Rezolvarea subiectului de Bacalaureat 2024 la Sociologie, de la profesoara Alexandra Poenaru: Pentru răspunsurile la unele cerințe, elevii puteau face conexiuni cu viața reală

0 vizualizări
Alexandra Poenaru / Foto: Arhiva personală
Rezolvarea subiectului de Bacalaureat 2024 la Sociologie a fost oferită pentru Edupedu.ro de profesoara dr. Alexandra Poenaru de la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman.

„La proba E.d a examenului de Bacalaureat în funcție de profil, filieră și specializare absolvenții de liceu au avut posibilitatea de a alege disciplina Sociologie. Din punctul meu de vedere, dificultatea subiectului a fost medie. Pentru rezolvarea unor cerințe elevii puteau face conexiuni cu viața reală în vederea rezolvării, ceea ce în mod evident reprezintă un avantaj”, spune profesoara pentru Edupedu.ro.

„De pildă, cerința referitoare la rolul mass-media în viața socială contemporană putea fi rezolvata cu ușurință întrucât mijloacele audio-video fac parte din viata noastră. Tocmai aceasta este frumusețea sociologiei… faptul că totul are o explicație în realitate!”, continuă Alexandra Poenaru.

Subiectele și baremele pentru proba de Sociologie – Bacalaureat 2024 pot fi descărcate de aici, publicate de Edupedu.ro la ora 15:00 când au fost făcute publice de Ministerul Educației.

Rezolvarea subiectelor la Informatică – Bacalaureat 2024, Limbajul C/C++, a fost făcută de profesoara Raluca Costineanu: Se poate obține ușor o notă peste 7.

Iată sugestia de rezolvare a profesoarei Alexandra Poenaru:

SUBIECTUL I

1 c, 2 a, 3 d, 4 b, 5 b, 6 a, 7 c, 8 b, 9 b, 10 d.

SUBIECTUL II

  1. Ideea principală a textului se referă la faptul că în orice familie, fie tradițională, fie contemporană,  există o distribuție a rolurilor sociale corelate cu normele și valorile dominante într-o cultură dată.
  2.  Două concepte sociologice menționate în text sunt familia și rolul social.

! Alte concepte pot fi: familia și societatea; societate și norme și valori; societate și cultură etc.

  • Familia se definește drept grupul social primar constituit pe baza relațiilor de căsătorie, consangvinitate și rudenie, membrii grupului împărtășind sentimente, aspirații și valori comune.

Rolul social reprezintă ansamblul comportamentelor pe care le performează un individ în baza statusului pe care îl deține.

  • Legătura dintre familie și rol social este complexă și influențată de factori culturali, economici, sociali, politici etc.

În primul rând, familia este primul grup primar din care indivizii fac parte asigurându-se socializarea primară. Familia transmite valorile, normele și comportamentele sociale care influențează modul în care copiii își vor asuma rolurile sociale.

În al doilea rând, familia oferă sprijin emoțional și material facilitând astfel asumarea unor roluri sociale specifice. De pildă, sprijinul financiar din partea familiei permite unui individ să urmeze studii superioare influențând rolul său profesional și social.

În al treilea rând, familia oferă modele de rol care influențează aspirațiile și coportamentele copiilor, determinându-i să adopte anumite roluri sociale.

Familia are un rol important în modelarea și influențarea rolurilor sociale ale indivizilor având un impact semnificativ asupra integrării și funcționării lor în societate. Totodată, există diferențe semnificative privind distribuția rolurilor sociale în societatea tradițională și cea modernă. Dacă în societatea tradițională, rolurile soției erau asociate îngrijirii gospodăriei, creșterii copiilor sau îngrijirii bătrânilor familiei, în societatea modernă soția lucrează în afara gospodăriei și contribuie la asigurarea veniturilor necesare traiului.

  • Distribuția rolurilor sociale în orice familie se realizează conform normelor și valorilor dominante într-o cultură dată.

! Se poate construi ipoteza ținând cont de următoarele formulări: „dacă…..atunci”, „cu cât …..cu atât”.

  • Mass media reprezintă ansamblul mijloacelor audiovizuale de informare a maselor, comunicarea fiind realizată prin presă, radio, tv etc. În societatea contemporană, mijloacele de comunicare s-au dezvoltat foarte mult, informația devenind accesibilă mai ale prin intermediul mass-mediei (televiziune, radio, internet).

Rolul mass mediei este de a oferi informații corecte și avizate prin știri, documentare, reportaje etc., de a mediatiza mesaje de interes public, de a educa populația prin emisiuni culturale dar și de a oferi divertisment.

Din punctul meu de vedere, mass media este principalul furnizor de informații pentru public prin prezentarea unor știri despre evenimente locale, naționale și internaționale. Totodată, informează cetățenii despre probleme politice, economice, sociale și culturale. Prin selectarea și prezentarea știrilor, mass media modelează opiniile publicului.

În concluzie, mass media are un rol esențial în viața socială contemporană având o influență profundă asupra modului în care oamenii gândesc, se comportă și interacționează în societate. Este un instrument puternic pentru informare, educare, divertisment fiind considerată „a patra putere în stat”.

SUBIECTUL III

  1. Statusul dobândit sau achiziționat este un concept sociologic care se referă la poziția socială pe care un individ o obține în urma unui efort presupunând o anumită cheltuială de resurse.
  2. Grup de egali (peer group) sau similaritate este format din persoane de aproximativ aceeași vârstă, cu același status social și cu aceleași interese..

Două caracteristici sunt:

  • este format din persoane de aproximativ aceeași vârstă, cu același status social și interese;
  • dezvoltă propriile norm eși reguli informale cae guvernează comportamentul membrilor:
  • relațiile între egali asigură dezvoltarea armonioasă a personalității sub raport cognitiv;
  • relațiile din cadrul grupului de egali sunt, de obicei, bazate pe egalitate și reciprocitate etc.

3. Prin metodă (gr. methodos, cale, mijloc, mod de expunere) se înţelege modul de cercetare, sistemul de reguli şi principii de cunoaştere şi de transformare a realităţii obiective. 

Un document social este un obiect sau un text care oferă informații despre viața socială din prezent sau din trecut a colectivităților umane. Documentele sociale sunt urme ale faptelor sociale.

Legătura dintre cele două concepte este aceea că documentul social este o metodă de cercetare specifică sociologiei. În cercetarea realității sociale se face adesea apel la ceea ce numim documente sociale. Ele nu se limitează la actele oficiale emise de autorități. Dimpotrivă, cele mai pline de semnificație sociologică sunt obiectele, produsele activității de muncă a oamenilor, înscrisurile neoficale, un ziar, o fotografie etc. Documentele sociale sunt, după natura lor, documente materiasle și documente scrise. La rândul lor, documentele scrise pot fi cifrice (ex. Recensământul populației) și necifrice (oficiale și neoficiale). De pildă, documentele necifirce, oficiale sau neoficiale, sunt de mare ajutor în cercetările sociologice. Constituția, hotărârile de guvern, legile ne ajută să înțelegem cu se desfășoară viața socială și le putem studia înainte de a începe o cercetare sociologică de teren.

  • Conflictul de rol apare atunci când există cerințe contrare între cele două roluri care provin din două statusuri diferite pe care le deține aceeași persoană.

Exemplu de conflict de rol:

 Un profesor are propriul copil ca elev și, într-o anumită situație particulară, ar trebui să îl sancționeze, atunci avem un conflict de rol, deoarece, pe de o parte, rolul de profesor îi cere să fie intransigent și să sancționeze elevul, pe când rolul de părinte îi cere să îl protejeze și să nu îl sancționeze.

  • Statusul dobândit/achiziționat este obținut în urma unui efort presupunând o anumită cheltuială de resurse din partea celui care îl deține. Dobândirea unui status este adesea rezulttaul unei alegeri individuale și a unei competiții. Indivizii fac alegeri cu privire la educație, carieră și alte aspecte ale vieții care contribuie la statusul lor social iar utilizarea și dezvoltarea abilităților și talentelor personale sunt esențiale. Indivizii care își valorifică aptitudinile pot avansa mai rapid în carieră și în societate. Soceitatea modernă este adesea competitivă iar indivizii concurează pentru resurse limitate, precum locuri de muncă, poziții academice sau recunoaștere socială.

Astfel, dobândirea unui status este un proces complex influențat atât de alegerile individuale cât și de competiția cu alți indivizi. Succesul unui individ este corelat cu deciziile personale, efortul depus și capacitatea de a se distinge într-un mediu competitiv.

NOTĂ: Pentru itemii subiectivi rezolvările sunt orientative și nu reprezintă modalitatea unică de formulare a răspunsului”.

Ce urmează. Bacalaureat 2024

Bacalaureat 2024 continuă vineri, 5 iulie, cu ultima probă – de limba maternă, pentru candidații aparținând minorităților naționale.

Rezultatele inițiale la probele scrise BAC 2024 se vor afișa pe 8 iulie, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor – model de cerere este în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Confuzie la nivel înalt. Premierul Ciolacu a anunțat că ministra Deca „a găsit soluția astfel încât copiii cu rezultate deosebite la concursurile NASA să fie premiați și de statul român” / Elevii despre care vorbește oficialul nu au participat la niciun concurs NASA

Confuzie la nivel înalt. Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că ministra Educației, Ligia Deca, a găsit soluția pentru premierea elevilor cu distincții „la concursurile NASA”. Elevii despre care vorbește Ciolacu nu…
Vezi articolul

Președintele CEMU, forul responsabil cu apărarea eticii și integrității în universități, a fost timp de un an titular la două universități, “cu încălcarea Legii” – raport. Ciprian Ion Preda: Moral, nu există nicio problemă. Formal, am acționat cu bună-credință

Ciprian Ion Preda, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), for responsabil cu dezvoltarea culturii eticii și integrității în universități, a avut timp în anul universitar 2018/2019 calitatea de…
Vezi articolul

Ploaie de promisiuni de la Guvern pentru profesori: două salarii brute în plus pe an, 5.000 de euro pentru profesorii de la sate și 6 salarii medii brute la pensionarea celor cu 30 de ani vechime

Într-un memorandum prezentat de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern sunt prevăzute mai multe măsuri pentru care Guvernul și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ au semnat un acord. Edupedu.ro a…
Vezi articolul

Școlile vor fi deschise cu prezență fizică din septembrie și rămâne în vigoare indicatorul numărului de paturi COVID ocupate în spitale pentru o eventuală închidere punctuală, pe termen scurt, spune ministrul Sănătății

Școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii, din toată țara, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat la Digi24 că nu vor mai exista închideri ale…
Vezi articolul