Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afișate la avizierele școlilor, pe site-ul Ministerului Educației – edu.ro, dar și de către Edupedu.ro marți, 25 iunie. Acestea sunt primele rezultate obținute de elevi la examen și vor fi afișate până la ora 12:00, prevede calendarul de Evaluare Națională. Elevii își vor vedea marți dimineață notele de la examene, iar cei nemulțumiți pot să depună contestații, în aceeași zi.
Calendarul de Evaluare Națională 2019 prevede că depunerea contestațiilor are loc marți, 25 iunie, între orele 14:00 și 20:00. Profesorii evaluatori au la dispoziție 3 zile pentru soluționarea contestațiilor. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afișate pe 29 iunie 2019.
Calendar Evaluarea Națională 2019
18 iunie 2019 Limba și literatura română
20 iunie 2019 Matematică
21 iunie 2019 Limba și literatura maternă
25 iunie 2019 Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie Afișarea rezultatelor finale
Cine corectează lucrările de examen și care este procedura de evaluare și notare
Fiecare lucrare de examen este corectată și punctată de către doi profesori, care lucrează în săli separate.
Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se arată în metodologie.
Dacă diferența dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roșie și cei doi semnează.
Nota finală este calculată de președintele comisiei de examen (adică de director sau directorul adjunct al școlii) și reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale, prevede Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019.
Dacă diferența dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei.
După ce sunt corectate toate lucrările de la examene, comisia din centrul zonal de evaluare calculează pentru fiecare elev media generală la evaluarea națională, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la probe.
Metodologia de Evaluare statuează că președintele comisiei de examen și secretarul din centrul zonal de evaluare sunt obligați să asigure, pentru fiecare disciplină la care se organizează evaluarea, o sesiune de instruire pentru evaluatori. Scopul instruirii este de a diminua diferențele dintre evaluatori în aplicarea baremului de evaluare și de notare. “Se interzic interpretările personale și efectuarea de modificări în baremul de evaluare și de notare”, prevăd regulile de examen.
Contestațiile
Elevii care depun contestații semnează, alături de părinți, o declarație-tip, în care se menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.
În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.
Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. “Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.
Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă.
Elevii și părinții pot vedea lucrările proprii de la examen. Care sunt condițiile
Elevii și părinții pot să ceară comisiei județene de evaluare națională să vadă una sau toate lucrările de examen ale propriului copil, însă numai după afișarea rezultatelor finale. Deci pot depune această solicitare abia după etapa de soluționare a contestațiilor.
La vizualizarea lucrării, elevul trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte sau un reprezentant legal.
Consultarea lucrării de examen nu poate conduce la reevaluarea sau la modificarea notelor.
La ce contează media de la Evaluarea Națională
Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea “externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit definiției pe care o găsim în Metodologia (actul care cuprinde regulile) de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta.
Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi “picate”. Notele obținute de elevi la examenele Evaluării naționale contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență.
Atât elevii de la stat, cât și cei din învățământul particular susțin Evaluarea Națională fără taxă.
Elevii care nu au dat examenele de Evaluare Națională vor intra la școala profesională sau liceu, întrucât învățământul obligatoriu continuă și după clasa a VIII-a. Însă ei vor intra pe locurile rămase după admiterea celor cu examen.
Calendar admitere liceu 2019
3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019 Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).
Documentele oficiale care fixează cadrul de desfășurare a Evaluării Naționale 2019:
-
Descarcă de aici Regulile pe care trebuie să le respecte elevii și profesorii la Evaluarea Națională 2019 (Metodologia de organizare a Evaluării Naționale din 2011, în vigoare și astăzi)
-
Descarcă de aici Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019
Citește și:
-
Subiectele și baremele de la examenul de Limba și literatura maternă – Evaluarea Națională 2019
-
Baremul de la Matematică – Evaluarea Națională 2019
-
Subiectele de la examenul de Matematică – Evaluarea Națională 2019
-
Matematica la Evaluarea Națională 2019. Subiect fad, cu cerințe ce nu vizează deloc sau aproape deloc realitatea, inutile în viața de zi cu zi
-
Radu Gologan, președintele Societății matematice: Subiectele de la Matematică sunt mai dificile decât anul trecut. La punctul de coliniaritate s-ar putea să existe și moduri de interpretare diferite
-
Restaurație la corectarea lucrărilor în București: Tezele elevilor din capitală de la Evaluarea Națională 2019 nu vor mai fi corectate în alte județe, încrucișat, ci pe sectoare
-
Evaluarea Națională 2019. Aproape 16,5% din elevii de clasa a VIII-a nu au intrat sau au lipsit la examenul de limba română
3 comments
Sunteti siguri ca vor fi publicate pe EDU.RO? Pentru a respecta protectia datelor s-a tot spus ca vor fi afisate doar in centrele de examinare. Care este adevarul?
Buna ziua! Dacă nu eram siguri nu publicam. Adevarul este acesta: vor fi publicate mediile elevilor, dar pentru o perioadă, după care vor fi retrase de pe site, cum s-a întâmplat şi anul trecut. Pentru detalii puteţi citi aici poziţia ministrului: https://www.edupedu.ro/ecaterina-andronescu-dupa-ce-parintii-au-cerut-publicarea-clasamentelor-de-la-admiterea-in-liceu-2018-parintii-or-solicita-dar-noi-avem-niste-reguli-pe-care-trebuie-sa-le-respectam/
Ar fi bine sa fie asa, stirile din ultimele zile si informatiile din scoli spun ca vor fi afisate doar in centre. Din interviul Ministrului nu reiese clar ,e o amestecatura de informatii 2018 , 2019 personal nu inteleg asta, interviul scrie ca este din mai 2018…. Nu inteleg de ce nu se da un comunicat clar sa putem intelege toti. Este cea mai proasta organizare a Evaluarii Nationale si a Admiterii. La scoala unde este copilul meu nu s-au dat nici acum Brosurile.