Țara noastră nu a reușit să atragă nici măcar un sfert din fondurile europene prin PNRR pentru componenta Educație, cu un an și jumătate înainte de termenul final pentru folosirea banilor din acest program european, potrivit unui răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) trimis la solicitarea Edupedu.ro. Mai exact, „până la data de 5 decembrie 2024, valoarea totală a fondurilor PNRR utilizate în cadrul Componentei 15 – Educație este 505.580.643 euro”, transmite Ministerul. România mai are timp un an și jumătate, până în 31 august 2026, să cheltuie toți banii puși la dispoziție prin PNRR pe componenta de Educație. Cele peste 3 miliarde și jumătate de euro trebuie folosiți pentru investiții în universități, construirea și dotarea de creșe, dotarea școlilor și laboratoarelor de știință și reducerea abandonului școlar. Vezi în articol în ce stadiu sunt proiectele.
- Componenta 15 – Educație cuprinde 7 reforme și 18 investiții, beneficiază de o alocare financiară totală de 3 miliarde și jumătate euro
- Edupedu.ro a scris în martie 2024 despre dezastrul la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS, care s-a realizat cu bani din PNRR – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate
„Până la data de 5 decembrie 2024, valoarea totală a fondurilor PNRR utilizate în cadrul Componentei 15 – Educație este 505.580.643 euro, conform raportărilor transmise de coordonatorii de reforme și investiții”, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un răspuns la cererea Edupedu.ro.
Pe ce proiecte trebuie cheltuiți banii
Întreaga sumă de 3,5 miliarde de euro trebuie cheltuită de România pentru educația timpurie, (adică construirea și dotarea a peste 100 de crește), resurse tehnologice digitale pentru școli, dotarea laboratoarelor de știință, sprijinirea școlilor cu risc ridicat de abandon, digitalizarea universităților și dezvoltarea de școli verzi.
Potrivit răspunsului MIPE, „componenta 15 – Educație cuprinde 7 reforme și 18 investiții, ce beneficiază de o alocare financiară totală de 3.515.416.249 euro, repartizată astfel:
- asistență financiară nerambursabilă în cuantum de 2.804.844.250 euro pentru realizarea a 12 investiții;
- asistență financiară rambursabilă în cuantum de 710.571.999 euro pentru realizarea a 6 investiții.
Fondurile aferente domeniului educației sunt distribuite pe mai multe investiții relevante, dintre care menționăm:
- Construirea și echiparea a 110 creșe, alocare: 240.030.000 euro;
- Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ, alocare: 478.500.000 euro;
- Dotarea sălilor de clasă preuniversitare și a laboratoarelor de știință/cabinetelor școlare, alocare: 600.000.000 euro;
- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc mediu și ridicat de abandon școlar, alocare: 500.000.000 euro;
- Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile viitorului, alocare: 234.000.000 euro;
- Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, alocare: 425.000.000 euro.
Menționăm că proiectele derulate sunt în curs de implementare, iar sumele aferente contractelor pot fi utilizate până la finalul perioadei de implementare PNRR, respectiv 31 august 2026.
MIPE, în calitate de coordonator național, este responsabil cu monitorizarea progreselor realizate pentru fiecare jalon și pentru fiecare țintă, de raportarea cu privire la îndeplinirea jaloanelor și a țintelor pe baza informațiilor furnizate de coordonatorii de reformă și/sau investiții, de întocmirea rapoartelor de progres și a stadiului de îndeplinire a țintelor și jaloanelor, precum și de depunerea cererilor de plată la Comisia Europeană”.
De precizat, în data de 12 mai 2024, Ministerul Educației a actualizat termenele pentru unele proiecte din PNRR. Școlile și primăriile pot prelungi durata contractelor de finanțare semnate în apelurile PNRR, dacă riscă să nu se încadreze în termenul contractual de implementare al proiectului, din motive obiective, a explicat pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.
În ce stadiu sunt proiectele în desfășurare
Reducerea abandonului școlar: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este un program desfășurat cu fonduri PNRR, din 2021. Pe 26 martie 2024 Ministerul Educației a publicat lista finală PNRAS runda a II-a, cu cele 85 de școli din țară care vor primi finanțare până la 300 de mii de euro pentru fiecare proiect depus pentru reducerea abandonului școlar.
Edupedu.ro a scris în martie 2024 despre dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile. În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II. Ulterior, reprezentanții Ministerului Educației au transmis Edupedu.ro că execuția bugetară se raportează strict la proiectele contractate, respectiv 1.409 proiecte, din PNRAS runda I, acestea fiind în valoare totală de 1.144.819.026,43 lei. Astfel, rezultă o execuție bugetară de 30,48,%.
La o lună distanță, Edupedu.ro a scris că Ligia Deca vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru școlile eligibile, care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a atinge ținta din PNRR / Amânările de termene și întârzierile în semnarea contractelor pun în pericol PNRAS.
Dotări universități: În privința dotării universităților prin PNRR, în data de 1 noiembrie 2024, Ministerul Educației a anunțat că cele 17 universități din țară care vor beneficia de finanțări pentru construcția sau modernizarea căminelor studențești în urma a două apeluri de proiecte din cadrul PNRR, în valoare de peste 70 de milioane de euro, a anunțat Ministerul.
Școli Verzi: Pe 20 mai 2024 a fost anunțată lista cu cele 54 de proiecte câștigătoare pentru finanțarea PNRR Școli verzi, în valoare de 225 de milioane de euro, anunțate de Ministerul Educației. Termenul este decalat deja cu peste jumătate de an, față de calendarul inițial.
Educație timpurie: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are în derulare un proiect pentru construirea a 110 creșe prin fonduri din PNRR [Planul Național de Redresare și Reziliență], termenul de finalizare fiind decembrie 2025. Abia în 1 septembrie 2022 au fost semnate contractele pentru finanțarea primelor 9 creșe, prin PNRR. Edupedu.ro scria 6 luni mai târziu că încă 19 contracte de finanțare pentru construcția creșelor, anunțate ca semnate de Ministerul Dezvoltării, cu bani din PNRR. La un an de la demararea proiectelor, nicio creșă nu a început să fie construită, în septembrie 2022.
Dotarea școlilor: În 31 mai 2024 a fost publicată lista finală cu 2.538 de proiecte vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare. Edupedu.ro a scris un an mai târziu, în 2023, că achizițiile pe programul de dotare a școlilor, estimat la aproape un miliard de euro, sunt blocate de aproape două luni. Ministerul Fondurilor Europene nu a făcut nici acum normele de aplicare, iar Manualul beneficiarului nu poate fi elaborat fără acestea.
1 comment
Cereți primăriilor pe legea 544 situația accesării fondurilor europene din PNRR.
Este dezastru efectiv.
Primăria reședința de județ din Argeș de exemplu are doar o licitație încheiată (cea pt mobilier școlar octombrie 2024 -care NU a fost livrat)
Restul licitațiilor nici măcar nu s-au încheiat (unele sunt la a 3-a prelungire)
Așadar există șanse reale ca echipamentele IT pt laboratoare de informatică, dotările IT pt sali de clasă, dotarea cabinetelor psihologice, dotarea laboratoarelor de științe si a sălilor de sport să depășească termenul și implicit finanțarea.
Dacă luăm in calcul posibile contestații, amânări, neconformitati probabil ca singura șansă de modernizare a educației va fi pierdută din nou.
PS.
Situația este asemănătoare la multe alte UAT uri total dezinteresate sau incapabile sa folosească aceste fonduri.