România a primit o replică a lucrării „Cartea științei muzicii” scrisă de Dimitrie Cantemir, omagiat într-un eveniment la Ateneul Român / Varianta originală a cărții se află la Istanbul

1.045 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Fundația Internațională Dimitrie Cantemir
O replică a lucrării „Cartea ştiinţei muzicii după felul literelor”, scrisă de Dimitrie Cantemir, a cărei variantă originală se află în Turcia, a fost oferită statului român în cadrul unei ceremonii desfăşurate, miercuri seară, la Ateneul Român, anunță Agerpres, potrivit G4Media.ro.

Ambasadorul Republicii Turcia în România, Özgür Kivanç Altan, care a evocat cei 100 de ani de la proclamarea Republicii Turce, cei 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi România şi, în acelaşi timp, cei 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, a afirmat că viaţa lui Cantemir reprezintă „personificarea istoriei noastre comune”.

„Nu putem decât să apreciem cât de mult se împletesc rădăcinile istoriilor celor două naţiuni ale noastre. Polimat, istoric, geograf, muzicolog, arhitect şi om politic desăvârşit, el a rămas atât în memoria Turciei, cât şi a României”, a spus diplomatul turc.

Özgür Kivanç Altan a elogiat personalitatea lui Dimitrie Cantemir, „poliglotul, specializat în limbile şi literaturile turceşti şi arabe otomane”, „compozitorul genial de muzică clasică otomană”, care „a contribuit semnificativ la conservarea muzicii turceşti prin conceperea unui sistem original de notaţie, cu care a scris ‘Cartea ştiinţei muzicii’”, ca şi pe cel care a fost „unul dintre primii istorici ai Imperiului Otoman, autorul volumului ‘Istoria ascensiunii şi căderii Curţii Otomane’”.

„Astăzi, o copie a cărţii va fi predată excelenţei sale doamna Raluca Turcan, ministrul Culturii, cu ocazia ‘Anului Cultural Dimitrie Cantemir’ 2023. (…) După cum puteţi vedea, relaţiile dintre Turcia şi România nu s-au limitat niciodată doar la sferele politice şi economice. Legăturile noastre au cuprins mereu numeroase domenii şi la cel mai înalt nivel”, a menţionat ambasadorul turc.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
angajatori caută să recruteze studenți

Vouchere electronice prin care elevii și profesorii să-și poată cumpăra echipamente pentru educație digitală – solicitate Guvernului, printr-un apel comun, de către Consiliul Elevilor, FSE Spiru Haret și Federația Asociațiilor de Părinți

Consiliul Elevilor, Sindicatele “Spiru Haret” și Federația Asociațiilor de Părinți solicită Guvernului un pachet concret de măsuri “pentru a garanta accesul la educație digitală pentru toți elevii și profesorii din…
Vezi articolul

SURSE Planurile-cadru pentru liceele tehnologice duale. Mai puține ore de Matematică, pentru clasele XI-XII, și fără ore de Fizică, Chimie, Biologie și Geografie în trunchiul comun al tuturor specializărilor – proiect

Elevii de la tehnologic dual ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual,…
Vezi articolul

Numărul psihologilor școlari e prea mic / În pandemie stresul a crescut, dar autoritățile au acționat slab în acest domeniu – rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David

Numărul psihologilor din unitățile de învățământ este prea mic, raportat la necesități, apreciază rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie. Acesta a spus marți, citat de Agerpres,…
Vezi articolul

Cîmpeanu: 1.332 de elevi nu au fost repartizați în prima etapă / În 2022 nu vor fi schimbări în metodologia de admitere la liceu. Cîmpeanu, pe 9 iulie: Examenul de admitere în liceu s-ar putea întâmpla din toamna anului în care va trece o nouă Lege a Educației. O formă coerentă am putea avea din toamna acestui an

În total, 1.332 de elevi nu au reuşit să fie repartizaţi în prima etapă, a declarat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la B1 TV. Acesta a mai spus că primele schimbări…
Vezi articolul