Revista Nature despre redeschiderea școlilor în siguranță, în pandemie: Măștile, dimensiunea claselor și igiena sunt importante, dar esențială este răspândirea redusă a virusului în comunitate

2.135 de vizualizări
Sursa: UNICEF
Modul cum au reluat școala mai multe țări, la sfârșitul primăverii și începutul verii, arată că există modalități pentru o revenire în siguranță a elevilor la clase, dar esențială este, înainte de toate, o rată redusă de răspândire a virusului în comunitate, scrie revista Nature într-o sinteză publicată săptămâna aceasta pe tema redeschiderii școlilor în lume. Articolul se bazează atât pe experiența diverselor state, cât și pe unele studii recente, care nu nu sunt încă “peer-reviewed” și nu pot fi folosite ca reper științific, dar oferă indicii despre rolul copiilor și tinerilor în transmiterea Covid-19.

Un număr în creștere de studii arată că există modalități ca școlile să se redeschidă în siguranță, arată Nature. Printre acestea: respectarea strictă a măsurilor de igienă și de distanțare socială, capacitate de răspuns rapid pentru oprirea infecțiilor și, mai presus de toate, o răspândire redusă a virusului în comunitate.

Publicația citează cercetători potrivit cărora, dacă școlile se deschid înainte ca rata de transmisie a virusului în comunitate să scadă masiv, numărul de cazuri va crește.

Este citat un epidemiolog pediatru de la Universitatea Hallym din Coreea de Sud, Young June Choe, potrivit căruia școlile aglomerate, cu ventilație redusă, unde copiii petrec opt ore sau mai mult, pot fi locuri cu un grad ridicat de infectare. Aceasta, și pentru că elevii vin din diverse cartiere, unii folosesc transportul comun și sunt însoțiți de părinți.

  • Sunt citate studii preliminare potrivit cărora, deși la începutul pandemiei se credea că cei mici ar prezenta simptome mai blânde de Covid-19 și ar fi mai puțini infecțioși, ei ar avea, totuși, un potențial considerabil de a transmite virusul la adulți, în special în familie. (Articolul Nature include linkuri către astfel de studii, care așteaptă încă finalizarea procesului de peer-review).

Sursa citată arată că în țări unde școlile s-au redeschis într-un moment de răspândire redusă a virusului în comunitate, dar și cu respectarea unor măsuri igienice și de distanțare clare, nu au existat probleme epidemice produse de redeschiderea școlilor. Este dat exemplul școlilor sud-coreene, redeschise în mai, când numărul de cazuri scăzuse la mai puțin de 1 per milion de persoane, dar și cel al țărilor din nordul și vestul Europei care au reluat treptat activitățile de predare la clasă, în mai-iunie.

Pe de altă parte, acolo unde instituțiile de învățământ s-au redeschis într-un moment în care răspândirea virusului în comunitate era încă ridicată, școala a contribuit la apariția unor focare. Sunt date drept exemplu cazul unei tabere din statul american Georgia, unde în iunie au fost testați pozitiv trei sferturi dintre cei aproape 350 de participanți, dar și cel al unei școli din Ierusalim, unde a apărut un focar după redeschidere, într-un moment când țara anunța aproximativ 15 cazuri de Covid-19 la fiecare milion de persoane.

Nature o citează și pe Katherine Auger, cercetător pediatric la un spital pediatric din Cincinnati, Ohio, potrivit căreia respectarea strictă a regulilor igienice și de distanțare, inclusiv purtarea măștilor și reduerea claselor, dar și un număr mare de teste sunt esențiale pentru redeschidere, acolo unde există o transmisie comunitară ridicată. “Dacă ne întoarcem la școală așa cum era înainte, o să fie probleme”, avertizează Auger.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Vaccinul pentru Covid-19

Negaționiștii vaccinului: mai degrabă oameni educați, care aleg “dovezile” științifice care le convin, după propriile convingeri sau nevoi / Și știința ar trebui să înțeleagă publicul, nu doar invers – analiză New England Journal of Medicine

Înțelegerea științei ar putea să fie insuficientă pentru ca negaționiștii să accepte vaccinarea împotriva Covid-19 sau alte lucruri pe care știința le consideră evidente, precum utilizarea vaccinurilor în general sau…
Vezi articolul

Istoricul Oliver Jens Schmitt, despre discursul rasist al premierului ungar Viktor Orban: La Băile Tușnad a testat noi niveluri ale politicii sale / A devenit un aliat al dușmanilor declarați ai Europei, precum Vladimir Putin

Discursul extremist al președintelui Ungariei, Victor Orban, de la Băile Tușnad „testează noi niveluri ale politicii sale”, în contextul în care el „s-a îndepărtat din ce în ce mai mult…
Vezi articolul

Deschiderea treptată a școlilor începând cu “ultimele două săptămâni ale lunii august” prin reorganizarea calendarului anului școlar, recomandată de Coaliția pentru Dezvoltarea României. Un studiu amplu despre școala online arată că jumătate dintre elevi au făcut mai puține ore de mate și română decât ar fi trebuit

“Toate scenariile trebuie să aibă la bază un singur obiectiv: cât mai mulți elevi în sălile de clasă!”, susține Coaliția pentru Dezvoltarea României în concluziile unei evaluări privind școala online,…
Vezi articolul

Cursuri de limba română și servicii de tip afterschool pentru copii – printre principalele nevoi invocate, la doi ani de la declanșarea războiului, de refugiații ucraineni participanți la un sondaj Salvați Copiii

Cursurile de limba română și serviciile de tip afterschool pentru copii se numără, alături de accesul la servicii medicale și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, printre principalele nevoi…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Examenele de admitere la liceu, susținute prin pachetul de legi ale educației – o sursă de inechitate în ochii OCDE. Organizația propunea, într-un raport de anul trecut, soluții prin care “să se pună mai puțin accentul pe rezultatele examenelor”

Admiterea pe bază de examen la licee de elită cum sunt colegiile naționale, urmărită prin pachetul noilor legi ale educației, este un model contestat de experții în educație ai Organizației…
Vezi articolul

Guvernele să măsoare pierderile de învățare din pandemie, îndeamnă UNESCO, UNICEF, Banca Mondială și OECD. Organizațiile insistă pe nevoia de acțiuni remediale, care nu există deloc într-o treime dintre țările lumii

Țările lumii care nu au evaluat pierderile de învățare ale elevilor în timpul pandemiei Covid-19 sunt îndemnate să o facă, într-un raport comun publicat marți de UNESCO, UNICEF, Banca Mondială…
Vezi articolul