Doar 35% din candidații din București care s-au înscris la concursul de directori, sesiunea iunie-octombrie 2022, au reușit să promoveze proba scrisă, potrivit datelor Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Proba scrisă a fost organizată joi, 8 septembrie. Nici de data aceasta nu vor fi acoperite toate posturile, deoarece vor rămâne neocupate peste 62%.
- Menționăm că Ministerul Educației nu a oferit, până la ora publicării acestui articol, date despre cea de-a treia sesiune a concursului național de directori: numărul candidaților înscriși la concurs, numărul absenților, numărul celor admiși atât după publicarea rezultatelor inițiale, cât și după publicarea celor finale.
Potrivit metodologiei de organizare a concursului, „este declarat “admis” la proba scrisă candidatul care a obținut cel puțin nota 7. Pot participa la proba de interviu doar candidații declarați admiși la proba scrisă.”
Concret, în Capitală au promovat 34 de candidați. Inițial, pentru proba scrisă au fost înscriși 97 de candidați. Dintre aceștia, 21 au fost absenți și 42 au luat note sub 7. Conform Inspectoratului Școlar al Municipiului București, au fost scoase la concurs 90 de posturi pentru această sesiune. Acest lucru înseamnă că rămân libere 56 de posturi de directori și directori adjuncți.
Amintim că notele obținute la proba scrisă au putut fi contestate în termen de 24 de ore, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial în luna iunie. În București au fost 7 contestații, dar toate au fost respinse, după cum a informat ISMB.
Precizăm că înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează are loc în perioada 14-18 septembrie, conform calendarului. Proba de interviu se va desfășura între 22 și 29 septembrie.
Iată ce prevede art. 21 din metodologie despre candidații admiși la ambele probe de concurs:
„(2) Este declarat “reușit” candidatul care a obținut nota cea mai mare dintre candidații care optează pentru aceeași funcție.
(3) În cazul obținerii de note egale de către candidații pentru aceeași funcție, se aplică, în ordine, următoarele criterii de departajare:
a) Punctajul la proba de interviu. Este declarat “reușit” candidatul care are punctajul cel mai mare la proba interviu.
b) Unitatea de învățământ la care este titular. Este declarat “reușit” candidatul care este titularul unității pentru care candidează.
c) Gradul didactic. Este declarat “reușit” candidatul care are gradul didactic cel mai înalt.”
- Reamintim că până acum s-au derulat două sesiuni ale concursului de directori, iar ministrul Cîmpeanu a declarat la dezbaterea „Director de viitor”, organizată de Edupedu.ro și Asociația pentru Valori în Educație, că 20% dintre posturi au rămas neocupate. Tot atunci a anunțat și această a treia etapă. Concret, în primele două etape au fost ocupate 6.969 de posturi de director adjunct și directori, din cele 8.692 de posturi scoase la concurs. Cele rămase neocupate sunt 1.723 de posturi.
Calendarul concursului
- 13 septembrie – Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă
- 14-18 septembrie – Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, în funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n) din Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4.597/2021, cu modificările și completările ulterioare
- 19-20 septembrie – Constituirea comisiilor pentru proba de interviu
- 21 septembrie – Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor
- 22-29 septembrie – Desfășurarea probei de interviu
- 23-30 septembrie – Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu
- 30 septembrie – Afișarea rezultatelor finale ale concursului
- 3 octombrie – Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ
- 4 octombrie – Validarea rezultatelor finale
- 5 octombrie – Emiterea deciziilor de numire
Foto: © Eval Miko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.