Resurse interactive pentru profesori și premii pentru ei și liceenii implicați care se înscriu în concursul ImagineEU, al Comisiei Europene. Echipele create trebuie să-și susțină, printr-un scurt video, ideile concrete de îmbunătățire a vieții în UE (P)

1.706 vizualizări
Couples are recording online trading videos and being a storyteller through blogging online that earns revenue. Live streaming concept.
ICE este un instrument democratic conceput pentru a încuraja pe cetățeni să devină activi și implicați în cadrul UE. Cetățenii europeni pot astfel să influențeze în mod activ politicile UE și să participe la procesele sale democratice. Acum este rândul elevilor să se implice prin intermediul concursului ImagineEU, un concurs bazat pe principiile ICE. Odată cu începerea noului an școlar, elevii din Uniunea Europeană (UE) au o oportunitate remarcabilă care vizează implicarea și educația în democrația europeană. Comisia europeană lansează concursul ImagineEU și îi invită pe elevi să pornească într-o călătorie de descoperire și susține astfel liderii de mâine. Înscrieri deschise până pe 13 decembrie 2023.

În centrul acestei călătorii educaționale inovatoare se află setul de instrumente ICE pentru școli, lansat recent: „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană.” O resursă interactivă destinată profesorilor și concepută pentru a oferi elevilor cunoștințele și competențele care să le permită să devină cetățeni activi și implicați ai UE. Setul de instrumente le prezintă elevilor Uniunea Europeană și instrumentele disponibile pentru a participa la procesele sale democratice și constituie fundamentul pe care elevii își pot construi viziunile pentru o Europă mai bună.

Setul de instrumente este alcătuit din patru unități tematice, fiecare abordând alt subiect și cuprinzând de la informații mai generale despre UE până la informații și activități specifice, referitoare la ICE. Setul de instrumente cu privire la ICE este disponibil pentru a fi descărcat în toate limbile oficiale ale UE.

În acest an școlar, elevii din toate Statele Membre ale UE sunt invitați să își împărtășească ideile inovatoare și să conceapă acțiuni concrete care ar îmbunătăți și mai mult viața din UE. Concursul vine cu un stimulent. Astfel, echipele câștigătoare au ocazia de a câștiga o excursie de studiu la Bruxelles, în inima UE.

Dar ce anume se așteaptă de la elevii participanți?

Ei sunt încurajați să formeze grupuri mici, în cadrul cărora pot căuta împreună soluții pentru schimbări la nivel european care ar putea îmbunătăți calitatea vieții pentru toți cetățenii UE. Având în minte viziunea lor, se lansează în procesul creativ de realizare a unui videoclip scurt și convingător pentru a obține sprijin pentru cauza lor.

Concursul este deschis tuturor elevilor din învățământul secundar din UE care sunt în prezent în ultimii doi ani de învățământ (liceu). Primele trei echipe clasate, împreună cu profesorul lor, vor călători la Bruxelles, unde se vor întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor europene care se ocupă de instrumentul ICE și vor afla mai multe despre rolul diferitelor instituții ale UE și despre istoria UE.

Videoclipurile (care nu trebuie să depășească 3 minute) trebuie să fie gândite și produse de un grup de până la 7 elevi din aceeași școală, care lucrează sub supravegherea unuia sau a doi profesori.

Odată trimise, videoclipurile eligibile vor fi încărcate pe pagina web a concursului, unde cei care le urmăresc vor fi încurajați să își voteze favoriții.

După încheierea votului public, videoclipurile care au strâns cele mai multe voturi vor fi evaluate de juriul concursului, iar cele trei videoclipuri câștigătoare vor fi anunțate până pe 20 februarie 2024.

Data limită de înscriere este 13 decembrie 2023. Regulamentul complet al concursului și detaliile privind înscrierea sunt disponibile pe site-ul web al concursului.

Sunteți curioși? Mai multe informații, inclusiv detalii cuprinzătoare despre ICE, sunt disponibile pe site-ul web.

Ce este ICE?

ICE este un instrument democratic menit să încurajeze cetățenii din diferite state membre ale UE să susțină schimbări în chestiuni care îi privesc și pentru care Comisia Europeană are competența de a propune legi la nivelul UE. ICE permite grupurilor de organizatori (din cel puțin 7 state membre) să propună o legislație care ar putea influența viitorul politicilor UE.

După verificarea eligibilității din punct de vedere juridic, cetățenii UE sunt invitați să susțină inițiative pe parcursul unui an. După ce inițiativa a strâns un milion de semnături și a fost validată de autoritățile naționale, Comisarii decid asupra răspunsului oficial cu privire la inițiativă, subliniind ce măsuri vor urma, dacă este cazul, și care sunt motivele acestor măsuri.

Începând din 2012, peste 900 de cetățeni au lansat 103 inițiative privind o multitudine de domenii de politici, de la mediu și bunăstarea animalelor până la transporturi, protecția consumatorilor, drepturi sociale și drepturi fundamentale. Au fost colectate peste 18 milioane de semnături din întreaga UE, din care peste 766 de mii de semnături au fost colectate în România. În prezent sunt strânse semnături pentru 10 inițiative și 9 inițiative au primit un răspuns oficial de la Comisia Europeană.  

Aflați mai multe despre ICE

Pentru a afla mai multe despre ICE, puteți asculta un nou episod publicat pe podcastul CitizenCentral (disponibil și pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts și Soundcloud).

În cadrul episodului, este discutat impactul inițiativelor cetățenești de succes.

Linkuri utile

ICE în cifre cheie

Inițiative care strâng semnături în prezent

Interacționați cu ambasadorii inițiativei cetățenești europene (Europa.EU)

Liniile directoare ale concursului


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect susținut de Adservio

Transformarea digitală a unui oraș prin Educație. Platforma Adservio în Buzău, prima comunitate locală care a investit în digitalizarea tuturor școlilor și grădinițelor prin conectarea lor în timp real la părinți, elevi și profesori

Primul oraș mare din România cu toate școlile digitalizate este Buzău. Și nu de anul acesta, ci încă din 2017. Comunitatea a luat atunci o decizie care avea să-și dovedească…
Vezi articolul

Listă școli premiate în campania “Viitorul începe acum”. Punctele acumulate au devenit computere, monitoare, piese de mobilier, seturi de laborator și articole sportive (P)

Campania „Viitorul începe acum” derulată de Kaufland România a înregistrat un succes important, demonstrând implicarea extraordinară a comunităților locale din România în modernizarea și tehnologizarea învățământului. Pe parcursul campaniei, peste…
Vezi articolul

Fenomenul Brașov – Alexandru Manda, student la Drept: Ofer sprijin părinților și elevilor care vor să dea în judecată colegiile care au stabilit medie școlară obligatorie în gimnaziu

“Dacă există elevi sau părinți care vor să dea în judecată colegiile, obiectivul procesului fiind suspendarea respectiv anularea regulamentului, mă ofer să le acord sprijinul, pentru că doar ei pot…
Vezi articolul