Romania are doar o universitate în top 50 QS al universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală și încă cinci în top 100. Polonia ocupă 17 locuri în top 100, Cehia – 10, Ungaria – 7

15.204 vizualizări
Foto: Pixabay.com
19 universități românești, în frunte cu Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, se regăsesc în cea mai nouă ediție a clasamentului universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, publicat de QS. UBB este singura universitate românească din top 50, clasamentul mai având cinci universități locale în top 100 și șase în intervalul 101-200, tot ranking-ul cuprinzând 400 de instituții de învățământ superior din regiune.

QS precizează că este vorba despre cel mai extins clasament pe care îl realizează pentru această regiune și că aproape jumătate dintre universitățile incluse provin din două țări: Rusia și Turcia. România se numără printre țările cu o prezență considerabilă, ca număr de instituții, alături de Kazahstan, Polonia, Ucraina, Republica Cehă și Ungaria.

  • Clasamentul s-a bazat, în această ediție, pe 10 indicatori, inclusiv reputația academică, reputația în rândul angajatorilor, productivitatea în domeniul cercetării.
Universitățile românești incluse în Ranking-ul QS al universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală (locul în clasament – universitatea):

40 – Universitatea Babeș-Bolyai

56 – Universitatea din București

73 – Universitatea Politehnică din București

81 – Universitatea A.I. Cuza

93 – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi 

95 – Universitatea de Vest din Timișoara

120 – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

130 – Universitatea Politehnică din Timișoara

158 – Universitatea Dunărea de Jos

164 – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

167 – Academia de Studii Economice din București

190 – Universitatea Transilvania

201-210 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

211-220 – Universitatea din Craiova

221-230 – Universitatea din Oradea

251-300 – USAMV București

301-350 – Universitatea  Vasile Goldiș din Arad

351-400 – Universitatea Ovidius din Constanța

351-400 – Universitatea Constantin Brâncuși

Universitățile românești din top 100 QS – Europa Emergentă și Asia Centrală
Top 10 regional este format din:
  • Universitatea de Stat din Moscova
  • Universitatea din Tartu, Estonia
  • Universitatea de Stat din Sankt Petersburg
  • Universitatea Carol din Praga
  • Universitatea de Stat din Novosibirsk
  • Universitatea Jagiellonă din Cracovia
  • Universitatea din Varșovia
  • Universitatea Masaryk din Brno
  • Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova
  • Universitatea de Stat din Tomsk

Cea mai bine poziționată universitate din Turcia ocupă locul 11, din Kazahstan – locul 19, din Lituania – locul 20, din Ungaria – locul 24, din Belarus – locul 25, din Slovenia – locul 30, din Ucraina – locul 33. 

Dincolo de pragul de 40 stabilit de România, prin cea mai bine poziționată universitate a sa, se numără Letonia (cea mai bună poziție – 41), Croația (47), Bulgaria (48), Slovacia (51), CIpru (55), Serbia (60).

În top 100, Polonia are 17 universități, Ungaria – 7 (din care 4 în top 50), Republica Cehă – 10. Toate trei universitățile din Estonia, țară cu aproximativ 1,3 milioane de locuitori care apar în clasament sunt în top 100.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plagiatul – o normalitate pentru rectorii care se pregătesc să îl reprimească pe Sorin Cîmpeanu la șefia CNR. Diana Moș, președinta interimară a Consiliului Rectorilor: Cîmpeanu “este normal să revină în această funcție” de conducere a forului / Doar 3 rectori din 73 au anunțat că nu îl susțin

Plagiatul a devenit o normalitate pentru mediul academic românesc și un prilej pentru afirmarea publică de către rectori a susținerii imposturii și încălcării etice. “Procedura este clară: după emiterea ordinului…
Vezi articolul

Cursuri de limba română și servicii de tip afterschool pentru copii – printre principalele nevoi invocate, la doi ani de la declanșarea războiului, de refugiații ucraineni participanți la un sondaj Salvați Copiii

Cursurile de limba română și serviciile de tip afterschool pentru copii se numără, alături de accesul la servicii medicale și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, printre principalele nevoi…
Vezi articolul

Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Am dat la o parte școli de top și am ales un liceu tehnologic. De ce? Pentru că the hard way is the way / Raportat la vârstă și câștiguri, elevii aceștia sunt cei mai realizați dintre tinerii de azi

Mă amuz și zâmbesc când vine vorba de alegerile personale. Niciodată nu am fost adepta căii ușoare, în mare parte pentru că în puținele ocazii în care am ales the…
Vezi articolul

Primul studiu major privind abilitățile socio-emoționale ale elevilor: Creativitatea și curiozitatea scad pe măsură ce trec anii de școală, cu diferențe mari între percepțiile fetelor și ale băieților / Ce influențează rezultatele învățării

Copiii cu vârste mai mici manifestă abilități sociale și emoționale mai puternice decât cei ajunși la vârsta de 15 ani. Între fete și băieți se resimt diferențe considerabile în privința…
Vezi articolul
Inspecția specială

Este potrivită evaluarea profesorilor de către elevi? Poate să submineze autoritatea profesorului feedback-ul elevilor asupra activității la clasă? – Dragoș Iliescu, psiholog expert în testare educațională

Elevii vor da feedback cu privire la activitatea profesorilor la ore, începând de anul școlar viitor, potrivit unui ordin semnat de ministrul educației și care așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.…
Vezi articolul