Robotul conversațional ChatGPT poate fi din nou accesat în Italia, după ce a fost restricționat din motive de securitate a datelor personale

226 de vizualizări
Foto: © Irinayeryomina | Dreamstime.com
Robotul conversaţional ChatGPT, blocat în urmă cu o lună în Italia pentru încălcarea legislaţiei privind datele personale, este din nou autorizat în peninsulă, a anunţat vineri OpenAI, compania care a lansat ChatGPT, relatează AFP, citată de Agerpres.

“ChatGPT este disponibil din nou pentru utilizatorii noştri din Italia. Suntem încântaţi să le urăm din nou bun venit şi rămânem angajaţi să le protejam datele personale”, a declarat un purtător de cuvânt al OpenAI.

Autoritatea italiană pentru protecţia datelor cu caracter personal a blocat ChatGPT la sfârşitul lunii martie, acuzându-l că nu respectă reglementările europene şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori.

Autoritatea italiană i-a reproşat totodată software-ului ChatGPT “absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a ‘instrui’ algoritmii care fac să funcţioneze platforma”.

În plus, în contextul în care acest robot conversaţional se adresează persoanelor de peste 13 ani, “Autoritatea pune accentul pe faptul că absenţa oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare”.

OpenAI dispune de acum de informaţii pe site-ul său despre “cum colectează şi utilizează datele” şi de o “mai mare vizibilitate” pe pagina de pornire ChatGPT şi OpenAI privind politica de confidenţialitate.

Compania a dat de asemenea asigurări că a creat un instrument care să permită “verificarea vârstei utilizatorilor în Italia” odată ce aceştia se conectează la robotul conversaţional.

Autoritatea italiană a confirmat vineri “paşii făcuţi pentru a combina progresul tehnologic cu respectarea drepturilor persoanelor”.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost “adoptat” rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene.

De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

Foto: © Irinayeryomina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Robotul conversațional ChatGPT, interzis temporar în Italia. Nu prezintă garanții pentru datele personale și nu verifică vârsta utilizatorilor minori, susțin autoritățile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Teza de doctorat a ministrului Bode: Universitatea Babeș-Bolyai se va pronunța cu întârziere dacă a fost sau nu plagiat, pentru că, pe lângă verificările inițiale, va fi făcută o analiză și la comisia de etică, după sesizări primite direct / Rectorul și șeful comisiei de etică a UBB estimează că procedurile vor mai dura în jur de două săptămâni

Verificările privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, care au început săptămâna trecută la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, se prelungesc, deoarece s-au înregistrat, mai nou, plângeri și…
Vezi articolul

Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele…
Vezi articolul