Roboțelul Rulo și Statul captiv, pe înțelesul copiilor – un proiect de Educație juridică prin 10 animații video

1.433 de vizualizări
Domnul Bolovan face legea și regulile la olimpiada de istorie, la care participă și fiul său. Și pentru că prietenii i s-au plâns că materia e prea grea, s-a hotărât “să folosească banii ținutului pentru copilul său și copiii prietenilor săi. Cum toți stau în capitală, legea pe care a promulgat-o spune că numai copiii din Trambulina pot beneficia de meditații”. Cel care a făcut dreptate a fost roboțelul Rulo.

Mica istorie de mai sus este doar un fragment din “Olimpiada lui Bolovan!” – un filmuleț de 2 minute din care copiii din orice școală pot învăța ce înseamnă egalitate în fața legii, corupție sau captura statului. Adică o altfel de lecție de Educație juridică, pentru copii de clasele V-VIII.

“Ținutul distracției angajează!” este o altă scurtă animație, care le explică copiilor ce se întâmplă atunci când statul este captiv. Copiii află apoi de ce corupția te afectează direct, din filmulețul “De ce ținutul nu are teren de joacă?”

În total sunt 10 scurte animații în care Roboțelul RULO (Rule of Law) îi plimbă pe cei mici prin lumea fantastică a Orășelului Mecanic din Ținutul Distracției, călătorie în care înțeleg concepte altminteri rigide și respingătoare.

Proiectul se numește “Captura Statului explicată pentru copii prin animații” și a fost realizat de Asociația Digital Bridge (EURACTIV.ro) și Centrul Român de Politice Europene (CRPE), pentru a fi folosite de oricine vrea să le explice copiilor concepte precum stat de drept, egalitate în fața legii, independența justiției sau corupție.

Amintim că un alt proiect de Educație juridică este dezvoltat de judecătorul Cristi Danileț, care a scris un Manual de educație juridică ce poate fi folosit ca bază pentru opționalul care poate fi cerut în orice școală generală și liceu.

Foto: www.euractiv.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspector Școlar General: „Au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”

Facturile de la gaze au închis fizic școlile din Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern, acuză primarul Adrian Anghelescu. Între timp, cei 6.063 de…
Vezi articolul

Abia la peste 750 de absențe pentru un elev de gimnaziu și la peste 540 pentru un elev din clasele primare directorul este obligat să anunțe serviciile de asistență socială privind riscul de abandon școlar – măsură pusă de Ministerul Educației în ROFUIP 2024

Dacă un elev lipsește “cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzute într-un an școlar la disciplinele/modulele respective”, directorul este obligat să anunțe serviciile de asistență socială, potrivit…
Vezi articolul
transportul gratuit al elevilor

Elevi navetiști sunt lăsați în stații dimineața și îngheață câte două ore și nu ajung la timp la școală – reclamații ale părinților față de cum se aplică „gratuitatea“ transportului pe noua lege a Educației

„În continuare, elevii liceeni care fac naveta către oraș sunt lăsați în stații dimineața sau îngheață câte două ore și nu reușesc să ajungă la timp la cursuri”, spune Ionela…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă a Academiei Române: Mai puține ore de Fizică înseamnă scăderea capacității creative a tinerilor pentru domeniile de vârf, România urmând să ajungă o țară ‘outsourcing’

Un număr redus de ore de fizică poate reprezenta un moment în care firul educației științifice din țara noastră să se rupă iremediabil, atrage atenția Academia Română într-o scrisoare deschisă,…
Vezi articolul