RESURSE Librărie digitală de filme documentare pentru vizionare la clasă sau la orele online, gratuit, sortate pe discipline școlare și subiecte

11.385 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Filme și documentare educaționale care pot fi vizionate în clasă sau la orele online sunt disponibile pe o platformă online de materiale video pentru profesori și elevi. Acestea sunt sortate pe materii, printre care și educație de mediu, educație antreprenorială și dirigenție, dar și pe subiecte, precum “Mai mult verde”, “acceptare de sine”, “comunism”, “drepturile omului”, “empatie”.

Am încercat platforma și, pentru vizionarea documentarelor și pentru accesul la resursele educaționale care le însoțesc, este nevoie de un cont. Un profesor poate să își creeze rapid un cont, fiind necesare un e-mail, parolă, număr de telefon, precum și numele școlii la care predă și să specifice materia pe care o predă.

În pagina filmului ales sunt: filmul, descrierea lui și formularul de feedback.

Dacă profesorul alege să vizioneze filmul în clasă, acesta trebuie să îl proiecteze pe ecran / tablă, doar apăsând pe butonul de play aflat deasupra titlului filmului. Se va deschide apoi un link de Vimeo care va oferi, în colțul din dreapta jos, opțiunea de full-screen și opțiunea de a adăuga subtitrare în română (butonul marcat “CC”).

În cazul în care orele se vor desfășura online, profesorul poate să îl proiecteze prin funcția de distribuire a ecranului, în funcție de platforma folosită (Zoom, Google Meet etc.). Sau poate să dea click pe butonul „Distribuie către elevi”, din pagina filmului. Se va genera apoi un link securizatvalabil 24 de ore, pe care îl trimite elevilor pentru ca fiecare dintre ei să vadă filmul, individual.

Foto: captură – kinoteca.bloczero.ro
Filmele, însoțite de feedback de la profesori

După vizionarea filmului, în josul paginii de film, profesorii au posibilitatea să răspundă la trei întrebări legate de film și de activitatea cu elevii.

Dacă un profesor, însă, nu lasă feedback la mai multe filme, după vizionări, acesta va fi contactat de un reprezentant al platformei pentru a da aceste păreri. Dacă refuză, atunci contul poate să îi fie suspendat, se mai arată în instrucțiunile de pe site.

Spre exemplu, un film este “Războinicii verzi: amenințarea solului”. În ultimii 50 de ani, utilizarea de îngrășăminte pe bază de fosfați a crescut de patru ori. Acestea sunt esențiale pentru agricultura modernă, utilizate în special pentru cultivarea cartofilor. Majoritatea îngrășămintelor provin din Maroc, unde poluarea din minele de fosfați contaminează apa, provocând malformații congenitale la animale și probleme de sănătate la copii, prezintă descrierea filmului.

“Filmul documentar, grație potențialului său informativ, reprezintă un instrument pedagogic extrem de util, în prezent insuficient exploatat în contextul educației formale din România. Într-o lume în care expunerea la produse audio-vizuale de la vârste fragede este omniprezentă, filmul documentar poate reprezenta o sursă de informare și un instrument de învățare complex, capabil să suscite și să mențină vie atenția elevilor în legătură cu un subiect dat și să creeze empatie, dar și un obiect de studiu în sine, din perspectiva necesității educației audio-vizuale în ziua de azi”, scriu coordonatorii platformei, despre proiect.

Platforma este în creștere, se arată pe site, așa că pe parcurs se vor mai adăuga materiale.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala pentru ucraineni din Timișoara, care a primit finanțare de la UNICEF, își angajează profesori și planifică tabere pentru copii în vară. Iryna Yetskalo, fondatoare: A fost “cadoul” nostru de Sfântul Nicolae

UkrKidsHub, prima școală deschisă pentru copiii refugiați ucraineni în Timișoara, a primit o finanțare de la UNICEF și își poate derula în siguranță programele timp de jumătate de an, declară…
Vezi articolul

Soluția care le permite profesorilor să dezvolte lecții și activități atractive pentru elevii lor, prezentată luna aceasta la cel mai important târg global de educație și tehnologie (P)

Inovația educațională dezvoltată de Samsung Electronics împreună cu Shape Robotics pentru sistemul educațional, display-urile Interactive Samsung Flip Pro cu aplicația Fable Blockly integrată, va putea fi testată de mii de…
Vezi articolul

Material susținut de Viva

A lucrat timp de 7 ani în două școli, apoi a creat platforma ce reduce povara birocratică pentru directori, personal auxiliar și profesori din peste 2.100 de școli / Narcis Alexandru, CEO și fondator Viva: Ne gândim zi de zi cum putem ajuta unitățile de învățământ

„Platforma de management organizațional Viva a fost creată cu scopul de a simplifica și eficientiza procesul de organizare a tuturor documentelor din unitățile de învățământ”, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Dezbatere LIVE online organizată de World Vision România

Testare standardizată la final de an școlar pentru elevii din județul Iași, la cele 10 discipline de studiu care au fost testate în toamnă, anunță Luciana Antoci, inspectorul școlar general al ISJ Iași

Va avea loc o testare standardizată „și la sfârșitul acestui an școlar, în așa fel încât, punând față în față datele pe care le avem din toamnă și de la…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului

Soluția, pentru noi, a fost digitalizarea reală, cu tehnologie modernă, interactivă, spun profesorii și directorii de la trei școli din județul Bihor, care au accesat programul PNRAS încă din prima…
Vezi articolul