Retipărirea manualelor școlare, tratată cu „superficialitate” de către Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România: Pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale

556 de vizualizări
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a
Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / https://www.dreamstime.com/stack-textbooks-black-backpack-wooden-floor-education-school-holidays-back-to-concept-copy-space-image150640578
Retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER), potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro: „Este clar că procentul de manuale noi/disciplină trebuie să fie mult mai mare, corelat cu vechimea de utilizare”.

„Prețurile de achiziție oferite de Ministerul Educației pentru manualele retipărite sunt foarte scăzute. Practic, sunt oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 – 4 lei/manual), care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică (la care se adaugă și celelalte cheltuieli logistice). Astfel, nici o editură nu are posibilitatea de a retipări manualele”, se arată în informare.

Conform sursei citate, au fost propuneri pentru actualizarea prețurilor de achiziție, dar au fost „ignorate”: „S-au făcut numeroase propuneri pentru actualizarea prețurilor de achiziție, aducând și argumente certe, astfel încât retipăririle manualelor să poată fi sustenabile. Toate propunerile au fost ignorate, folosindu-se o indexare anuală de 1%, în timp ce prețul de producție a ajuns la 300%”.

„Pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale”, potrivit comunicatului.

Redăm comunicatul integral al Federației Naționale a Părinților și al Uniunii Editorilor din România:

Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER), protestează public împotriva lipsei totale de interes cu care Ministerul Educației tratează asigurarea cu manuale școlare a elevilor din învățământul preuniversitar!

Retipăririle anuale reprezintă un element important în procesul de asigurare cu manuale școlare, dar este tratat cu superficialitate de către minister:

  • în primul an de achiziție, prin licitație, se asigură un volum de 100% manuale noi, iar în anii următori, în mod aleatoriu, se asigură volume cuprinse între  5% – 10% manuale noi, care nu sunt corelate cu necesarul real din școli și cu vechimea de utilizare, mai ales că vorbim de manuale aflate în uz de 15-20 ani!
  • astfel, pe băncile școlilor ajunge o mare cantitate de manuale în stare avansată de uzură, murdare, reprezentând un real pericol de contaminare cu boli transmisibile.

Este clar că procentul de manuale noi/disciplină trebuie să fie mult mai mare, corelat cu vechimea de utilizare.

Prețurile de achiziție oferite de Ministerul Educației pentru manualele retipărite sunt foarte scăzute. Practic, sunt oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 – 4 lei/manual), care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică (la care se adaugă și celelalte cheltuieli logistice). Astfel, nici o editură nu are posibilitatea de a retipări manualele.

S-au făcut numeroase propuneri pentru actualizarea prețurilor de achiziție, aducând și argumente certe, astfel încât retipăririle manualelor să poată fi sustenabile. Toate propunerile au fost ignorate, folosindu-se o indexare anuală de 1%, în timp ce prețul de producție a ajuns la 300%!

Consecința: pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale!

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenul de admitere la liceu pentru 60% dintre locuri este “o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedbackului primit” – Ligia Deca, întrebată de ce păstrează examenul în pofida opoziției exprimate de părinți, elevi, profesori față de admiterea diferențiată

“Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedbackului primit de la actorii în educație. Dacă vă aduceți aminte, vara…
Vezi articolul

Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul…
Vezi articolul

Pregătire pentru Bacalaureat la Istorie, anunțată de Facultatea de Istorie a Universității din București. Cinci profesori de la licee din București, Buzău și Slobozia fac ședințe gratuite de discuții, exerciții și pregătire online cu elevii care se înscriu

Facultatea de Istorie a Universității din București a anunțat duminică, pe Facebook, că organizează ședințe de pregătire pentru Bacalaureat. Prima ședință online are loc pe 23 martie, apoi la câte…
Vezi articolul