Rezolvarea subiectului la Geografie – Bacalaureat 2024, de la profesoara Simona Mirea: Cred că nu au existat itemi care să pună probleme deosebite candidaților

868 de vizualizări
Rezolvare BAC 2024 Geografie, Simona Mirea / Foto: Colaj Edupedu.ro
Rezolvarea subiectului de Bacalaureat 2024 la Geografie a fost oferită pentru Edupedu.ro de profesoara Simona Mirea de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Variantele de răspuns corect și soluțiile posibile pot fi citite mai jos în articol.

„Subiectele au fost elaborate la nivel mediu, astfel că, în opinia mea, nu au existat itemi care să pună probleme deosebite candidaților”, spune profesoara.

Subiectele și baremele pentru proba de Geografie – Bacalaureat 2024 pot fi descărcate de aici, publicate de Edupedu.ro la ora 15:00 când au fost făcute publice de Ministerul Educației.

Candidații au avut de rezolvat variantele cu numărul 3. Printre cerințe, au avut de prezentat o cauză pentru care nu există viețuitoare în adâncimea Mării Negre, la subiectul III.

Iată rezolvarea profesoarei Simona Mirea:

SUBIECTUL I

A.  1. C – Finlanda

     2. 10 – Berlin

B.  1. 3 – Atena

      2. 15

      3. A – Danemarca

C. 1.c  2.a   3.d   4.a     5.d

D. Sugestie de răspunsuri

1. Statul marcat pe hartă cu litera E are climat subpolar, spre deosebire de statul marcat pe hartă cu litera H care are climat temperat –continental.

2. În statul marcat pe hartă cu litera E sunt temperaturi medii anuale cuprinse între -50C și  50C, spre deosebire de statul marcat pe hartă cu litera H unde sunt mai mari, între 9-100C.

3. În statul marcat, pe hartă, cu litera E vânturi specifice sunt vânturile polare, spre deosebire de statul marcat pe hartă cu litera H unde este specific Crivățul (iarna) .

E. 1. două orașe din statul marcat, pe hartă,  cu D (exemple):

Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Pleven etc.

2. două unități de relief din statul marcat, pe hartă, cu D (exemple):

Munții Balcani/Stara Planina, Câmpia Traciei Superioare, Munții Rila, Munții Rodopi, Munții Pirin

SUBIECTUL al II-lea

A. 1. 11 – Brașov

     2.  5 – Bistrița

B.  1. 1 – Prut

      2. 10 – Arad

      3. F

C.   1.d     2.b   3.b      4.d       5.c

D. Sugestie de răspunsuri

1. Unitatea marcată pe hartă cu litera D s-a format prin cutarea și înălțarea scoarței terestre (în orogeneza alpină), spre deosebire de unitatea marcată cu litera H care s-a format prin sedimentare.

2. Relieful unității marcate pe hartă cu litera D este alcătuit predominant din șisturi cristaline și areale de calcare, spre deosebire de cel al unității marcate cu litera H alcătuit predominant din argile și marne.

3. Gradul de fragmentare al  unității de relief marcate, pe hartă, cu litera D este mai mare comparativ cu cel ale unității de relief marcate, pe hartă, cu litera H, care  este mai redus.

E. 1. Mareea extrem de redusă a Mării Negre a contribuit la acumularea cantității mari de aluviuni adusă de fluviul Dunărea în zona fostului golf în care s-a format unitatea marcată pe hartă cu litera C (Delta Dunării).

2. Două orașe cu peste 50.000 locuitori din unitatea marcată pe hartă cu litera B (exemple):

București, Ploiești, Buzău, Târgoviște etc. 

SUBIECTUL al III-lea

A. 1. 10,6 ‰/10,7‰; 1955-1960

      2. -1,5 ‰; 2000-2005

B. 1. 12,1‰/ 12,2‰

     2. 4‰

     3. Exemplu de răspuns:

Bilanțul natural a scăzut în Europa după 1990 deoarece în foarte multe state a fost înlăturat regimul comunist și înlocuit cu un regim democratic ceea ce a însemnat și o tranziție demografică, schimbarea modelului familial din unul altruist când familia era centrată pe copii, la unul individualist, centrat pe cariera profesională şi alte forme de împlinire personală, iar copilul ocupă un rol modest în viaţa părinţilor.

Natalitatea a scăzut ca urmare și a regresului economic înregistrat în aceste state, dar și a schimbării legislației ce a permis controlul nașterilor.

C. Ungaria

1. trei state vecine (exemple): Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia, Croația, Slovenia

2. două unități de relief (exemple): Câmpia Panonică, Câmpia Alföld, Munții Bükk, Munții Matra, Munții Bakony etc.

3. două ape curgătoare (exemple): Dunărea, Tisa, Criș, Mureș, Drava etc

4. trei orașe: Budapesta, Debrecen, Szeged, Pécs, etc.

D. 1. 15,10C

2. 24,50C

3. Deși sunt situate la latitudini similare, poziția în cadrul continentului este diferită. Clima orașului Paris este influențată de direcția generală a circulației atmosferice dinspre Oceanul Atlantic, oceanul având rol moderator climatic, spre dosebire de orașul Kiev unde gradul de continentalism al climatului este mare.

Sau

Orașul Paris este în climat temperat – oceanic,  iar Kiev în climat temperat continental.

E. 1. Suprafețele mari cultivate cu cereale din Câmpia de Vest sunt rezultatul existenței unor terenuri netede, întinse și arabile la care se adaugă climatul temperat continental – moderat de câmpie, cu veri relativ călduroase, dar lipsite de intervale cu uscăciune şi secetă excesivă și soluri cu grad ridicat de fertilitate.

2. Lipsa viețuitoarelor în stratul de adâncime (sub 200m adâncime) al apelor Mării Negre se poate explica prin lipsa oxigenului și prezența hidrogenului sulfurat”.

Ce urmează. Bacalaureat 2024

Bacalaureat 2024 continuă vineri, 5 iulie, cu ultima probă – de limba maternă, pentru candidații aparținând minorităților naționale.

Rezultatele inițiale la probele scrise BAC 2024 se vor afișa pe 8 iulie, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor – model de cerere este în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like