Rezidențiat 2024 are loc duminică. Absolvenții de medicină sau farmacie intră în săli de la 8:30, concursul durează patru ore – regulile complete / Concurență de 44 de participanți pe post și 2,13 – pe loc

17.312 vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Concursul de Rezidențiat 2024, dedicat absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie, se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând de la ora 10:00, după ce toți participanții au primit caietele cu întrebările grilă. Examenele, organizate simultan în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, vor dura patru ore și vor testa cunoștințele printr-un test grilă de 200 de întrebări.

În această sesiune s-au înscris 10.575 de candidați care concurează pentru 4.961 de locuri și 237 de posturi, ceea ce înseamnă o medie de 2,13 candidați pentru fiecare loc și o competiție de 44 de candidați pentru fiecare post.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim (cel puțin 120 de întrebări cu răspunsuri corecte), mai prevede metodologia de organizare a concursului de intrare în rezidențiat.

  • Concursul de rezidențiat reprezintă modalitatea de intrare la rezidențiat, forma de educație postuniversitară, cu durata între 3 și 7 ani în funcție de specializare, pentru absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie. Rezidențiatul este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012.

În perioada premergătoare concursului de Rezidențiat, zilele de 12-16 noiembrie sunt dedicate unor etape în pregătirea organizatorică pentru proba din 17 noiembrie. Edupedu.ro prezintă programul principalelor activități din aceste zile:

12-14 noiembrie: repartizarea candidaților pe săli și publicarea informațiilor finale

  • Pe data de 14 noiembrie, fiecare universitate de medicină și farmacie din centrele universitare implicate va publica lista finală a repartizării candidaților pe săli. Candidații vor putea verifica sala în care au fost alocați, precum și ora de începere a probei vizitând paginile de internet ale universităților sau site-ul oficial al concursului, rezidentiat.ms.ro.
  • Tot în această perioadă, organizatorii afișează la fiecare sală lista candidaților repartizați acolo, pentru o ultimă verificare înainte de ziua concursului.

15 noiembrie: sigilarea și pregătirea sălilor

  • Organizatorii pregătesc și sigilează sacii conținând materialele nesecrete necesare concursului, inclusiv grilele de răspuns, cariocile negre, legitimațiile de bancă și toate documentele administrative pentru fiecare sală de concurs.
  • Universitățile se asigură de verificarea finală a condițiilor din săli: se confirmă existența materialelor de igienă și protecție, aerisirea corespunzătoare a spațiilor și semnalizarea clară a intrărilor și ieșirilor.

16 noiembrie: ultima verificare și securizarea caietelor cu întrebări

  • În dimineața zilei de 16 noiembrie, la ora 10:00, caietele cu întrebările de concurs sunt transmise în format electronic securizat către comisiile locale din fiecare centru universitar. Aceste caiete sunt multiplicate în sedii securizate, iar personalul implicat nu părăsește locația până la finalizarea activității.
  • Caietele cu întrebări sunt sigilate și ambalate în saci care sunt apoi sigilați sub responsabilitatea comisiei centrale și a comisiilor locale de rezidențiat. Pe fiecare sac sunt indicate informațiile necesare, inclusiv centrul universitar, sala și numărul de candidați, și sunt pregătite pentru transportul din ziua concursului.
Reguli de desfășurare a concursului

Potrivit ordinului comun semnat de miniștrii Educației și Sănătății nr. 4.604/2024 și 6.704/2024, candidații trebuie să respecte reguli stricte impuse de organizatori:

  1. Mai întâi, intrarea în sala de concurs și identificarea: Accesul în sălile de concurs este permis începând cu ora 8:30, iar fiecare candidat trebuie să prezinte un document de identitate valid, precum cartea de identitate, pașaportul sau permisul de ședere, altfel nu li se va permite accesul în sală. Pe bancă va fi afișat numărul de ordine al fiecărui candidat, iar aceștia vor ocupa locurile conform listelor afișate anterior.
  2. Distribuția materialelor: La ora 9:00, candidații vor primi o grilă de răspuns și o cariocă neagră pentru completarea răspunsurilor. Potrivit regulamentului, „carioca este obligatorie pentru a asigura lizibilitatea grilelor” și va fi oferită de organizatori.
  3. Distribuirea caietelor de concurs și începerea testului. În această etapă, sacii sigilați cu caietele de concurs vor fi aduși în sălile de examen în jurul orei 9:30 și desigilați în prezența șefului de sală și a trei candidați. Potrivit metodologiei, „la ora 10:00, simultan în toate centrele universitare, începe distribuirea caietelor cu întrebări, iar durata probei este de patru ore”, începând din momentul în care ultimul caiet a fost distribuit.
  4. Reguli stricte în timpul examenului: Candidații nu au voie să utilizeze dispozitive electronice, să comunice cu ceilalți participanți, să consulte materiale scrise sau să copieze. De asemenea, „candidații trebuie să aibă urechile vizibile, iar cei care poartă proteze auditive sunt solicitați să le scoată pentru a preveni suspiciuni de transmitere a informațiilor prin radiorecepție”, se mai arată în regulament. Candidații care tulbură liniștea în sala de concurs sau nu respectă regulile vor primi un avertisment, iar în caz de recidivă vor fi eliminați.
  5. Încheierea concursului – la finalul celor patru ore, „toți candidații trebuie să înceteze completarea grilei de răspuns; orice întârziere va duce la sancțiuni, inclusiv eliminarea din concurs”. Grilele de răspuns vor fi predate șefului de sală sub semnătură, iar caietele cu întrebări rămân în posesia candidaților, cu excepția celor care se retrag din concurs în primele trei ore.
  6. Clasificarea și punctajul: Promovarea concursului necesită un punctaj minim de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări din fiecare domeniu. Ocuparea locurilor și posturilor disponibile va avea loc în ordinea punctajului obținut, conform unei clasificări naționale unice.

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar București (lista de pe 06.11):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Cluj-Napoca (lista de pe 06.11):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Craiova (lista de pe 06.11):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Iași (lista de pe 06.11):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Târgu Mureș (lista de pe 06.11):

LISTĂ Candidații la Rezidențiat 2024 – centrul universitar Timișoara (lista de pe 06.11):

Tematica și bibliografia pentru sesiunea 17 noiembrie 2024 au fost publicate pe rezidentiat.ms.ro pe 22 martie anul acesta.

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Rezidențiat 2024. Peste 10.000 de candidați susțin concursul – lista absolvenților de medicină, farmacie sau medicină dentară, înscriși la centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara
Regulile pentru proba scrisă de la Rezidențiat 2024, publicate în Monitorul Oficial. Examenul are loc pe 17 noiembrie. Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere
LISTĂ Aproape 5.000 de locuri scoase la concurs pentru Rezidențiat 2024 la Medicină, Farmacie și Medicină dentară / Sunt 237 de posturi libere în spitale pentru viitorii medici

2 comments
  1. Va rog sa nu mai faceți clasamentul per total, ci pentru fiecare specialitate în parte! Veți vedea ca la unele specialități sunt mai mulți sau mai puțini decât 2,13 pe loc!

  2. lasati”treaba” cu parul de pe urechi,pt că măgăriile și aranjamentele se fac din sistemul electronic,nu”se gaseste grila perfecta”
    Se fac aranjamente ,plus că materia este prost structurata
    Chiar daca obtii punctaj 60%din maxim,nu intrii
    Intai intră “pilele” și după intră”prostimea”
    Examen fară relevantă a cunostiintelor practice,doar sa memorezi ca papagalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șefă de promoție a Facultății de Drept a Universității Sorbona, Anca Maria Nechita din Medgidia: Studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor

Anca Maria Nechita este absolventă a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a absolvit Bacalaureatul în 2020 cu nota 10 și a ajuns șefă de promoție la Facultatea de Drept…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor pe septembrie și pentru plata manualelor școlare, așa că a solicitat Guvernului aproape 470 de milioane de lei – document

În lipsa rectificării bugetare, mai multe ministere solicită Guvernului, prin memorandumuri aflate pe agenda ședinței de joi, 14 septembrie, bani mai mulți pentru diverse cheltuieli pe care le vor avea…
Vezi articolul

Salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, propune FSLI / Indemnizația brută a lui Iohannis este de peste 24.900 de lei

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie…
Vezi articolul