România a avut cel mai mare brain-drain. OECD: Numărul femeilor cu înaltă calificare care au emigrat s-a dublat

1.287 de vizualizări
FOTO: Pexels.com
Numărul impresionant al românilor care au plecat din țară în ultimii 10 ani plasează Romania pe locul al 10-lea la capitolul intensitatea fluxului migrației către țările G20, potrivit Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Dar cea mai mare pierdere este, conform aceleiași surse, faptul ca suntem pe locul al doilea (26,6%), după Kazakhstan (35%) la creșterea numărul de emigranți înalt educați și înalt calificați (high-skilled, high-educated) între țările G20, în prima decadă a acestui secol.

Experții internaționali care au scris acest studiu dedicat fenomenului migrației din România notează că aproximativ 492.000 de persoane cu specializare înaltă au plecat din țară între 2010 și 2011, număr care pune România pe locul I la procentul de creștere a diasporei, între toate statele analizate. În plus, în perioada 2000-2001 si 2010-2011 numărul femeilor care au emigrat și care aveau înaltă calificare s-a dublat, cel al barbaților având creșteri mai lente.

Un exemplu dat de experți este cel al medicilor din România. Numărul medicilor care lucrează în afara țării depășea 14.000 în 2013, reprezentând 26% din numărul total al medicilor de la acea dată, potrivit raportului. Între 1991 și 2013 plecările medicilor au crecut de nouă ori în intensitate, cu cel mai mare val înregistrat după anii 2000. Cifrele arată un deficit de specialiști în sănătate care devine tot mai evident dacă e să luăm în calcul că numărul medicilor care lucrează în România a crescut cu 18%, în timp ce numărul celor care lucrează peste hotare a crescut cu mai mult de 650%.

BM: Peste 50% dintre medicii români care lucrează în străinătate sunt mai tineri de 40 de ani

*Rata migrației persoanelor cu educație/specializare/calificare înaltă este definită ca procentul de migranți înalt-educați din numărul total de persoane înalt educate și înalt calificate care trăiesc în România, inclusiv cei care au emigrat.

Context: Între 2000 și 2017 România a avut cea mai mare creștere a stocului migrației dintre toate țările membre ale Uniunii Europene. Creșterea a fost de 287%, potrivit ONU. În privința numarului de emigranți raportat la populație România este abia pe locul al șaptelea în UE, la 18,2%, pentru că ONU estimează numărul celor plecați peste hotare la 3,58 milioane persoane. Însă există și estimari care urcă numărul emigranților la 5 milioane.

Photo by Oleksandr Pidvalnyi from Pexels


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Din anul universitar viitor, 50.000 de studenți cu burse sociale ar putea beneficia de vouchere în valoare de 1.500 de lei și de plata chiriei, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

Din anul universitar 2023-2024, studenții care au burse sociale ar putea să primească vouchere de 1.500 de lei și să le fie plătită chiria, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro,…
Vezi articolul

Șefă de promoție a Facultății de Drept a Universității Sorbona, Anca Maria Nechita din Medgidia: Studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor

Anca Maria Nechita este absolventă a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a absolvit Bacalaureatul în 2020 cu nota 10 și a ajuns șefă de promoție la Facultatea de Drept…
Vezi articolul

Paradoxala admitere la facultate după începerea cursurilor: Politehnica București organizează o Sesiune III de admitere în octombrie, deși legea prevede 2 sesiuni care să se încheie pe 30 septembrie. Rectorul Mihnea Costoiu: Administrativ, este a doua sesiune, care se extinde

Universitatea Politehnică din București (UPB) prezintă pe site-ul său mai multe “sesiuni de admitere active în prezent”, printre care se numără o a treia sesiune de admitere la Licență 2021,…
Vezi articolul