Rezidențiat 2019. Specializarea în chirurgie orală și maxilo-facială, doar pentru medicii cu două facultăți absolvite, potrivit unui proiect de Ordin. ANOSR susține că e o discriminare și cere implementarea treptată a măsurii

11.748 de vizualizări
Sursa: Pixabay.com
Actualele generații de studenți ar fi discriminate dacă aceștia ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală și maxilo-facială, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un comunicat. Studenții spun că, peste noapte, ar trebui să fie dublu-licențiați pentru a putea deveni rezidenți în această specializare, potrivit unui proiect de Ordin de ministru aflat în dezbatere. ANOSR ”se arată îngrijorată de modul în care Ministerul Sănătății alege să gestioneze desfășurarea Examenului de Rezidențiat pentru sesiunea noiembrie 2019 în cazul absolvenților programelor de studii Medicină și Medicină Dentară”.

Concret, în procedura de transparență decizională să află un proiect de ordin de ministru privind modificarea articolului 11 din Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1509 din 2 septembrie 2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală care prevede:

Forma inițială  Forma propusă de Ministerul Sănătății
(1) Pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială„, concursul de rezidențiat se susține pe locuri stabilite separat pentru absolvenții facultăților de medicină și pentru absolvenții facultăților de medicină dentară, pe baza tematicilor prevăzute pentru specialitățile chirurgicale și, respectiv, pentru specialitățile medico-dentare.

 

(2) La concursul de rezidențiat organizat în specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială”, se pot prezenta:

a) deținătorii diplomelor de medic și de medic stomatolog sau medic dentist;

b) deținătorii diplomei de medic;

c) deținătorii diplomei de medic stomatolog sau medic dentist.

 

(3) În situația prevăzută la alin. (2) lit. b) și c), până la susținerea examenului de medic specialist, deținătorii diplomei de medic sunt obligați să obțină diploma de medic dentist și deținătorii diplomei de medic dentist sunt obligați să obțină diploma de medic.

(1) Începând cu concursul de rezidențiat sesiunea noiembrie 2019, locurile/posturile pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială”, se publică numai pentru domeniul medicină, după tematica de concurs aferentă acestui domeniu.

 

(2) Candidații care la concursul de rezidențiat, domeniul medicină, obțin punctajul necesar pentru a opta pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială” trebuie să dețină la momentul alegerii locului/postului de rezident atât diploma de licență de doctor-medic, cât și diploma de licență de medic dentist/doctor-medic stomatolog.

 

(3) Pentru rezidenții aflați la pregătire la data intrării în vigoare a prezentului Ordin, se menține obligația ca până la susținerea examenului de medic specialist „chirurgie orală și maxilo-facială” să obțină cea de a doua licență de doctor-medic sau licență de medic dentist/doctor-medic stomatolog, după caz.

”Chirurgia maxilo-facială este o specializare care necesită o dublă licență, în Medicină și Medicină Dentară, aceasta fiind studiată în cadrul ambelor programe de studii. Până în prezent, absolvenții unuia dintre programele de studii de Medicină sau de Medicină dentară aveau posibilitatea de a-și alege această specializare la Examenul de Rezidențiat, fiind ulterior obligați să îl finalizeze și pe celălalt până la susținerea examenului de medic specialist”, explică cei de la ANOSR în comunicat.

Modificarea propusă prin proiectul de ordin de ministru menționat mai sus solicită ca specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială să poată fi aleasă doar de absolvenții deja dublu-licențiați (Medicină și Medicină Dentară) și doar prin susținerea Examenului de Rezidențiat de la Medicină, fapt care ar defavoriza major licențiații în Medicină Dentară. Acest aspect ar face ca, până la finalizarea celor două programe de studii, timp de minimum 5 ani, să nu existe în mod real posibilitatea ocupării locurilor scoase de Ministerul Sănătății pentru specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială, fapt care ar duce la o lipsă acută de specialiști în acest domeniu, mai spun reprezentanții studenților.

”Un alt detaliu important de luat în calcul este faptul că, în România, un al doilea program de studii universitare poate fi urmat doar în regim de taxă. Până acum, absolvenții care alegeau specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială după Examenul de Rezidențiat deveneau medici rezidenți, beneficiind de un venit propriu prin care își puteau asigura plata taxelor aferente parcurgerii unui nou program de studii universitare. Dacă măsura propusă de Ministerul Sănătății va fi adoptată, licențiații programelor de studii universitare Medicină și Medicină dentară care doresc să se specializeze în Chirurgie orală și maxilo-facială vor fi obligați să își găsească alte modalități de finanțare a celor cel puțin 4 ani de studiu (în cazul posibilității echivalării unor discipline), pentru a reuși să obțină dreptul de practică.

Mai mult, în anul anterior, în timp ce în bibliografia pentru Examenul de Rezidențiat la Medicină nu exista nicio resursă bibliografică care să cuprindă domeniul vizat, cea de la Medicină dentară cuprindea 45 din 77 de teme aferente acestei specializări chirurgicale. Modificarea propusă de Ministerul Sănătății ar avea repercusiuni și la nivelul planurilor de învățământ, motiv pentru care considerăm că o astfel de reglementare necesită o perioadă de consultare cu principalii actori vizați de aceste schimbări.

De asemenea, prin implementarea modificării încă din acest an, s-ar produce o îngrădire a libertății de alegere a actualei generații care urmează să își finalizeze studiile universitare, întrucât aceștia au considerat Chirurgia orală și maxilo-facială încă de la momentul începerii studiilor drept o specializare pentru care pot opta pentru dezvoltarea lor profesională”, precizează ANOSR.

”O astfel de măsură ar putea fi adoptată pentru noile generații de studenți, care vor fi informate încă de la momentul alegerii studiilor despre posibilitățile ulterioare de dezvoltare în carieră, și completată cu revizuirea absolut necesară, în viitorul apropiat, a planurilor de învățământ ale programelor de studii universitare vizate.

Solicităm Ministerului Sănătății să nu adopte proiectul de ordin de ministru în forma propusă, ci să reglementeze această măsură doar pentru studenții care vor începe studiile universitare în domeniul medical în anul universitar 2019-2020”, încheie reprezentanții ANOSR.

Potrivit referatului atașat Ordinului pus în dezbatere, specialiștii ministerului Sănătății recomandă ”modificarea și completarea Ordinului MSP nr.1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală” chiar din acest an, 2019 în așa fel încât ”accesul la formarea în specialitatea chirurgie orală și maxilo-facială să se poată face numai prin concurs de rezidențiat susținut la domeniul ”medicină” de către candidați care dețin la acel moment atât licența de ”doctor medic” cât și licența de ”medic dentist” sau ”doctor-medic stomatolog”, după caz.


1 comment
  1. A fost timp suficient pentru armonizare! Din 2007!
    Vi se pare normal pregatit un medic care simulatan e rezident (8 ore/zi) si student la zi? Si nu la orice facultate, caci medicina e una din cele mai dificile! Cat de constiincios isi insuseste un astfel de om toate notiunile, pe toate planurile?
    Decat asa cum sunt pregatiti acum, asa medici specialisti…. mai bine lipsa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Propunerile de schimbare a Educației ale partidelor care au intrat în noul Parlament, conform rezultatelor parțiale de la alegeri: De la salarizare pe baza de performanță pentru profesori, până la vouchere pentru formare și școală cu program prelungit

Fie că vor salarizarea pe bază de performanță a profesorilor, desființarea inspectoratelor școlare, un nou curriculum, vouchere pentru formarea cadrelor didactice sau școală masă caldă și cu program prelungit în…
Vezi articolul

Luptă împotriva pedepsei cu moartea. Povestea Dianei, avocata la doar 23 de ani, absolventă a două dintre cele mai bune universități din lume: Am vrut să învăț într-un sistem unde se promovează gândirea liberă

”Am vrut să învăț într-un sistem unde se promovează gândirea liberă și se promovează formarea propriilor opinii în încercarea de a schimba legea în bine”, spune Diana Maria Suciu, absolventă…
Vezi articolul

Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata

După 7 săptămâni de școală și 92 de zile de la anunțul miniștrilor Educației și Mediului, încă nu este gata proiectul privind finanțarea activităților din „Săptămâna verde”, potrivit declarației unui…
Vezi articolul

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Inspectoratele școlare n-au putut publica broșura pentru admiterea la liceu 2024, pentru că proiectul de HG nu a fost aprobat de Guvern

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Luni, 13 mai, Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica…
Vezi articolul