Rezidențiat 2020: Aproape 12.000 de candidați ai universităților de medicină vor susține duminică examenul în șase centre universitare

3.026 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un număr record de candidați vor susține anul acesta examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății duminică, 15 noiembrie. În total, 11.949 absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie vor susține examenul ce se va desfășura în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concurs 6.513 locuri și 443 de posturi, potrivit unui comunicat de presă al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”.

La nivel național, pentru ocuparea celor 4.080 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.396 de candidați, pentru cele 1.219 locuri alocate domeniului medicină dentară, 3.009 candidați, în timp ce pentru cele 1.214 locuri din domeniul farmacie s-au înscris 2.544 de concurenți.

Pentru examenul de admitere la rezidențiat organizat de către UMF „Carol Davila” din București în Complexul Expozițional ROMEXPO din Capitală duminică, ora 10, s-au înscris 4.372 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, cu 1.113 candidați mai mulți , comparativ cu numărul celor care au susținut acest examen în sesiunea din 2019.

Astfel, în centrul universitar de la București, vor susține concursul de intrare în rezidențiat cei mai mulți candidați la nivel național, peste 36% (2.328 pentru domeniul medicină, 1.141 pentru domeniul medicină dentară și 903 pentru domeniul farmacie).

„Spre deosebire de anii anteriori și în contextul actualei crize pandemice, ca organizator al acestui examen extrem de important, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a ales ca locație de desfășurare a concursului Centrul Expozițional ROMEXPO din Capitală ale cărui spații generoase s-au dovedit a fi de altfel , și la examenul de admitere în Universitatea noastră, cea mai eficientă alegere, permițând asigurarea în cele mai bune condiții a tuturor măsurilor de securitate și protecție  împotriva virusului SARS CoV 2” a declarat Prof.Dr.Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

La intrarea în centrul de examen va avea loc un triaj epidemiologic, purtarea măștilor de protecție este, evident, obligatorie, iar distanța socială dintre candidați este de 1,5 metri.

Cum este structurat examenul și când se pot depune contestații

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore.

Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30.

Potrivit unui comunicat al UMF „Iulia Hațieganu”, centrul din Cluj-Napoca, examenul scris va începe la ora 10:00 și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic, precizează reprezentanții UMF „Iulia Hațieganu”. La examenul de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară, în toate cele trei domenii – medicină, medicină dentară și farmacie – au fost obținute la Cluj-Napoca.

Măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus

În actualul context epidemiologic, în vederea respectării tuturor prevederilor legislative în vigoare pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, UMF “Iuliu Hațieganu” precizează că va lua următoarele măsuri:

  • Pentru a se putea asigura distanțarea fizică necesară, de 2 metri, în timpul concursului, acesta se va desfășura în peste 30 de săli, din mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele UMF “Iuliu Hațieganu”, amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai,
    amfiteatre ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Sala
    Polivalentă BT Arena, Sala Sporturilor Horia Demian, sălile de conferințe de la Grand
    Hotel Italia și Grand Hotel Napoca.
  • Pentru siguranța cadrelor didactice și a candidaților, sălile de examen vor fi curăţate şi
    dezinfectate cu biocide autorizate şi se vor aerisi cu cel puţin 30 de minute înainte.
  • Nu vor fi folosite aparatele de aer condiţionat, având în vedere riscul de posibilă
    diseminare a infecţiei cu SARS-CoV-2. Aerisirea sălilor de concurs se va repeta la
    interval de o oră.
  • S-au creat circuite de deplasare a candidaţilor la accesul şi la ieşirea din sălile de
    examen, cu păstrarea distanţei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru
    fiecare candidat.
  • Supraveghetorii vor avea la dispoziţie apă, măşti FFP2 şi dezinfectanţi, iar la intrarea
    în săli, atât acestora, cât și candidaților li se va măsura temperatura cu ajutorul unor
    termometre non-contact.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marți, 12 martie, sunt soluționate în ședință de repartizare cererile profesorilor pentru completarea normei didactice, precum și cererile celor în restrângere de activitate, prin transfer, în anul școlar 2024-2025

Marți, 12 martie, cererile profesorilor titulari pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată/nedeterminată și cererile cadrelor didactice debutante sunt soluționate în ședință de repartizare, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul…
Vezi articolul

Florin Cîțu spune că, pentru Ministerul Cercetării și Digitalizării, nu știe dacă Boloș va fi nominalizat: El nu e nici cercetător, nici expert în digitalizare / Aștept să vină colegii cu o propunere, două și cu o fundamentare și vom supune la vot

Președintele PNL, Florin Cîțu, a fost întrebat joi seară într-o emisiune la Antena3 dacă Marcel Boloș este cel care va fi propus ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, având în…
Vezi articolul

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit…
Vezi articolul

Improvizațiile Ligiei Deca pentru perioada în care vor fi examene în timpul cursurilor: școlile pot intra în „Școala altfel” sau Săptămâna Verde și „se poate umbla” la programa de examene, dacă apar probleme / Elevii vor fi înscriși ilegal la bacalaureat, fără să fie absolvenți de liceu

Elevii din clasele V-VII și IX-XI în anul școlar 2024-2025 vor putea fi în Săptămâna „Școala altfel” sau în Săptămâna Verde în vară, când elevii de clasele a VIII-a și…
Vezi articolul