România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, susține rectorul Universității Politehnice din Timișoara

178 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay
România ar trebui să atragă investitorii care s-au retras din Rusia, din cauza conflictului militar din Ucraina, este de părere rectorul Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Florin Drăgan, transmite news.ro.

Din discuţiile avute cu managerii companiilor multinaţionale, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara spune că a identificat trei direcţii pe care statul român ar trebui să le urmeze: reducerea birocraţiei, crearea unor parcuri industriale compacte, precum şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile.

Mai jos, declarațiile rectorului Florin Drăgan:

„Autorităţile din România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, în urma războiului. Ţara noastră ocupă o poziţie strategică foarte bună, încă stăm bine în ceea ce priveşte costurile, însă ne trebuie o strategie coerentă centrată pe nevoile investitorilor.

La ora actuală spaţiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaţionalelor prezente acolo din cauza riscului investiţiei. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piaţă mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor componente electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului. Situaţia este similară în domeniul automotive.

Mai mulţi producători de maşini din Europa şi-au restrâns activitatea sau au diminuat producţia unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marjă de câştig. Toate acestea se întâmplă pentru că aveau investiţii importante în Rusia sau lucrau cu furnizori aflaţi în zona de conflict şi acum nu mai pot primi componente importante pentru producţia unui automobil.

Au fost cazuri în care anumiţi investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional şi uneori au bătut la uşi închise şi s-au lovit de o birocraţie stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici şi oferă doar spaţiu. În Timişoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărţiţi în toate zonele oraşului pentru că nu a existat o strategie coerentă şi comună de dezvoltare.

Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în acelaşi loc majoritatea fabricilor şi cărora să li se ofere servicii comune şi să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcţionează foarte bine şi ar putea fi implementat în mai multe zone ale ţării. De asemenea, multe fabrici îşi testează diverse produse în Ungaria sau alte ţări pentru că la noi nu au infrastructura necesară.

România stă foarte bine în continuare în ceea ce priveşte costurile, avem oameni foarte bine pregătiţi, iar zona de vest este foarte bine poziţionată în ceea ce priveşte accesul la infrastructură. Investiţiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiţii externe. Marele dezavantaj este că în România a crescut preţul energiei mai mult decât în orice ţară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz şi electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a preţurilor pentru că fug deja de pe o piaţă periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”

Profesorul și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rectorul SNSPA, l-a criticat dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu într-o postare de pe Facebook, făcând referire la demiterea de către ministru a…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Ministra Educației, Ligia Deca, semnată de 42 de ONG-uri: Eliminarea diversității ar încălca Constituția României / Solicităm o disciplină despre diversitate, echitate și incluziune la liceu

O coaliție formată din 42 de ONG-uri, asociații studențești și de elevi îi cere Ministrei Educației, Ligia Deca, respectarea principiilor nediscriminării în educație, într-o scrisoare deschisă. Semnatarii atrag atenția cu…
Vezi articolul

UPDATE Guvernul va fi consiliat pe tema adaptării educației la inteligența artificială de un Consiliu în care Ministerul Educației nu are nicio atribuție. Consiliul face parte dintr-un nou Comitet pentru IA / Ministerul Cercetării spune că Ministerul Educației va fi “actor principal”

Un nou Comitet Român pentru Inteligența Artificială este format în baza unui ordin al ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, ordin publicat joi în Monitorul Oficial. Noul Comitet, care funcționează sub patronajul…
Vezi articolul