Rezultate admitere liceu 2023. Au rămas nerepartizați 1.619 elevi, din care patru au medii peste 9 / Cei mai mulți elevi, peste 111.000, au intrat la liceul dorit, iar aproape jumătate dintre ei la prima opțiune pusă pe fișă

20.644 de vizualizări
Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com
Rezultatele admiterii la liceu au fost anunțate de Ministerul Educației miercuri la prânz. Acestea arată că numărul elevilor repartizați computerizat  111.128 de elevi, adică 98,56% dintre cei care au depus fișe de înscriere cu opțiuni. Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune, adică 52.896.

Rezultatele de la Admiterea la liceu 2023, pe județe, pot fi văzute aici.

Ministerul Educației anunță că, în total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev. Peste 28 de mii au intrat abia la a 6-a opțiune sau mai mult, după cum se poate observa în graficul de mai jos.

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni, susține instituția. Aceștia au la dispoziție cele 7.727 de locuri libere la liceu rămase, sau alte 18 mii în învățământul profesional. Anul trecut 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Și în 2021 și 2020 procentele au fost mai mari decât în acest an.

2023 – 111.128 repartizați – 1.619 nerepartizați (1,44%)
2022 – 110.035 repartizați – 6.852 nerepartizați (5,87%)
2021 – 89.983 repartizați – 1.332 nerepartizați (1,5%)
2020 – 113.480 repartizați – 8.570 nerepartizați (7,5%)

Cea mai mare medie a unui copil rămas nerepartizat a fost de 9,45, iar primii trei elevi rămași nerepartizați provin de la școli particulare, conform datelor Ministerului Educației.

În perioada 20 – 25 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 – 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu și 18.650 de locuri în învățământul profesional).

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

  • 12.408 elevi la specializări vocaţionale;
  • 816 elevi în învăţământul militar;
  • 2.626 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
  • 1.286 de elevi admişi pe locurile rezervate CES.
  • Dosarul cu statistici publicat de Ministerul Educației:

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Cum se explica situatia ca are media peste 9 copilul si nu se completeaza suficiente optiuni?
    Este concurs de aroganta?

    1. Explicația este alta, cel puțin la primii 3: au locurile asigurate in clasa 9a la școală privată unde au terminat a 8a și au incercat să prindă un liceu mai bun la repartizare (majoritatea caută științele la un liceu de top 5). Daca nu au reușit, rămân la Liceul international de informatica-de ex.
      Posibil sa fie la fel și la cei din provincie, care sunt următorii pe lista

    2. Am avut un caz și noi. A completat primele 5 opțiuni la ce dorea (mai bine zis la ce doreau părinții), a spus că ajunge, că are medie mare. A fost nevoie de o întreagă discuție în care diriginta a încercat să-l convingă să completeze și alte câteva opțiuni, ca să fie absolut sigur că ocupă un loc la liceu din prima etapă. Aproape nu a reușit. Într-un final, în silă, a mai pus o singură opțiune.

      A intrat la acea ultimă opțiune, pentru că mediile la liceele unde voia să intre inițial au crescut cu câteva zecimi față de anul anterior și nu se încadra între ele. Acum îi mulțumește dirigintei că l-a ”obligat” să mai scrie o opțiune. Când a plecat după completarea fișei, tatăl mai-mai că o amenința că o dă în judecată, că i-a ”influențat” fiul și că ”urmărește să completeze o clasă la liceul recomandat la ultima opțiune”.

      Nu știu cât e aroganță și cât e inconștiență sau incapacitatea de a înțelege că lucrurile se schimbă de la an la an, în special din partea părinților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, încercare de contracarare în scandalul eliminării burselor rurale pentru liceeni: Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de alocație de transport / Ministrul anunță o ordonanță prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor

„Orice elev din România are decontat transportul de la domiciliu până la școală, separat de bursa socială. Și cei care au dificultăți, și cei care nu au dificultăți primesc această…
Vezi articolul

Până săptămâna viitoare, școlile se pot înscrie în competiția DigiEduHack, care are ca obiectiv identificarea de soluții inovatoare la provocările educației în era digitală

În perioada 9 – 10 noiembrie 2021 are loc DigiEduHack, competiție organizată de Comisia Europeană care are ca obiectiv identificarea unor soluții inovatoare la provocările din domeniul educației în era digitală. Înscrierea organizațiilor-gazdă…
Vezi articolul