Rezultatele chestionarului sindicatelor: aproape 78% dintre profesorii respondenți spun că sunt de acord cu „prorogarea” încheierii situației școlare pe semestrul I / 67% susțin declanșarea grevei generale începând cu 10 ianuarie 2022

17.642 de vizualizări
Foto: chestionar sindicate Educație
77,8% dintre respondenții unui chestionar al federațiilor sindicale din învățământ spun că sunt de acord cu „prorogarea” încheierii situației școlare pe semestrul I, iar 67,5% susțin declanșarea grevei generale începând cu 10 ianuarie 2022. De asemenea, salarizarea demotivantă precum și situația din sistemul de învățământ determină peste 40% dintre angajați să se gândească să plece din unitățile de învățământ și să-și caute alte locuri de muncă. Circa 60% dintre respondenți regretă că au ales să opteze pentru sistemul educațional.

În total, 32.744 de angajați din sistemul de educație de la stat au răspuns la întrebările puse de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

La întrebarea „În ce zonă predați?“, 40,6% dintre respondenți au spus că sunt din municipii cu peste 50.000 de locuitori plus Municipiul București, 27,9% predau într-un oraș și 31,5% în comune și sate.

Miercuri este a treia zi de proteste în fața Guvernului pentru obținerea măririi salariale de 16% promisă de doi ani. Proiectul de buget pe anul viitor prevede o mărire de doar 4%, care înseamnă în jur de 50 de lei în plus la salariul unui profesor, spun liderii sindicali.

Mai jos, comunicatul federațiilor sindicale:

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au declanșat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea următoarelor acțiuni de protest față de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017. 

Menționăm că astăzi, 22 decembrie 2021, între orele 13.00 și 15.00 este ultima pichetare a Guvernului din acest an, urmând ca unele sindicate județene să continue și mâine, 23 decembrie, pichetarea Prefecturilor. 

În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor. 

Reamintim, pe această cale, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%!

Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.”


12 comments
  1. Cei care considera ca profesorii sunt platiti degeaba, de cele mai multe ori sunt acei analfabeti functionali, acei Mitici buni la toate, frustrati pana in panzele albe, care se mai si joaca la pacanele si cer bruma de pensie de la parinti. Pe langa asta se mai plang la 40 de ani ca sarmalele facute de Mami nu au gust.

  2. Profesorii au salarii foarte mari, unii depășesc și 5000 net. Mai ocupați-va și de administratorii de patrimoniu care au cea mai joasa salarizare… 3000 net, cu studii superioare, cu peste 30 de ani vechime în munca aproape cât ia un profesor DEBUTANT sau o bucatareasa. În schimb au câte 3, 4 scoli de administrat, peste 25 de persoane în subordine și NICI UN SPOR… GRADAȚIE DE MERIT IAU DOAR CEI CU PILE… ASA CA UITAȚI VA CA PLEACĂ DIN SISTEM.. veți pune profesorii sa le facă munca.. Ups.. Am uitat.. Profesorii NU FAC NIMIC IN PLUS.. În schimb au ore cu plata(care știm cum se fac?!?), dirigenție, concediu de odihna fără număr, etc, etc.. Asa ca mai uitați-va și la alte categorii cărora li se cere sa care manuale cu mașina personala, materiale de curățenie tot asa, fac cam de toate ca TREBUIE… CA SCLAVII… Învățământul e o RUȘINE… PROFESIONIȘTII SUNT BATJOCORIȚI DE CONDUCERE.. Va veni cât de curând clipa când NIMENI NU VA MAI DORI SA LUCREZE IN ACEST SISTEM… AȚI STRICAT TOT CE ERA BUN… PĂCAT DE CEI DEDICAȚI MESERIEI…

    1. Profesorii nu au salarii mari! Mai informați – vă. Și da, ar trebui să acorde măriri salariale tuturor celor îndreptățiți.

  3. Cât de janghinos poate sa fie sistemul de educație și cei care îl alcătuiesc încât sa folosească elevii în această vendetă anuală? Ca și cum medicii ar lăsa pacienții să moară în timpul grevelor sau cei din industria producerii de energie electrică ar lăsa România în beznă pe parcursul grevei și exemplele pot continua. Cât de mojici puteți să fiți voi ăia care luați note de 2 și 3 la evaluările și concursurile la care participați în calitate de profesori?

    1. Oamenii care au gandirea ta isi merita soarta in aceasta tara. Cred ca fiecare om care isi face job-ul zilnic are dreptul sa traiasca decent, nu trebuie sa-i bagam in seamna pe toti care se dau cu parerea fara sa stie ce inseamna sa fi o zi profesor.

    2. Domnule Anonim, noi facem greva anuntata cu toti pasii legali prevazuti in lege, poate ne confunzi cu cei de la CFR si metrou.
      Intra anumiti profesori cu note mici dar acei nu sunt titulari si dau examen in fiecare an. Poate crezi ca examenele de titularizare si definitivat sunt niste examene pe care orice om de pe strada poate sa le treaca fara probleme. Poate ar trebui sa iei in considerare ca multi nu vor sa devina profesori pentru ca sunt prost platiti. Mai rau, nu mai exista nici lipsa de respect fata de profesori.

    3. @John Doe
      Cei care iau note de 2 și 3 la evaluari si concursuri nu prind nici catedra si nici ore. Pricepeti domnule/doamna? Raman doar candidati si atat. Cunoasteti personal pe cineva care este la catedra si are la ultima evaluare sau concurs nota de 2 sau 3? Eu nu cunosc. Un inspector scolar sau un director de scoala nu poate angaja pe cineva care a luat sub nota 5, este ilegal, iar in cazul in care se descopera i se face dosar penal si poate merge la mititica. Nimeni nu e nebun sa isi riste libertatea si serviciul pentru asta.

    4. Domnule John Doe, e anapoda paralela pe care o faceți cu sistemul medical.
      Prostia este o boala grava, dar nerecunoscuta de catre pacient. Si “bucuria” mare este ca prostia si lipsa de bun simt nu ii ucid pe pacienți, indiferent de varsta acestora.

    5. @john..
      Bre, dacă mata lucrezi în sistemul medical e clar de ce îți aperi colegii. Dedicați profesiei la voi, sunt doar 20%, restul niște jeguri care au salarii astronomice de 20.000 de lei și care lasă oamenii sa moară cu zile. Așa că vezi dr..u bârna din ochii tăi… Nu paiu… Și da vom face GREVĂ!!!

  4. Daca 60% din angajati regreta, inseamna ca sistemul de educatie nu mai are multe sanse de redresare pe termen scurt, atat timp cat banii nu iti acopera traiul zilnic nici la scoala nu vei performa. Ar trebui publicat oficial de ministrul finantelor cat este media salariilor in fiecare sector bugetar, dar sa fi media neta cu tot cu sporuri plus bonusuri si deconturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2024 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute ce sunt geoglifele, după o imagine dată

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul

VIDEO Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie: Educația științifică oferită în școlile, liceele și universitățile noastre, precum și publicului larg, trebuie să fie o prioritate

Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, a declarat că „educația științifică oferită în școlile, liceele și universitățile noastre, precum și publicului larg trebuie să fie o prioritate”.…
Vezi articolul