Rezultate Evaluare Națională 2022. Cu aproape 10 puncte a scăzut procentul elevilor din Dâmbovița cu note sub 5 la Matematică, față de anul trecut / În Dâmbovița s-a pilotat corectarea digitalizată a lucrărilor

10.697 de vizualizări
Admiterea la liceu 2020
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Procentul elevilor din Dâmbovița, care au dat proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2022 și care au luat note sub 5, s-a redus cu aproape 10 puncte, potrivit unei analize realizate de Edupedu.ro, pe baza datelor Ministerului Educației. Concret, peste 27% dintre elevi au obținut note sub 5 la matematică, în timp ce anul trecut procentul lor era de peste 37%. Aceste rezultate sunt cele inițiale, deoarece elevii pot depune contestații astăzi și mâine.
  • Amintim că acesta a fost primul an în care au fost corectate digitalizat lucrările elevilor din Dâmbovița.

Pe de altă parte, la limba română a crescut procentul elevilor cu note între 1 și 4.99, în comparație cu anul trecut. În acest an, peste 20% de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut note sub 5, iar anul trecut erau peste 16.5%, ceea ce înseamnă că este o creștere de peste 3 puncte procentuale.

Foto: Captură – Dosar Evaluare Națională 2022 – Ministerul Educației

Niciun elev de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița nu a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2022, potrivit unui document al Ministerului Educației. Peste 76% dintre elevi au medii mai mari sau egale cu 5 și peste 23% au medii mai mici ca 5.

De subliniat este că importanța corectării digitalizate se va vedea după ce se vor afișa contestațiile. În cazul corectării digitalizate, dacă diferența de notare dintre cei doi corectori este mai mare de un punct, atunci lucrarea este direcționată automat către alți doi corectori, după cum a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Sorin Ion: „În cazul în care diferența depășește un punct, automat diferența de punctaj se sesizează de către platformă și este redirecționată către alți doi evaluatori pe care îi avem de rezervă.” Mai multe detalii aici.

Conform Ministerului Educației, 57% dintre elevii din Dâmbovița care au susținut proba scrisă la Limba română au probleme de scriere corectă, ortografie și punctuație. De asemenea, 8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit, în primul enunț al unui text dat.

În privința itemilor cu un procent mic de rezolvare, datele arată că, la itemul 3 de la Subiectul I.B, doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exercițiul care vizează scrierea corectă a unor cuvinte foarte des utilizate.

Amintim că, la proba de Limba Română, elevii au avut două texte suport din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestora au fost câte 9 itemi (cerințe) la primul text și 8 pentru al doilea.

Subiectele date la Limba română pot fi consultate mai jos:

Itemii cu cel mai mare procent de rezolvare sunt cei care vizează idetificarea informațiilor din text și cei referitori la identificarea sensului unui grup de cuvinte, raportat la text.

Limba și literatura română

  • Itemii care au cel mai mare procent de rezolvare:
    • itemul 3 de la Subiectul I.B, care vizează identificarea sensului unui grup de cuvinte, raportat la un context dat – 94%
    • itemii 1, 2, 3, 4 și 5 de la Subiectul I.A, care vizează identificarea informațiilor din text – între 87% și 95%
  • Itemii care au cel mai mic procent de rezolvare:
    • Itemul 8 de la Subiectul I.B – 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exercițiul care vizează scrierea corectă a unor cuvinte foarte des utilizate: verbele „a vrea”, „a fi”, substantivul „stradă”, adjectivul „mândru”, acordul pronumelui cu substantivul; 14% nu știu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută, potrivită contextului dat.
    • Itemul 5 de la subiectul I.B – 43% dintre elevi știu să identifice verbele (competență și conținut exersate anual, începând din clasele primare, reluate la începutul fiecărui an de gimnaziu); 21% nu au identificat nici măcar un verb.
    • Itemul 5 de la subiectul I.B – 37% dintre elevi știu să identifice corect o propoziție principală și una atributivă (competență și conținuturi aferente clasei a VIII-a).
  • Alte observații:
    • 8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit, în primul enunț al unui text dat.
    • 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, ortografie și punctuație.

La matematică, 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la Subiectul al II-lea, care cerea calcularea diagonalei unui paralelipiped dreptunghic ale cărui elemente (lungime, lățime și înălțime sunt cunoscute). Analiza a arătat că „26% dintre elevi au calculat diagonala prin adunarea dimensiunilor, ceea ce este o greșeală conceptuală”, conform sursei menționate.

În plus, 32% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 4 de la Subiectul I care cerea transformarea fracției zecimale 1,3 în fracție ordinară. De menționat este că 29% dintre elevi au fost punctați doar la subiectele I și al II-a, care au conținut doar itemi obiectivi, deci nu au primit puncte pentru redactare, potrivit datelor.

Subiectele date la Matematică pot fi consultate mai jos:

Matematică

  • Itemii care au cel mai mare procent de rezolvare:
    • itemul 3 de la Subiectul I, care vizează identificarea opusului unui număr natural – 91%
    • itemii 1, 2 și 6 de la Subiectul I și itemii 1 și 2 de la Subiectul al II-lea care vizează identificarea unor elemente de bază din algebră și geometrie, furnizate în contexte familiare (ordinea operațiilor cu  numere naturale, proporții, transferul în limbaj matematic al unei situații practice pentru a determina dacă un enunț este adevărat sau fals, lungimi de segmente, unghiuri opuse la vârf – între 84% și 87%
  • Itemii care au cel mai mic procent de rezolvare:
    • Itemul 4b de la Subiectul al III-lea – 6% dintre elevi au rezolvat integral corect itemul care viza modelarea unei configurații geometrice nefamiliare pentru a alege cea mai bună metodă de rezolvare și  folosirea asemănării triunghiurilor pentru a determina o relație între lungimile a două segmente.
    • Itemul 5b de la Subiectul al III-lea – 12% dintre elevi au modelat o situație dintr-o configurație geometrică dată și au folosit elemente de paralelism, proprietăți ale trapezului dreptunghic, triunghiului dreptunghic și ale centrului de greutate al unui triunghi pentru a determina lungimea unui segment.
    • Itemul 6b de la Subiectul al III-lea – 6% au transferat competențele legate de analizarea unei configurații geometrice în spațiu pentru a o transpune într-un context matematic și a calcula distanța de la un punct la un plan.
  • Alte observații:
    • 29% dintre elevi au fost punctați doar la subiectele I și al II-a, care au conținut doar itemi obiectivi, deci nu au primit puncte pentru redactare.
    • 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la Subiectul I – Rezultatul calculului 10+10:10 este egal cu, iar analiza distractorilor, permisă de colectarea rezultatelor pe itemi a evidențiat faptul că 5,69% dintre aceștia sunt în situația unei greșeli tipice procedurale (nu au aplicat corect ordinea operațiilor) și 7,85% dintre aceștia sunt în situația unei greșeli tipice conceptuale (împărțirea unui număr la el însuși – cel mai probabil au considerat 10:10=0)
    • 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la Subiectul al II-lea, care cerea calcularea diagonalei unui paralelipiped dreptunghic ale cărui elemente (lungime, lățime și înălțime sunt cunoscute), iar analiza distractorilor, permisă de colectarea rezultatelor pe itemi a evidențiat faptul că 26% dintre elevi au calculat diagonala prin adunarea dimensiunilor ceea ce este o greșeală conceptuală
    • 32% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 4 de la Subiectul I care cerea transformarea fracției zecimale 1,3 în fracție ordinară, iar analiza distractorilor, permisă de colectarea rezultatelor pe itemi a evidențiat faptul că 22,9% dintre elevi au considerat că 1/3 (o treime) este răspunsul corect;
    • 56% dintre elevi nu au răspuns complet și corect la itemul 1 de la Subiectul al III-lea, care presupunea verificarea într-o situație practic aplicativă a faptului că un număr de timbre îndeplinește condiții date „Ana, Maria și Vlad au în total 396 de timbre. Ana are cu 25 de timbre mai multe decât Maria și cu 16 timbre mai puține decât Vlad. Poate avea Ana 132 de timbre? Justifică răspunsul dat.”, iar 63% dintre elevi nu au răspuns corect și complet la acest item care presupunea rezolvarea acestei probleme prin transpunerea ei în limbaj matematic și rezolvarea ecuației obținute. Este important de menționat faptul că această problemă putea fi rezolvată și aritmetic.
Informații de context

Amintim că Edupedu.ro a scris în luna februarie că Sorin Cîmpeanu anunța că Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2022 vor fi evaluări computerizate și standardizate în câte un județ. Mai multe detalii aici.

Ministrul Educației a spus la DCNews că în județele Dâmbovița și Călărași elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține anul acesta Evaluarea Națională și BAC-ul prin testare digitalizată.

Secretarul de stat Sorin Ion a declarat în luna mai pentru Edupedu.ro că platforma folosită pentru corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în cele două județe, va fi Intuitext, a companiei Softwin SRL, gratuit, pe bază de parteneriat. Mai multe detalii aici.

Mai amintim că Edupedu.ro a scris încă din iulie 2021 că ministrul Educației a anunțat modificări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, după ce la Evaluarea Națională 2021 au fost depuse peste 20.000 de contestații. „Ministrul Educației: Scanarea lucrărilor pe care se aplică un cod de identificare se va face în sala de examen, în prezența candidaților. Corectarea va fi online, făcută de evaluatori care nu pot comunica între ei”, declara la acea vreme Sorin Cîmpeanu. Mai multe detalii aici.

Citește și:
“Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește” și calculul “10+10:10 a creat probleme pentru 15% dintre elevii” ale căror lucrări au fost evaluate digitalizat, în Dâmbovița – Sorin Cîmpeanu / Ce subiecte au fost rezolvate de cei mai mulți elevi și care au produs cele mai multe probleme
BREAKING Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate. Vezi listele cu notele și mediile elevilor, pe județe
Admiterea la liceu 2022. Cum se face repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a și cine are prioritate – media sau opțiunea?
Evaluarea Națională 2022. Subiectele date la Limba română au texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”. La subiectul 2 a fost text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță cu o descriere de 30 de cuvinte și un dialog de 4 replici
“Se pierde adâncimea literaturii, dar se câștigă sau ar trebui să se câștige capacitatea unei minți de a se descurca într-o lume de texte” – Radu Vancu, scriitor și conferențiar la Litere, despre subiectele la proba de Limba română – Evaluarea Națională 2022
Baremul de corectare pentru proba de Limba Română de la Evaluarea Națională 2022
Subiectele date la Matematică la Evaluarea Națională 2022
Profesoara Florentina Pavăl, despre subiectele de la Evaluarea Națională 2022, la Matematică: S-a pus accentul pe abilități de calcul, pe creativitate, imaginație, probleme cu soluții multiple
Baremul de corectare pentru proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2022

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Monica Anisie: Examenele ar putea începe mai târziu de ora 9:00, “dacă este necesar”, pentru realizarea triajului / “Sunt în linie dreaptă cu realizarea Bibliotecii școlare virtuale”, proiect de 40 milioane euro din fonduri europene

“După ce ne vom consulta cu inspectoratele școlare și cu partenerii de dialog social, dacă este necesar, vom gândi începerea probelor poate mai târziu” la examenele de Bacalaureat și Evaluarea…
Vezi articolul

Model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicat de Inspectoratul Școlar Sibiu. ISJ anunță că va posta teste de antrenament în fiecare lună până la examene

Un model de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției. Baremul pentru subiectul propus…
Vezi articolul