul Ligia Deca devine principala „sursă” de citare atunci când publicațiile vor să preia informații despre performanțele elevilor la olimpiadele internaționale. Postările ministrei ajung în presă cu citare „Ligia Deca”, fiind toate știri pozitive cu care este asociata ministra PNL, în plin an electoral.

Iată câteva exemple. Întâi de la Olimpiada Asiatică de Fizică (APhO):

Foto: captură Ziua de Constanța

Apoi de la Olimpiada Central Europeană de Informatică (CEOI), unde este citată de agenția națională de presă:

Foto: captură Agerpres

De la Olimpiada Europeană de Geografie:

Foto: captură Antena3

Tot de la Olimpiada Europeană de Geografie:

Foto: captură Libertatea pentru Femei

Cel mai recent exemplu – de la Olimpiada Internațională de Fizică:

Foto: captură educatieprivata.ro

De remarcat că toate aceste anunțuri citate în presă sunt atribuite direct ministrei Ligia Deca și au ca sursă postări pe contul acesteia de Facebook, nu comunicate oficiale ale Ministerului Educației, așa cum obișnuia instituția în anii trecuți.

Unul dintre motive poate fi acela că rezultatele obținute de loturile naționale de elevi olimpici ai României sunt publicate întâi pe pagina de Facebook a Ligiei Deca și abia apoi, la câteva minute întârziere, pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.

Vezi mai jos monitorizarea Edupedu.ro care arată că toate anunțurile cu privire la rezultatele obținute de elevii români la olimpiadele internaționale făcute din luna iunie încoace au fost publicate mai întâi pe contul de Facebook al liberalei Ligia Deca și abia apoi, la minute distanță, pe pagina oficială a Ministerului Educației din România.

Cel mai recent exemplu, al elevilor de la Olimpiada Internațională de Lingvistică, despre care Edupedu.ro a scris marți seară, 30 iulie:

Vezi mai jos cum a anunțat ministrul Ligia Deca pe contul său de Facebook toate succesele olimpicilor, din 9 iunie și până astăzi, înainte ca informațiile să fie anunțate public de instituția numită Ministerul Educației:

Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com

Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com
Sursa foto: Ligia Deca/Facebook.com
Sursa foto: Ministerul Educației – România/Facebook.com

Întrebată de Edupedu.ro, la începutul lunii iulie, dacă va candida în alegerile parlamentare, liberala Ligia Deca a răspuns: „Nu am avut această discuție și deocamdată nu am această preocupare. Deocamdată ne ocupăm de examene” (sursa și detalii).

Reamintim că ministrei Educației nu-i plac „știrile negative” și comentariile care nu sunt laudative. Oficialul a explicat în trecut că are o zi proastă dacă nu apucă să fie șterse comentariile negative de pe paginile sale de socializare de către colegii săi. În plus, ministra a evitat pentru o bună perioadă de timp să mai organizeze conferințe de presă cu jurnaliștii acreditați, după ce știrile rezultate din cele câteva ieșiri nu au mulțumit-o pe reprezentanta PNL.

Citește și:
Pot fi identificați din timp pedofilii și abuzatorii sexuali din școli și universități? Anca Panfil, medic primar psihiatru: Sunt și metode chimice de restricționare a activității sexuale pentru abuzatorii dovediți, în America. La noi, legislația e încă permisivă / Diriginții, profesorii de biologie trebuie să le explice copiilor ce este permis și ce nu cu corpul lor
Ministra Educației, liberala Ligia Deca, le-ar fi interzis profesorilor care coordonează loturile de elevi olimpici internațional să transmită informații presei, înainte să publice aceasta veștile despre olimpicii medaliați – surse
Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiile personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK
La Comisia de Etică a SNSPA, care ar trebui să judece cazul Alfred Bulai „orice sesizare anonimă este respinsă din start. Sesizarea trebuie să vină exact de la persoana în cauză și trebuie să vină în maxim 6 luni de la comiterea faptelor” – șeful Ligii Studenților din universitate, George Stroe
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, din toate funcțiile. Universitatea îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”
Centrul Filia: Partidele politice să înceteze colaborarea cu Alfred Bulai. La fel și posturile de televiziune pentru a nu da spațiu unei persoane „care a provocat traume unor generații întregi de studente și studenți”
Poliția a deschis o anchetă în cazul acuzațiilor de agresiune sexuală care îl vizează pe profesorul Alfred Bulai
Senatorul Ștefan Pălărie: Cazul profesorului Bulai de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală e extrem de grav. Sunt vehiculate acum în mediul online și alte nume asupra cărora există aceleași suspiciuni. Rectorul Pricopie, aflat la al patrulea mandat, să-și dea demisia
Suspendarea sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din activitatea de profesor și retragerea de la conducerea Departamentului de Sociologie, cerute de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Comisia de Etică va analiza urgent cazul
Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile
Ministerul Educației a cerut procurorilor informații despre cazul șefului serviciului examene și concursuri, Sorin Spineanu-Dobrotă, reținut pentru acuzația de viol asupra unui elev și agresiune sexuală asupra altuia, pentru a-l putea suspenda din funcție „în regim de urgență”
BREAKING Profesorul Sorin Spineanu Dobrotă, șef serviciu în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului Educației, este cel reținut pentru că ar fi violat un elev și agresat sexual un altul – surse
Drept la replică Iulian Cristache: Atât în calitatea mea de fost președinte al Federației Naționale a Părinților, cât și în nume personal, nu am fost implicat în nicio acțiune legată de activitatea așa-zisei Școli Amias sau în alte acțiuni întreprinse de Lajos Kristof
Federația Națională a Părinților se dezice de acțiunile lui Eugen Ilea și Iulian Cristache, prin care au promovat școala „fantomă” a lui Lajos Kristof, prins în flagrant când viola un elev: Au fost făcute în nume personal, fără informarea și aprobarea organismului de conducere al federației, contrar prevederilor statutare și atribuțiilor funcției deținute
EXCLUSIV Școala „antrenorului de genii” Lajos Kristof nu este acreditată pe curriculum britanic, așa cum se prezintă instituția. Ambasada Regatului Unit la București: Nici Amias International School, nici Amias Small School nu sunt pe lista școlilor cu acreditare internațională britanică
Ce implicare au avut liderii Federației Naționale a Părinților în școala lui Lajos Kristof, „antrenorul de genii” prins în flagrant când viola un copil / Eugen Ilea, care poza în „bun manager” când vopsea sediul școlii fondate de Kristof, spune că acesta i-a cerut să-l ajute cu autorizarea și că i-ar fi fost prezentat de Iulian Cristache, pe atunci președinte FNAP / Cristache neagă, dar spune că s-a întâlnit și el cu Lajos, care ar fi vrut să-l angajeze drept consultant
EXCLUSIV Școala „antrenorului de genii” funcționează ilegal ca unitate de învățământ. Ministerul Educației, despre organizația fondată de Lajos Kristof, reținut pentru violarea unui minor: Amias International School nu este și nu a fost în procedurile sau registrele Agenției României care acreditează școlile
Mircea Miclea: Termenul de „geniu” este etichetă de marketing, nu concept științific. A-i introduce pe elevii supradotați în școli speciale incumbă un risc semnificativ pentru ei. Epoca soliștilor a trecut! Este epoca orchestrelor
SURSE Kristoff Lajos, cunoscut drept ”antrenorul de genii” pentru copiii abandonați, ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi violat un minor de 14 ani
BREAKING Profesorul Sorin Spineanu Dobrotă, șef serviciu în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului Educației, este cel reținut pentru că ar fi violat un elev și agresat sexual un altul – surse
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, din toate funcțiile. Universitatea îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”
Reguli de siguranță pentru corpul copilului meu: Cum îi învățăm pe cei mici despre părțile intime, ca să îi ferim de abuzuri

3 comments
  1. O altă formă de abuz. A câta! Școlile ar trebui încuiate cu zece lacăte în fața politicienilor. Oamenii aceștia doar fură și înșală. Fură funcții, fură bugete, fură inocențe, fură speranțe. Se împăunează cu meritele altora, cu banii altora, muncind permanent pentru transformarea funcțiilor de servitori în funcții de privilegiați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea: Creativitatea și inovația necesită proximitate. Numărul de idei pe care le produci crește dacă stai lângă celălalt, față în față, dacă vorbești cu el și ai discuții informale / Dacă ne atomizăm în continuare și fiecare stă doar cu dorințele lui, cu ce are el chef, se poate ajunge la tulburare mintală

„Trăim într-un mediu volatil, nu am putut prezice pandemia, nu am putut prezice războiul”, spune profesorul Mircea Miclea, în cadrul podcastului On Campus. Cum se pot adapta companiile, cum ne…
Vezi articolul

Elena Lasconi – prima în opțiunile electoratului în județele cu principalele centre universitare: București, Cluj, Iași, Timiș, Brașov. Călin Georgescu – pe locul doi în aceleași județe, mai puțin în Capitală

Județele care găzduiesc principalele centre universitare din România sunt și județele unde Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a înregistrat cele mai multe voturi dintre toți candidații, în primul…
Vezi articolul

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a…
Vezi articolul