Profesorul de matematică Mădălin Ghiuler spune că „subiectele I și II, de tip grilă, au fost mai simple anul acesta decât cele de la simularea din 2024 și le-au dat posibilitatea elevilor să ia nota 7, fără să fie nevoiți să calculeze pe o ciornă. Ca să iei 5 puteai greși chiar și 4 din cele 12 grile”, remarcă profesorul. În schimb, la subiectul III, care conține și subiecte de geometrie, au fost probleme mai grele, majoritatea de clasele a VII-a și a VII-a, a mai spus profesorul. Între 80% și 90% dintre elevi nu au obținut niciun punctaj la itemul 6 de la subiectul III, deși exercițiul se află în teste de antrenament, a mai spus profesorul Mădălin Ghiuler, pentru Edupedu.ro.
- Amintim, o analiză Edupedu.ro arată că anul acesta a fost cel mai mare procent de note peste 5 la Matematică din ultimii 6 ani: aproape 72% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat această notă, față de 42% în 2024
„Primul și al doilea subiect, fără nicio discuție, au fost mult mai simple decât anul trecut. Deci au fost destul de aerisite, foarte simple. Ca să iei 5, ar fi trebuit să ai libertatea să greșești chiar și 4 grile din cele 12 grile. Dacă greșești patru înseamnă că nu știi mai nimic. Prin comparație, anul trecut grilele au fost complicate, stufoase”, a spus profesorul de matematică de la Liceu cu program Sportiv și Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Focșani, premiat MERITO în 2022, Mădălin Ghiuler, într-o scurtă analiză pentru Edupedu.ro.
Subiectul I

La subiectul I, primul item care conținea un exercițiu cu ordinea operațiilor, a fost rezolvat de peste 94% dintre elevi.
Rezultatul calcului 25-2X5 este:

Exercițiul de tip grilă a fost vizibil mai simplu ca dificultate decât cel de anul trecut, pe care unul din cinci elevi nu l-a rezolvat.

La simularea din acest an, patru din zece elevi nu au știut să rezolve o fracție, iar trei din zece elevi de clasa a VIII-a nu au știut să calculeze o medie aritmetică la itemul 5.
„La itemul 6 de la subiectul I a avut și o componentă logică și l-au rezolvat 95% dintre elevi, iar la itemul 2, calcul de procente, au greșit 14%, dar cine nu citește, greșește”, spune profesorul de matematică.

Subiectul al II-lea

„La subiectul al II-lea întrebările de tip grilă au fost mai ușoare față de anul trecut. La geometrie, nici anul trecut n-a fost simplu, dar anul acesta a fost mai practic”, spune Mădălin Ghiuler.
Itemii 5 și 6 nu au fost rezolvați de aproape 40% dintre elevi. Era vorba despre probleme dcu figuri geometrice cub și cerc.
Subiectul III

La ultimul subiect, aproape 90% dintre elevi au primit punctaj zero la 5 itemi. Jumătate dintre elevii participanți, adică în jur de 80 de mii, nu au obținut nici un punctaj la punctul a de la problema de algebră și aproape 80% nu au știut să rezolve punctul b.
„La subiectul al III-lea punctul b cu siguranță au făcut mult mai puțini pentru că i-a pus într-o situație mai rar întâlnită. Adică au rezistat doar cei care au studiat destul de bine. Se cerea suma de bani știind că unul avea cu 10% mai mult decât celălat. Și asta i-a pus în dificultate pe copii”, mai spune profesorul de matematică Mădălin Ghiuler.

Itemul 5 de la subiectul III a fost rezolvat de jumătate dintre elevi, un procent ridicat comparativ cu gradul de rezolvare al itemilor de la acest subiect.
„Itemul 5, punctul a a fost de un procent mare, iar itemul 4 punctul a, într-un procent mai mic pentru că a fost un pic de gândit acolo. Iar itemii 4 b și 5 b au fost cei care au făcut diferența, între elevii care au luat 95 și 90 de puncte”, spune Mădălin Ghiuler.
La itemul 6, 90% dintre elevi nu au rezolvat problema ce conținea un tetraed.
„Cine n-a făcut la itemul 6 a nu a făcut nici la 6 b, deși problema 6 se regăsește multe teste de antrenament din setul de 40 din 2020, pe pandemie, dar și într-un test dat sau la rezervă de prin 2000. Nu prea s-a accentuat nu știu, superficialitatea. Nu prea puteai să faci ceva din reflex decât Subiectul III 5 a și 3 a. În rest trebuia să știi carte”, a explicat profesorul de matematică, Mădălin Ghiuler.
Vezi aici analiza pe itemi de la simularea evaluării naționale 2024
Informații de context
Aproape 72% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2025 au luat la Matematică note mai mari sau egale cu 5, potrivit datelor Ministerul Educației. Este vorba despre 115.879 de elevi cu note mai mari sau egale cu 5. Din 2019 și până în prezent este cel mai mare procent de note peste 5 de la simularea pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a.
Conform datelor Ministerului Educației, la Matematică, din 161.004 de lucrări evaluate, 115.879 sunt cu note mai mari dau egale cu 5.
581 de elevi au obținut nota 10 la proba de Matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale. La polul opus, 861 au luat note cuprinse între 1 și 1.99. Citește aici analiza Edupedu.ro.