„Problema majoră a neparticipării elevilor la Bacalaureat constă în rezultatele școlare slabe obținute pe parcurs, lacunele mari cu care vin de la gimnaziu la liceu și care nu mai pot fi recuperate la nivelul liceului, conform cercetărilor noastre”, a declarat intr-un interviu pentru Edupedu.ro profesoara Adela Țăranu, una dintre coordonatoarele studiului Liceeni din România. Implicarea și autonomia liceenilor.
La simularea 25.000 de Bacalaureat de astăzi, 26 martie, 25.000 de elevi de clasa a XII-a nu s-au prezentat, adică 20% din totalul acestei generații
În legătură cu absenteismului la simularea pentru examenul de Bacalaureat 2025, ministrul Daniel David a spus că școlile trebuie să poarte discuții pe rezultate până la nivel de elevi și părinți „astfel încât elevul să vadă un câștig prin participarea la aceste simulări”.
- Interviul integral acordat de Adela Țăranu, cercetătoare a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație: Liceenii spun toți că vor să facă alegeri. Școala este responsabilă ca oferta să fie de calitate, profesorul să-și facă treaba. Nu e în puterea elevului să aleagă ce este cel mai simplu și se face ușor, pentru că n-ar trebui să vină genul acesta de ofertă pe care noi să o desconsiderăm
„Situația socio-economică a elevilor care vin din medii defavorizate” este un alt factor care determina neparticiparea la examenul de Bacalaureat, a spus Adela Țăranu.
În acest sens „1/5 dintre liceeni afirmă că familiile lor nu își permit cheltuielile minime pentru a frecventa zilnic liceul, deci absentează”.
Mulți elevi întâmpină dificultăți în a ajunge la școală, pur și simplu pentru că nu își permit banii de transport.
Declarațiile cercetătoarei Adela Țăranu despre examenul de Bacalaureat
„Din studiile noastre nu rezultă că nu și-ar dori o anumită disciplină. Da, e adevărat că, atunci când se apropie de bacalaureat, ar vrea să poată face niște opțiuni pentru anumite discipline.
Mai au interes și pentru celelalte, dar oricum merg pe minimă rezistență și minim efort și se descurcă cumva cu ele. Nu are sens să te joci sau să ascunzi problema și să o rezolvi superficial.
Referitor la lipsa unei liste flexibile pentru bacalaureat, studiile noastre arată că majoritatea elevilor susțin examenul de bacalaureat. Problema nu este neapărat legată de disciplinele de bacalaureat. Dacă își aleg profilul care corespunde intereselor lor, atunci nu este o problemă, pentru că au opțiuni și la proba E, și la proba F. La probele scrise, au posibilitatea de a alege între două discipline.
Conform cercetărilor noastre, problema majoră a neparticipării elevilor la bacalaureat constă în rezultatele școlare slabe obținute pe parcurs, lacunele mari cu care vin de la gimnaziu la liceu și care nu mai pot fi recuperate la nivelul liceului.
Un alt factor este situația socio-economică defavorizată a elevilor care provin din medii dezavantajate. Studiul privind Calitatea vieții liceenilor din România arată că mulți elevi întâmpină dificultăți în a ajunge la școală, pur și simplu pentru că nu își permit banii de transport.
De asemenea, nevoia sau interesul pentru integrarea rapidă pe piața muncii reprezintă un alt factor important. Mulți elevi nu continuă studiile pentru că vor să intre pe piața muncii, pentru că nu au bani, au nevoie de un venit și consideră că nu au nevoie de bacalaureat.
Un alt aspect relevant este că 1/5 dintre liceeni afirmă că familiile lor nu își permit cheltuielile minime pentru ca ei să frecventeze zilnic liceul, motiv pentru care absentează frecvent. Este clar că aceasta este o problemă reală.”
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Bacul mi se pare inutila la locurile de munca. La un loc de munca un angajat se uit peste practica ta,experienta ta si skillurile pe care le ai nu peste daca ai luat Bacul cu 6 sau 10. Bacul este inutil pentru ca nime nu da importanta dca l-ai luat sau nu.
Problema este data de faptul ca manualele sunt prea stufoase si incarcate, lipsa repetitiei si ale exercitiilor, analizelor. Iar tezele sunt oglinda clara a ceea ce ai inteles si invatat elevii. Simularile nu ajuta cu nimic, pierdere de vreme. Iar toti dau vina pe profesori dar ei lucreaza cu materialul clientului. Multi elevi nu sunt de liceu ci de o meserie.
..Studiu de doi bani. Bani si timp aruncati pe fereastra.
Daca s-ar fi plecat de la inceput cu dictonul lui Jean Piaget, parintele pedagogiei, pe care ar fi trebuit sa il bage la cap orice educator care a studiat pedagogie, adica :”Nu materiile pe care le predam sunt ceea ce nu inteleg elevii, ci lectiile pe care le facem”, poate s-ar fi inteles ca problemele pleaca numai de la profesorii care intra pe usa clasei.
Copiii nu au nici o vina, ei vor invata daca ceea ce li se prezinta la clasa are un inteles.
Degeaba avem table digitale, videoproiectoare,, laptopuri,samd, daca nu stim sa le aratam cat face 1+2. Si daca nu tinem cont de varsta lor in momentul in care ii invatam lucrul asta. In momentul de fata, mai ales la liceu, manualele sunt de nivel de facultate. mult prea complexe, problemele nu ajuta decat la memorarea formulelor, fara a retine de fapt un fenomen fizic asa cum trebuie sau altceva. Nu vor fi genii, doar cativa in generatia lor, dar macar sa stie sa masoare cu o rigla sau sa adune ceva, sau sa reuseasca sa sustina o prezentare in fata colegilor…asta e scopul profesorului. Daca nu se elimina din materia din manuale, nu va avea nimeni de castigat . Copiii vad cum si ce invata cei din alte tari, de aceeasi varsta cu ei si vor si ei acelasi lucru, la asta se refera dorinta de a alege ce invata. Cred ca se cunoaste faptul ca in Franta matematica pe care o fac copiii de clasa a 4-a acolo este cea din clasa a 2-a de la noi. Incet, usor, dar sigur. Iar la noi, nu poti avea pretentii ca un profesor de fizica, cu pregatire specifica, sa poata preda engleza, nu o sa fie bun niciodata la asta, chair daca a facut acea reconversie .. Sa fim seriosi.
Si la gimnaziu, este acelasi procent de elevi cu lacune foarte mari care vin de la primar si la gimnaziu nu mai sta nimeni sa le recupereze lipsurile la acesti elevi, de aceea la Evaluarea Nationala sunt foarte multi absenti sau iau note de 1 , note de 2, de 3, note sub 4., toti acestia ajung la liceele tehnologice. Problema este la primar cu cititul, scrisul si tablele de adunare, scadere , inmultire si impartire, care obligatoriu trebuie memorate. Din clasa a V-a nu mai sta nimeni sa ii recupereze pe acesti elevi, ei trec mai departe si absolva clasa a VIII-a fara sa stie sa citeasca fluent, citesc incorect cuvintele care au mai mult de doua silabe sau scrie dupa dictare, analfabeti functionali, nu cunosc inmultirea, impartirea, adunarea , scaderea.
Cat de credibil e studiul „Liceeni din România. Implicarea și autonomia liceenilor” cand iti proiectezi un esantion si realizezi doar un procent din el. De ce l-ai mai calculat atunci? Ca sa zici ca ai esantion?
S-au ales niste metode de esantionare, cica. Dar de ce s-au ales astea si nu altele?
Minunate sunt aceste cercetari in care se calculeaza niste procente. X% au zis nu stiu ce si Y% au zis altceva. Pe bune? Asta e cercetare?