Profesorii vor primi borderourile de notare de la lucrările elevilor de a VIII-a – Simulare Evaluare Națională (EN VIII) 2025, pentru a discuta lucrările cu elevii de la clasă, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației și Cercetării (MEC) Sorin Ion, pentru Edupedu.ro.
Acest lucru înseamnă că profesorii de la clase vor avea acces la punctajele acordate de profesorii evaluatori din țară care au notat lucrările elevilor scanate, din platforma de corectare digitalizată, pentru fiecare item în parte. O procedură similară a existat și la simularea de EN VIII 2024.
Lucrările de la simularea de EN VIII 2025 sunt evaluate de profesori de oriunde din România, ele fiind distribuite aleatoriu prin platforma ministerului Educației și Cercetării de corectare digitalizată. Lucrările au fost scanate pentru fiecare elev în parte la finalul probelor. Simulările de EN VIII 2025 s-au organizat pe 17-19 martie.
Rezultatele vor fi comunicate doar elevilor, pe 31 martie, conform calendarului aprobat de MEC.
Dintre rezultatele de la simularea EN VIII 2024:
Cronologia corectării digitalizate la examene
2021: Ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, a anunțat intenția de a introduce corectarea online a lucrărilor la examenele naționale începând cu anul următor. Planul prevedea scanarea lucrărilor în sala de examen, aplicarea unui cod unic de identificare și corectarea online de către evaluatori care nu pot comunica între ei. Această procedură urma să fie aplicată la Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, inițial prin pilotare.
2022: A avut loc prima pilotare a corectării digitalizate. În județul Dâmbovița, lucrările de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a au fost corectate digitalizat, iar în județul Călărași, aceeași procedură a fost aplicată pentru lucrările de la Bacalaureat. Scopul pilotării a fost eliminarea subiectivității în corectarea lucrărilor și testarea eficienței sistemului digitalizat.
2023: Ministerul Educației planifică extinderea pilotării corectării digitalizate la nivel național. Inițial, s-a decis ca pilotarea să se desfășoare în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare. Cu toate acestea, ulterior, s-a revenit asupra deciziei, iar pilotarea s-a realizat doar în județele Dâmbovița (pentru Evaluarea Națională) și Călărași (pentru Bacalaureat), ca în 2022.
Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că evaluarea digitalizată se va generaliza începând cu sesiunea din august a examenului național de Bacalaureat. Ministerul Educației a achiziționat o platformă dedicată pentru evaluarea digitalizată a lucrărilor, similară celei folosite anterior în pilotări, de la compania Softwin.
Anul școlar 2023-2024: Ministerul Educației a extins folosirea corectării digitalizate la examenele de Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în vederea eliminării erorilor și creșterii obiectivității evaluărilor.
Foto: © Bonita Cheshier | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Ce urmează, “iureș” de la inspectoratele școlare, denigrarea profesorului de la clasă și a școlii, în general, nu? Tovarășii din minister continuă să dea simulări, Franța și alte țări au renunțat la ele socotindu-le irelevante!…