Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați susțin concursul – lista absolvenților de medicină, farmacie sau medicină dentară, înscriși la centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara

Foto: © Candybox Images | Dreamstime.com

Peste 10.000 de candidați s-au înscris la concursul de Rezidențiat din 2024, conform datelor centralizate pe 1 noiembrie 2024 de Ministerul Sănătății, publicate pe rezidentiat.ms.ro.

Absolvenții de medicină sau farmacie vor concura pe 17 noiembrie pe locuri sau posturi în medicină, farmacie sau medicină dentară în principalele centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Cei mai mulți sunt înscriși în București: 3.993 candidați, dintre care 2.404 pentru Medicină, 930 pentru Medicină Dentară și 659 pentru Farmacie.

În total, sunt 10.575 de absolvenți de studii medicale și farmaceutice vor participa la concursul de Rezidențiat, cu cei mai mulți candidați înscriși la specializarea Medicină (6.241), urmați de Medicina Dentară (2.361) și Farmacie (1.973), conform datelor de pe rezidentiat.ms.ro, actualizate vineri, 1 noiembrie, la ora 19:15.

Amintim că Ministerul Sănătății a scos la concurs pentru intrarea în Rezidențiat 2024 aproape 5.000 de locuri și 237 de posturi.

Regulile pentru proba scrisă de la Rezidențiat 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial pe 2 octombrie. Concursul are loc pe 17 noiembrie – vezi regulile probei scrise mai jos în articol. Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al rezidențiatului și pe site-urile universităților de medicină și farmacie organizatoare pe 17 noiembrie, după ora 16:00, potrivit metodologiei de concurs.

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar București (lista inițială):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar București (lista de la 19:15):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Cluj-Napoca (lista inițială):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Cluj-Napoca (lista de la 19:15):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Craiova (lista inițială):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Craiova (lista de la 19:15):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Târgu Mureș (lista inițială):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Târgu Mureș (lista de la 19:15):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Timișoara (lista inițială):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Timișoara (lista de la 19:15):

Listele se vor actualiza în fiecare zi lucrătoare, după ora 19:00, precizează Ministerul Sănătății pe rezidentiat.ms.ro.

Tematica și bibliografia pentru sesiunea 17 noiembrie 2024 au fost publicate pe rezidentiat.ms.ro pe 22 martie anul acesta.
Cum se desfășoară concursul, potrivit metodologiei

Art. 13 – „(7) La data de 14 noiembrie 2024, candidații pot afla sala și ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro.

(8) Cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afișează lista candidaților repartizați în sala respectivă.”

Duminică, în ziua probei, începând cu ora 8.30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați. La intrarea în sala de concurs candidații se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul, cartea de identitate, pașaportul sau permisul de ședere, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs.

Art. 15. — (1) Candidații sunt așezați în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afișate, cu excepția perechilor soț—soție, frați—surori, care au obligația, sub sancțiunea anulării lucrării și eliminării din concurs, să semnaleze șefului de sală aceste situații, pentru a putea fi așezați separat. Candidații aflați în sală pot declara, sub semnătură, situațiile menționate mai sus. Fiecare candidat se așază la locul indicat prin legitimația de bancă. Candidații ocupă numai locurile indicate de organizatori și nu au voie să le schimbe între ei. În cazul în care locul desemnat inițial nu este corespunzător, candidatul poate fi mutat pe un loc disponibil, dar numai la indicația șefului de sală.

(2) Candidații sunt așezați în sală în așa fel încât să rămână cel puțin un loc liber între 2 candidați, respectând distanța de minimum 1 metru.

(3) În prezența candidaților, șeful de sală citește instrucțiunile privind modul de desfășurare a concursului.

Art. 16. — (1) Începând cu ora 9.00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât și pentru completarea datelor de identitate). Cele 4 tipuri de grile pentru răspuns se împart după algoritmul următor:

a) rândul 1 primește grile tip A și B, conform următoarei scheme: A — B — A — B — A — B — etc.;

b) rândul 2 primește grile tip C și D, conform următoarei scheme: C — D — C — D — C — D — etc.;

c) rândul 3 primește grile tip A și B, conform următoarei scheme: B — A — B — A — B — A — etc.;

d) rândul 4 primește grile tip C și D, conform următoarei scheme: D — C — D — C — D — C — etc.;

e) începând cu rândul 5 se repetă schema de mai sus (rândul 5 = rândul 1, rândul 6 = rândul 2 etc.) până ce toți candidații vor primi o grilă de răspuns.

(2) Se procedează la verificarea de către fiecare candidat a grilei, pentru a se identifica eventualele greșeli de tipărire, caz în care grila respectivă este înlocuită. Fiecare candidat completează apoi datele personale în spațiul special de pe grilă, cu litere majuscule.”

Art. 16 – „(7) Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii sacilor cu caietele cu întrebări (ora 10.00) nu mai au acces în sala de concurs.

(8) În timpul concursului candidații nu au voie să consulte niciun fel de materiale scrise, să discute cu ceilalți candidați, să copieze sau să aibă asupra lor aparatură electronică de comunicare. Materialele documentare sunt depozitate într-un loc din sală unde candidații nu au acces până la terminarea concursului. Tot aici se vor depozita și telefoanele mobile, ceasuri sau alte dispozitive electronice de comunicare, ce vor fi închise pe toată durata probei de concurs. Candidații își vor strânge părul astfel încât urechile să fie vizibile, iar cei ce poartă proteze auditive sunt rugați să le scoată pe perioada celor 4 ore de concurs, pentru a se evita suspiciunea de transmitere a informațiilor prin radiorecepție. Candidatele care din motive obiective (medicale, culturale etc.) poartă capul acoperit vor fi însoțite de o supraveghetoare la grupul sanitar pentru a se confirma lipsa aparaturii de comunicare. În cazul unor suspiciuni justificate, din dispoziția șefului de sală se poate solicita controlul candidaților respectivi.

Orice abatere (comunicare între candidați, copiere, păstrarea asupra candidatului în timpul concursului a oricărei aparaturi de transmisie, înșelăciune asupra identității) este considerată fraudă și se sancționează cu eliminarea din concurs.

Candidaților le este permis să păstreze pe perioada celor 4 ore de concurs o sticluță cu cafea/apă/răcoritoare și ciocolată/sandviciuri/biscuiți numai cu ambalaj transparent, în cantități rezonabile și numai pentru utilizare personală. Candidații care tulbură liniștea în sala de concurs sau îi perturbă pe alți candidați sunt avertizați de șeful de sală să își revizuiască atitudinea. În cazul în care nici după cel de-al doilea avertisment nu se liniștesc, sunt rugați de șeful de sală să predea lucrarea și sunt însoțiți de un supraveghetor în afara sălii de concurs. În acest caz se întocmește un proces-verbal semnat de șeful de sală și supraveghetorii din sala respectivă, iar cel în cauză predă grila de răspuns și caietul cu întrebări și părăsește sala de concurs.

(9) Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10.00—14.00, site-urile oficiale ale universităților de medicină și farmacie își suspendă activitatea.

(10) La expirarea timpului de concurs toți candidații au obligația să înceteze completarea grilei de răspuns. Cei care nu se supun acestei obligații vor fi avertizați de șeful de sală; dacă și după avertizare candidatul va continua completarea grilei de răspuns, acesta poate fi sancționat prin eliminarea din concurs. Eliminarea va fi consemnată în procesul-verbal al sălii respective.”

În 2023, la sesiunea din noiembrie, s-au înscris la concurs un număr de 10.194 de candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară și 2.130 pentru domeniul farmacie. Candidații au avut anul trecut la dispoziție 4.327 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară și 412 locuri și posturi pentru farmacie.

Foto: © Candybox Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premierul Marcel Ciolacu susține că rectorul Universității Ovidius din Constanța l-a întrebat ce profesor a fost coordonatorul disertației fiului său, student la Medicină la aceeași universitate, care susține rezidențiatul 2024
Exit mobile version