ROFUIP 2022 Directorii de școli pot fi chemați la muncă în timpul concediului lor de odihnă „pentru interese urgente” de către inspectorii școlari generali – propunere

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com

Directorii de școli pot fi chemați la muncă în timpul concediului lor de odihnă „pentru interese urgente” și „în caz de forță majoră” de către inspectorii școlari generali, prevede draftul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, obținut de Edupedu.ro. Documentul va fi supus aprobării în dezbaterea de luni de la Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației. Propunerea de modificare aparține instituției.

Este vorba despre completarea articolului 23, cu un nou alineat, (3) – „Rechemarea din concediul de odihnă a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar se face în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența acestora la locul de muncă, cu respectarea obligațiilor legale de către angajator și se dispune prin decizie a inspectorului școlar general (OME 4050/2021)”.

Nu există o definire clară a acestor „interese urgente” în actualul regulament aflat în stadiu de document de lucru.

La articolul 54, alineatul 6, directorii primesc sarcina de a numi, prin decizie, componența consiliului profesoral – în varianta actuală de ROFUIP această numire nu era un act separat, fiind stabilit prin regulament că din acest consiliu fac parte toți profesorii. Componența rămâne aceeași, dar apare această decizie formală de numire, semnată de director.

„Directorul unităţii de învăţământ numeşte, prin decizie, atât componența consiliului profesoral, cât și secretarul acestuia, ales de consiliul profesoral”, prevede noul alineat.

Reamintim că Ministerul Educației a anunțat că va modifica ROFUIP pentru eliminarea obligativității tezelor.

O altă propunere este cea prin care, din această toamnă, școlile pot folosi doar catalogul electronic, dar acesta trebuie tipărit obligatoriu și arhivat.

Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, dar elevii trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, se mai arată în noul ROFUIP propus pentru anul 2022.

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version