România a avut, în medie pentru anul pandemic 2021, un exces de morți de peste 25% în fiecare lună, comparativ cu anii precedenți – de două ori mai mult decât media europeană / Apogeu “alarmant” în octombrie, potrivit datelor OMS, analizate de un cercetător român

868 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos Octav Ganea
România a avut în medie, în fiecare lună a anului pandemic 2021, un exces de morți de peste 25% comparativ cu anii precedenți, potrivit unor date publicate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și analizate de un cercetător român din SUA, transmise redacției. Ciprian Gal, Research Assistant Professor la Mississippi State University, semnalează situația “alarmantă” atinsă în octombrie 2021, când România, deși avea acces la vaccinuri împotriva Covid-19, a înregistrat mai mult de dublul numărului de morți față de media pe luna octombrie a anilor anteriori.
  • Cercetătorul Ciprian Gal folosește un raport al OMS actualizat în mai a.c., pe tema excesului de morți înregistrat în țările lumii pe parcursul crizei Covid-19 – cu cât a evoluat numărul deceselor, comparativ cu cifrele medii pentru fiecare lună în parte.

El arată, pe baza datelor analizate, că numărul deceselor “a crescut alarmant în toamnă, atingând un apogeu în octombrie, când am avut un exces de 25.587 de persoane (am înregistrat un total de morți de 46.815, pe când într-un an normal ne-am fi așteptat la numai 21.228).” Sursa citată indică, astfel, o dublare a numărului de decese, în plin val Delta, comparativ cu valorile medii ale deceselor care se înregistrează în România în octombrie.

Excesul de decese inregistrat in Romania pe parcursul lui 2021 / Sursa: Date OMS prelucrate de Ciprian Gal

Totodată, Ciprian Gal compară cifrele înregistrate în acest sens de România cu cele medii pentru Uniunea Europeană. Astfel, media României pentru indicele excesului de decese este de 27.5%, “dublu față de media Uniunii, de 13.7%. Ceea ce înseamnă că, dacă România reușea să aibă o performanță mediocră, mai mult de 35 de mii de români ar fi fost în viața astăzi.” Datele agregate arată că România e depășită, din acest punct de vedere, doar de Bulgaria și Slovacia, la nivelul întregii UE.

Excesul de morti in Romania – in “top” la nivel european / Sursa: Date OMS prelucrate de Ciprian Gal

7 comments
  1. E simptomatic faptul că un elev român, care face primele clase în UK și este cotat ca primul pe clasă, ajunge în sistemul românesc aproape de repetenție. Noroc că se întoarce în UK. Buba e cu elevul sau cu sistemul? Mister! Dar noi le știm pe ale noastre. Ce știu străinii ăștia despre educație? Tot noi știm, din moși-strămoși.

  2. Acum toți sunt cu sistemul finlandez în gură! Un nume de mare savant finlandez puteți spune? Rezultatele lor la olimpiadele internaționale le puteți menționa? Ei, astea-s povești! Ei nu sunt interesați de “vârfuri”, ci de “mase”. Aflați măi laudătorilor că o societate este dusă înainte de elite, nu de marea masă. Asta în caz că nu știați.

    1. Da, Linus Torvalds. Telefonul dvs., monitorul din față, televizorul, computerul mașinii funcționează cu kernel Linux, creația finlandezului Linus Torvalds.
      Dar ați scăpat esențialul: educație finlandeză își propune o societate armonioasă și nu o societate bazată pe vârfuri. Nimeni nu spune că vârfurile ar trebui neglijate, dar sistemul nostru de de tip sovietic. E o mașină de tocat fructe pentru a obține 100 de grame de concentrat.
      Și ne mirăm că nu avem o societate bazată pe cooperare, pe armonie.

      1. Ok. Este bine că știți UN savant finlandez, deși am oarece dubii că un inventator de kernel Linux se poate numi savant.

        Mi-ați rămas dator însă cu rezultatele lor la olimpiadele internaționale. Nu se poate ca un sistem așa de “performant” să nu producă rezultate pe toate planurile, nu? Haideți să vi le spun eu: locul 69 la matematică în 2021 și cam tot pe-acolo de ceva vreme. La altele vă las să le căutați singur.

        Este adevărat că sistemul nostru de învățământ a fost torpilat din greu după 1990, dar faptul că dvs nu-i vedeți meritele se datorează mediocrității privitorului, nu sistemului în sine. Dați într-un alt comentariu un exemplu cu un elev merituos din UK. Dacă acel elev a fost aproape de repetenție la noi, atunci dați-mi voie să vă spun că apreciez cu atât mai mult sistemul nostru. Înseamnă că în UK se crează false valori, bazate pe cunoștințe modeste. E bine că s-a întors în patria adoptivă. Acolo va fi un bun instalator cu note mari la școală. La noi ar fi fost un simplu repetent. (Apropo de asta: englezii s-au plimbat mereu, după 1990, pe la concursurile de mate din România până au învățat cum se pregătește o olimpiadă internațională, dar dvs nu aveți cum ști asta, fiindcă priviți prea de sus.)

        Continui: societatea disarmonioasă nu a produs-o sistemul de învățământ. Acesta a rezistat cât a putut la un nivel mai mult decât decent. În anii ’90 arareori pleca un elev imediat ce termina liceul. Făcea facultatea în țară și apoi pleca, dacă pleca, la doctorat. Parte din ei se mai și întorceau.

        La final țin să vă contrazic încă o dată: “burta pe carte” este un îndemn de toată stima. Școala nu este recreativă decât pentru cei care merg acolo ca să socializeze. Școala e grea. Așa a fost dintotdeauna și așa va fi. Improvizații ca cele propuse de sisteme de aiurea nu au cum să facă decât rău. La noi sistemul a fost bun, performant, dar l-au distrus inventivi ca dvs.

    2. Da, o societate e dusă înainte de elite, dar tot atât de adevărat e că elitele vor pleca dintr-o societate dizarmonică, incoerentă și impredictibilă.
      Ceea ce se și întâmplă. Nu poți avea vârfuri fără medie, cum nu poți avea o casă fără fundație.
      Noi nu avem fundație, ci doar vârfuri care emigrează.

  3. Remember?
    Dupa ce dulapul & Co au declarat victoria in lupta cu pandemia. Dupa ce semaforul ala a fost complet uitat si a fost inlocuit de Tampeanu & Co. cu indicatori aiuristici care sa nu poata fi atinsi, a venit luna octombrie 2021, cu cei mai multi morti inregistrati de la inceputul pandemiei.

    Cand mortii nu au mai avut loc in frigidere dulapul & Co. au decretat vacanta fortata intre 25 octombrie – 5 noiembrie 2021.
    Ca prin miracol, incepand cu 25.10.2021, numarul infectarilor incepe sa scada. Numarul mortilor incepe sa scada din 4.11.2021.

    Anul trecut macar aveam niste cifre intarziate si mincinoase. Anul asta si astea au disparut.

  4. Noi suntem mai cu moț. Avem sistemul nostru de educație, genial comparativ cu cel finlandez, olandez sau britanic. Scoatem analfabeți funcționali pe bandă rulantă, dar sistemul e bun. Profesorii, elevii și părinții sunt de vină, că sistemul e bun. Ce știu finlandezii ăștia, cu sistemul lor ușurel, centrat pe elev, dezvoltare personală, materie adaptată cerințelor etc.? Nu știu nimic. Noi știm. Burta pe carte, că e școală, nu glumă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Puțină lumină în domeniul esențial al cercetării Covid-19, care începe să fie lovit de scandaluri: o “piață” cu sute de noi studii pe zi, în care China păstrează încă partea leului la referințe

Cum arată piața globală a cercetării legate de noul coronavirus, de s-a ajuns ca studii-cheie să fie retrase din jurnale specializate, cum e cazul studiului despre riscurile hidroxiclorochinei, publicat în…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre noile reguli de evaluare a școlilor doctorale: Marea greșeală este că s-a mers pe criterii minimale. Uniformizează, nu stimulează deloc competiția. Se evită din nou rankingul, adică să arătăm unde se face doctorat de calitate

Universitățile încep procesul de evaluare a școlilor doctorale, după 10 ani în care nu au fost inspectate și după scandaluri de plagiat care au zguduit din temelii învățământul superior și…
Vezi articolul