Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2024 pentru elevii de clasa a VIII-a vor fi comunicate acestora vineri, 23 februarie, prevede calendarul de organizare a simulării. Profesorii ar urma să discute pe marginea lucrărilor, corectate în premieră digitalizat, după ce tot procesul de notare este finalizat la nivel național, potrivit surselor Edupedu.ro.
Aproximativ 24.000 de profesori asistenți și peste 12.000 de evaluatori au fost implicați la simulare, potrivit ministrei Ligia Deca.
Un profesor are de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, inclusiv de acasă, potrivit procedurii Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate.
Conform calendarului simulării EN VIII 2024, vineri, 23 februarie, este ziua în care elevii vor afla notele de la probele susținute la simulare. Ca până acum, acestea vor fi comunicate la școală. De menționat că elevii din 25 de județe și București au vineri, 23 februarie, ultima zi de vacanță mobilă. Potrivit surselor Edupedu.ro, profesorilor li s-a transmis prin inspectoratele școlare județene, de la comisia națională de examen, să discute pe lucrări cu elevii abia după finalizarea corectării în toată țara.
Mai exact, rezultatele simulării se vor transmite spre centrele de examen vineri și, mai departe, spre unitățile de învățământ arondate centrului respectiv, pentru a fi prezentate si discutate cu fiecare elev, a transmis comisia responsabilă cu organizarea simulării, conform acelorași surse.
- Edupedu.ro a scris despre paradoxul „digitalizării” concepute de Ministerul Educației –avem cel mai mic număr de lucrări de corectat pentru un profesor și cel mai mare timp stabilit pentru evaluarea acestora
Aproximativ 2% dintre lucrări au mai rămas de corectat, conform acelorași surse, pentru că mai mulți profesori și-au ales zile de concediu în vacanța mobilă trecută (județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare) sau în cea curentă (București și 25 de județe). În același timp, în mai multe județe profesorii au reclamat presiuni din partea inspectoratelor școlare pentru terminarea mai devreme a corectării față de termen, spun surse pentru Edupedu.ro.
Profesorii au acces la lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, conform procedurii. Secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion a declarat pe 9 februarie la TVR că rezultatele și modul de rezolvare se discută cu elevii cu lucrările pe masă și cu borderourile de corectare, în format digital.
Sorin Ion a explicat, la emisiunea Info Edu, pe 7 februarie, de ce nu se trec în catalog notele elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024: „Nu este foarte corect să treci în catalog, în rubrica notelor de la clasa a VIII-a, o notă care reflectă inclusiv cunoștințe de clasa a V-a”.
Procesul de corectare digitalizată prevede scanarea lucrărilor în sălile din centrele de examen, urcarea lor pe platforma de corectare digitalizată și repartizarea lor către profesori din toată țara, fără să fie din județul de origine al candidatului, în vederea notării. Corectarea digitalizată la nivel național a fost pilotată la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă și ar urma să continue în acest an la simulările de Bacalaureat, examenele propriu-zise și chiar și la concursurile/examenele profesorilor, potrivit ministrei Educației.
Ce subiecte au primit elevii la simularea EN VIII 2024
- Subiecte Română simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2024. Itemi de înțelegere a două texte la prima vedere, de Simona Antonescu și Liviu Papadima, plus cerințe de vocabular și gramatică. „Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?” – subiectul scurt de motivare / Subiectul al II-lea cerea un rezumat
Vezi și: Profesorul Cătălin Ciupală, despre subiectele la matematică de la simularea Evaluării Naționale 2024: Au fost bine gândite. N-aş dori ca mediocritatea să se răsplătească cu peste nota 9.50
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024:
- 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
- 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Simularea pentru Bacalureat 2024 are loc în perioada 4-7 martie, conform calendarului oficial.
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.