Profesorul Bogdan Petre a rezolvat subiectul primit de elevi miercuri, 28 iunie, la proba la alegere în funcție de profil și specializare – Geografie 2023, pentru Edupedu.ro. Candidații au avut de scris, la ultimul exercițiu de la subiectul III, despre Munții Carpați – cel mai înalt vârf de pe teritoriul României și alte două state pe care se găsește lanțul muntos.
Cerințele de la primul subiect s-au bazat pe harta politică a Europei. La subiectul al II-lea, candidații au avut de rezolvat exerciții referitoare la harta României – unități de relief, râuri și orașe.
Elevii care au dat proba la alegere a profilului și a specializării la Geografie au avut de rezolvat varianta 5, publicată aici de Edupedu.ro.
- Bogdan Petre este profesor de 8 ani și predă la Colegiile Naționale “Matei Basarab” și “Gheorghe Lazăr” din București și a realizat zilele trecute pentru Edupedu.ro un ghid cu sfaturi pentru proba la Geografie.
„Și în acest an, subiectele la Geografie au încercat să se apropie tot mai mult de domeniul aplicativ, concret al conținuturilor solicitate în programa de examen”, spune profesorul Bogdan Petre pentru Edupedu.ro.
Rezolvarea subiectului la Geografie BAC 2023:
„Și în acest an, subiectele la Geografie au încercat să se apropie tot mai mult de domeniul aplicativ, concret al conținuturilor solicitate în programa de examen.
Subiectele au fost elaborate la nivel mediu, astfel că, în opinia mea, nu au existat itemi care să pună probleme deosebite candidaților.
SUBIECTUL I
A.
1. Bulgaria
2. 1
B.
1. Madrid
2. Pirinei
3. Polonia
C.
1. b. Dublin
2. a. Hamburg
3. d. Lituania
4. c. Elveția
5. c. I
D. Sugestii de rezolvare
Clima statului marcat, pe hartă, cu litera A (Republica Moldova) este temperat-continentală, spre deosebire de clima statului marcat, pe hartă, cu litera D (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), care este temperat-oceanică.
Precipitațiile medii anuale sunt mai bogate în statul marcat, pe hartă, cu litera D (peste 800-1000 mm/an), comparativ cu cele din statul marcat, pe hartă, cu litera A, care sunt mai reduse cantitativ (400…600 mm/an).
În statul marcat, pe hartă, cu litera A bate crivățul, în timp ce în statul marcat, pe hartă, cu litera D bat vânturile de vest.
E. Sugestii de răspunsuri:
1. Statul al cărui oraș-capitală este marcat, pe hartă, cu numărul 2 (Grecia) dispune de un turism foarte bine dezvoltat. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că este un stat cu o largă deschidere la mare (Ionică, Egee), care facilitează turismul litoral. Astfel, numărul mare de insule și de stațiuni atrag, anual, un număr tot mai mare de turiști.
2. Statul al cărui oraș-capitală este marcat, pe hartă, cu numărul 11 (Islanda) obține mare parte din energia electrică din sursă geotermală. Acest lucru este posibil întrucât în acest stat există o activitate vulcanică intensă, cauzată de situarea sa la contactul de tip rift dintre placa tectonică eurasiatică și cea nord-americană, facilitând astfel existența unor mari resurse de ape geotermale. În plus, celelalte surse de energie sunt prezente în cantități limitate, astfel că exploatarea energiei geotermale este viabilă în acest stat.
SUBIECTUL al II lea
A.
1. Vaslui
2. Jiu
B.
1. Argeș
2. Zalău
3. scandinavo-baltice
C.
1. c. Ploiești
2. a. Cluj-Napoca
3. c. Sfântu Gheorghe
4. d. petrol și gaze naturale
5. b. Deva
D. Sugestii de rezolvare:
Unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera B (Grupa Munților Retezat-Godeanu) s-a format prin încrețirea scoarței terestre în orogeneza alpină, spre deosebire de unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera E (Podișul / Piemontul Getic) care s-a format prin acumulare de sedimente.
În unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera B se dezvoltă relief glaciar și relief carstic, comparativ cu unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera E, unde se dezvoltă relief pe argilă (alunecări de teren).
Altitudinile unității de relief marcate, pe hartă, cu litera B sunt mai ridicate (peste 2500m, 2509 m. altitudinea maximă), comparativ cu cele ale unității de relief marcate, pe hartă, cu litera E, care sunt mai reduse (în general cuprinse între 300-700 m).
E. Sugestii de răspunsuri:
În ultimele decenii, mai cu seamă după anul 1990, populația României se află într-o continuă scădere. Acest lucru este susținut de:
- Scăderea ratei natalității, care, în timp, a dus la un bilanț natural negativ/deficitar, întrucât rata mortalității a rămas constantă;
- Bilanțul migratoriu negativ/deficitar, cauzat de plecarea unui număr mare de oameni din grupa populației adulte, spre țările centrale și vest-europene, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.
SUBIECTUL al III lea
A.
1. Germania, aproximativ 83 000 000 locuitori
2. oricare două state dintre Belgia, Țările de Jos și Ungaria
B.
1. aproximativ 5 500 000 locuitori
2. 37 500 000 locuitori
3. aproximativ 24 000 000 locuitori
C.
1. oricare două state dintre Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Germania
2. Sena, Loire, Rhon etc.
3. Paris, Marseille (Marsilia), Lyon etc.
4. temperat-oceanică și mediteraneeană.
D.
1. 4807 m
2. 1895 m
3. 2469 m
E.
1. Vârful Moldoveanu, 2544 m
2. Ucraina, Slovacia etc”.
Ieri, marți 27 iunie, candidații la Bacalaureat 2023 au susținut proba obligatorie în funcție de profil – Matematică sau Istorie.
Urmează ca, joi, candidații care aparțin minorităților naționale, să susțină examenul la Limba maternă. Primele rezultate de la BAC 2023 ar urma să vină pe 3 iulie. Între 4 și 6 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 7 iulie afișarea rezultatelor finale, conform calendarului de BAC 2023.
Amintim că peste 50 de mii de copii care au început clasa I acum 12 ani nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat, adică 24% din întreaga generație – analiză Edupedu.ro.
Foto: © Viorel Dudau | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.