Romane ale unor autori nominalizați în premieră, pe lista scurtă în competiția pentru prestigiosul premiu britanic Booker

1.298 de vizualizări
Foto: thebookerprizes.com
Romanele care vor concura la premiul Booker din acest an au fost anunţate joi seară şi toţi cei şase scriitori reţinuţi pe lista scurtă au fost nominalizaţi în premieră la acest prestigios trofeu literar, informează BBC, potrivit Agerpres.

Toţi autorii de pe lista scurtă vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro).

Câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro), conform sursei citate.

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune scrise în limba engleză de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Unul dintre nominalizaţii din 2023 este din Regatul Unit, doi sunt din Irlanda, doi din Statele Unite şi unul din Canada.

Cărţile nominalizate “demonstrează amploarea a ceea ce poate face literatura mondială”, a declarat Esi Edugyan, preşedinta juriului.

Scriitoarea canadiană Esi Edugyan, de două ori nominalizată pe lista scurtă a premiului Booker, prezidează juriul din acest an, din care mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Cele şase romane de pe lista scurtă din acest an a premiului Booker au fost selectate din 163 de cărţi publicate în Regatul Unit şi Irlanda între octombrie 2022 şi septembrie 2023, mai scrie Agerpres.

Lista scurtă de la Booker Prize 2023 este alcătuită din următoarele romane: “Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit), “Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda), “The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda), “Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada), “If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA) şi “This Other Eden” – de Paul Harding (SUA).

“The Bee Sting” prezintă povestea unei familii irlandeze într-o situaţie de criză, în timp ce “Prophet Song”, cu o acţiune plasată tot în Irlanda, descrie frământările unei femei, mamă a patru copii, care se confruntă cu o decizie îngrozitoare.

“Study for Obedience” prezintă o femeie care renunţă la tot pentru a fi alături de fratele ei după destrămarea căsniciei acestuia, iar “This Other Eden” este o poveste despre rasism pe o insulă izolată în largul coastelor statului american Maine.

“Western Lane” explorează încercările unui tată imigrant de a-şi creşte familia în calitate de părinte unic. “If I Survive You” este o colecţie de povestiri interconectate despre călătoriile întreprinse de o familie pe o mare furtunoasă spre Jamaica şi Florida.

Premiul Booker din 2022 a fost câştigat de scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka cu romanul “The Seven Moons of Maali Almeida”, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Comisia Europeană a lansat Consiliul European pentru Inovare, cu 10 miliarde de euro disponibili pentru dezvoltarea și extinderea “inovațiilor revoluționare” / Oportunități de finanțare în 2021

Comisia Europeană a lansat, joi, Consiliul European pentru Inovare (CEI), instituție ce beneficiază de un buget de peste 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027 și destinat “dezvoltării și extinderii inovațiilor…
Vezi articolul

Dezbaterile pe legile educației au fost suspendate în Comisia de Învățământ, pentru a doua zi consecutiv / Deputații sunt așteptați sâmbătă la ora 9 dimineața să reia votul pe amendamente

Ședința comisiei de învățământ din Camera Deputaților, pe legile Educației a fost suspendată vineri după-amiază, imediat după o pauză, pe motiv că unele amendamente privind colegiile pedagogice au fost amânate…
Vezi articolul

În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul UBB: Studenții sunt parte a comunității universitare oferind un act educațional la care ei sunt co-creatori, deci ei trebuie să fie arhitecții propriului proces de educație

Studenții nu sunt doar beneficiari ai sistemului de educație, ei sunt „co-creatori” și „trebuie să fie arhitecții propriului proces de educație”, a spus profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB)…
Vezi articolul

Senatorii au amânat discuția unui amendament susținut de Asociația Elevilor din Constanța privind transportul gratuit al elevilor și vor o nouă comisie / Președinta AEC: Parlamentarii vor avea vacanță. Noi elevii, nu. Avem nevoie de gratuitate pentru a ajunge la școală

Senatorii din Comisia de învățământ din Senat au amânat discutarea proiectului pentru modificarea articolului 83 al Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, care reglementează gratuitatea elevilor la transport, în ședința din…
Vezi articolul