Rezultate simulare Evaluare Națională 2022: Elevii din mediul rural din județul Iași aproape și-au dublat la Matematică procentul de medii peste 5, față de rezultatele din ianuarie 2022. Decalajul încă rămâne între urban și rural

16.120 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Peste 54% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Iași au luat note egale sau mai mari ca 5 la ambele probe, în cadrul simulărilor organizate de Ministerul Educației, în perioada 4-6 aprilie, potrivit Raportului privind simularea examenelor naționale din județul Iași. Rata a fost mai ridicată în mediul urban (76.13%) față de mediul rural (34.36%).
  • De remarcat este că rezultatele de la simularea din ianuarie la Matematică arătau că peste 23% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat note egale sau mai mari ca 5, după cum a scris Edupedu.ro. Acum, numărul lor aproape s-a dublat și a ajuns la 41.43%.
  • Amintim că Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat, în perioada 25 – 27 ianuarie 2022, a organizat în toate unitățile de învățământ cu nivel gimnazial și liceal din județ, simularea probelor scrise din cadrul examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat pentru elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a. Astfel, analiza actuală a rezultatelor obținute de elevii din județul Iași se raportează atât la situația generală a notelor obținute și la distribuția procentajelor de promovare pe cele două medii de rezidență, precum și la situația comparativă a rezultatelor pentru cele două simulări ale examenului de Evaluare Națională, care au avut loc în județul Iași în lunile ianuarie și aprilie. 
Foto: Captură Raport simulare examene naționale martie-aprilie 2022

Potrivit raportului, se constată, comparativ cu simularea organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași în luna ianuarie 2022, un progres de aproape 14% al nivelului general de note egale sau mai mari ca 5. Cu toate acestea, există un decalaj între numărul notelor egale sau mai mari ca 5 din mediul urban față de numărul acestora din mediul rural.

Foto: Captură Raport simulare examene naționale martie-aprilie 2022

Se înregistrează un progres în mediul rural atât la limba română, cât și la matematică. La limba română progresul este de +6.42%. La matematică, diferența între notele egale sau mai mari ca 5 între simularea din ianuarie 2022 și cea din aprilie 2022 este de 17.63%.

„Chiar și în acest context, însă, rata județeană de promovare ambelor discipline se situează, în acest moment, sub media națională de 70.53% la limba și literatura română și de 60.58% la matematică”, se mai arată în raport.

„Analiza tranșelor de note egale sau mai mari decât 5, obținute pe discipline de examen la nivel județean, scoate în evidență o distribuție relativ echilibrată a tranșelor de note situate între 5.00 și 8.99 la disciplina limba și literatura română, în timp ce la matematică se constată o pondere ridicată a notelor din intervalul 5.00-5.99”, potrivit sursei citate.

Foto: Captură Raport simulare examene naționale martie-aprilie 2022

„În contextul în care decalajul procentual de promovare a acestei probe (ianuarie 2022 vs. aprilie 2022) este unul pozitiv, distribuția mai amplă a notelor în acest interval poate fi atribuită și faptului că o parte dintre elevii care au înregistrat rezultate sub pragul minim de promovare a probei la prima simulare au reușit să îl depășească sau chiar să obțină note mai mari de 6”.

Foto: Captură Raport simulare examene naționale martie-aprilie 2022

Prin raportarea tranșelor de note la mediile de rezidență, se remarcă decalaje semnificative între tranșele de note în cea mai mare parte a intervalelor, pentru ambele discipline, conform raportului. „Astfel, la limba și literatura română, diferența procentuală a elevilor din mediul urban față de cei din mediul rural care au obținut note sub 5 este de 30.06%, în timp ce la matematică, aceasta este de 38.55%”. În continuare, se menține decalajul dintre urban și rural.

Raport simulare examene naționale martie-aprilie 2022 Iași

Citește și:
februarie 2022: Simulare examene Iași: 76% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural nu au luat 5 la Matematică / La Română, la clasa a XII-a, rezultatele sunt cu 10 puncte mai slabe față de testarea inițială din toamnă

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Erori umane” – explicația Ministerului Educației pentru notele finale modificate pe șest la admiterea la liceu 2024 / Instituția plasează decizia în curtea Comisiei de organizare a Evaluării Naționale, condusă de secretarul de stat Sorin Ion

„În etapa de vizualizare a lucrărilor de către candidați, au fost constatate erori umane la încărcarea lucrărilor pe platformă”, iar Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale „a dispus evaluarea acestor…
Vezi articolul

Diana Cătălina Popa, profesoară de română la Colegiul „Alecsandri” din Galați, după rezultatele de la simulare: E greu ca în clasa a VIII-a să reușim dintr-o dată să scriem corect și coerent în măsura în care nu am reușit ani întregi, iar principalul motiv este acela că nu citim

Rezultatele simulării Evaluării Naționale 2024 indică faptul că elevii de clasa a VIII-a au probleme la gramatică, de coerență și de exprimare, reiese din analiza făcută de trei profesori de…
Vezi articolul