România, a treia din coada clasamentului european la rata de vaccinare anti-COVID 19 în rândul minorilor. Valeriu Gheorghiță: Acoperirea vaccinală înregistrează o creștere în ultimele 2 săptămâni

1.865 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
România este a treia țară din coada clasamentului statelor din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului, arată datele European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Însă, în ultimele două săptămâni, țara noastră a înregistrat o creștere a numărului de minori care s-au vaccinat, a precizat pentru Edupedu.ro medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Mai exact, datele ECDC arată că România are o rată de vaccinare a minorilor împotriva Covid-19 de 4,1%, iar mai puțin decât noi au Croația (2,1%) și Bulgaria (1%), la grupa de vârstă sub de 18 ani.

La polul opus, cea mai mare rată de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul copiilor o are Portugalia (32,4%), fiind urmată de Spania (29,9%), Belgia (27,7%) și Finlanda (27,5%).

  • Datele prezentate în Vaccine Tracker sunt colectate prin intermediul Sistemului European de Supraveghere (TESSy). Țările UE/SEE raportează date săptămânale agregate privind numărul de doze de vaccin distribuite de producători în țară, numărul de doze primite și numărul de doze administrate copiilor sub 18 ani, populației adulte, datele fiind structurate pe grupe de vârstă și în anumite categorii de grupuri țintă, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății (HCW) și rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung (LTCF).

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat pentru Edupedu.ro, în conferința săptămânală de la Guvern, că „se înregistrează o creștere chiar importantă” în ceea ce privește vaccinarea minorilor eligibili din România. „La grupa de vârstă 12-15 ani, acoperirea vaccinală se apropie de 10%, iar la 16-19 ani se apropie de 28%, asta în condițiile în care acum 2 săptămâni eram undeva la 6% la 12-15 ani și 22% la 16-19 ani. Din ce în ce mai mulți tineri sunt prezenți în centrele de vaccinare”, a precizat Gheorghiță.

De menționat aici că ECDC-ul calculează procentele din grupa de vârstă 0-18 ani, în timp ce România calculează defalcat din grupele de vârstă 12-15 ani și 16-19 ani, deci în numărătoare intră și adulți.

  • Gheorghiță a mai precizat că, în Europa, rata de vaccinare a copiilor a depășit 50% la grupa de vârstă 12-15 ani și peste 65%-70% la grupa de vârstă 16-19 ani.

„Într-o pandemie în care varianta virală dominantă este cu o contagiozitate atât de ridicată, practic similară cu a bolilor virale ale copilăriei (varicela, vărsatul de vânt și celelalte afecțiuni), va fi foarte greu să limităm răspândirea virusului fără să avem o acoperire vaccinală crescută și la grupa de vârstă tânără pentru că doar prin vaccinarea unui număr suficient de mare de persoane vom avea aceste beneficii legate de limitarea transmiterii și de numărul nou de cazuri”, a avertizat medicul.

Declarațiile, la minutul 47:38 în video-ul de mai jos:

Foto: 77189269 © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București – singurele universități românești incluse în ediția din acest an a QS World University Rankings

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București sunt singurele instituții de învățământ superior din România care figurează în QS World University Rankings 2021, unul din principalele clasamente ale universităților…
Vezi articolul
Ce rol au scrisul de mână

UPDATE Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro – precizările Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială de la Ministerul Muncii

Românii care lucrează legal în străinătate, pe teritoriul Uniunii Europene, pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro, potrivit Digi24. Agenția Națională pentru Plăți și inspecție…
Vezi articolul

LISTĂ 9 școli pilotează anul acesta modelul de la Colegiul “Lazăr” din București: elevii de a XII-a fac doar materiile de Bacalaureat în ultimele două module ale anului școlar / Ministerul anunță 28 de noi școli-pilot

Lista celor 28 de școli-pilot în anul școlar 2022-2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Acestea se adaugă celor 6 școli-pilot care funcționează din anul școlar 2021-2022 și care “au…
Vezi articolul