Resurse didactice pentru educație financiară, propuse de ministerul Educației învățătorilor și profesorilor / Luni, 11 aprilie, este Ziua educației financiare

14.249 de vizualizări
autoritatea financiara
Foto: ASF
Ministerul Educației a transmis către Inspectoratele județene școlare, într-o notă, informații și resurse didactice despre Ziua Educaţiei financiare, în care profesorii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal sunt încurajați să le vorbească elevilor și să integreze activități didactice corespunzătoare disciplinei în săptămâna 11-14 aprilie. În nota ministerului sunt trecute și câteva linkuri, resurse educaționale oficiale pentru ca profesorii să le poată folosi la clasă.
  • 11 aprilie a fost desemnată Ziua Educației financiare, potrivit unei legi promulgate luna trecută.

Este primul an când vor fi introduse noțiuni de Educație financiară, chiar de la grădiniță. Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei, “ziua de 11 aprilie este Ziua educaţiei financiare, iar în săptămâna 11 – 14 aprilie 2022, profesorii pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal vor organiza activităţi de educaţie financiară, pe care le vor integra în activităţile didactice corespunzătoare disciplinei predate.

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va realiza o situaţie centralizatoare a acestor
activităţi, avizată de către coordonatorul de proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare şi aprobată de către director.”

În acest context, Edupedu.ro, în parteneriat cu Școala de Bani și Banca Comercială Română, vă invită la conferința online „Educația financiară în școală și acasă – provocări în pregătirea profesorilor, elevilor și părinților”, care va avea loc LIVE pe Edupedu.ro și Scoaladebani.ro și pe paginile de Facebook, pe 14 aprilie, ora 15:00, în „Săptămâna educației financiare”.

Testarea alfabetizării financiare a elevilor este făcută, opțional, în cadrul testelor PISA, dar Guvernul României nu a participat niciodată la aceasta. Știm totuși care sunt scorurile alfabetizării la matematică, citire și științe, iar pe baza acestora, în cadrul evenimentului, invitatul special Andreas Schlicher, directorul Directoratului pentru Educației din OCDE, ne va spune ce corelații se pot face. 

Resurse pe care profesorii le pot folosi, recomandate de Ministerul Educației:
  1. Banca Națională a României care a lansat seria de videoclipuri animate “Educație financiară cu Ana și Radu”, un produs educațional care oferă elevilor, într-o manieră accesibilă și atractivă, explicații despre rolul băncii centrale, precum și noțiuni financiare și economice de bază: inflația, funcțiile banilor, bugetul de venituri și cheltuieli, respectiv cererea și oferta.

2. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

  • Pentru gimnaziu sunt informații sub formă de video, de exemplu, ce este asigurarea fiananciară

3. Asociația Română a Băncilor, care nu are informații financiare dedicate elevilor, ci doar adulților

4. BCR Scoala de bani, unde sunt postate materiale educaționale pentru școală și liceu.

Exemplu, la clasa a VII-a pot lucra la realizarea bugetului unui proiect
Exemplu de fișă de lucru pentru clasa a IX-a. Un plan de călătorie din punct de vedere financiar

Profesorul de geografie, cel de istorie ori de limba română sau engleză îl poate învăța pe un elev despre bani. Descarcă fișele gratuite cu structură de lecție gata făcută, plus resurse educaționale suplimentare


1 comment
  1. Parca se renunțase la Saptamana Scoala altfel si se recupera in acesta saptamana materia pierduta din cauza vacantei date abuziv in octombrie – noiembrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii de la grupele mijlocie și mare pot fi retrași de părinți dacă „se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare la regimul grădiniței” / După o evaluare a educatorului pot fi înscriși la un serviciu complementar în anul în curs sau reînscriși în anul școlar următor – ROFUIP 2024

Copiii de la grupele mijlocie și mare pot fi retrași de părinți dacă “se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare la regimul grădiniței”, potrivit ROFUIP 2024. După o evaluare…
Vezi articolul

OFICIAL Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Luni va fi afișat programul de evaluare psihosomatică. Copiii născuți după 1 ianuarie 2015 trebuie să aștepte o “procedură excepțională” de la Inspectorate. Înscrierile încep pe 4 martie

Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 4 martie 2020, însă încă de luni vor fi afișate circumscripțiile școlare și programul evaluărilor psihosomatice, a decis ministrul Educației, care a semnat calendarul…
Vezi articolul

Material susținut de World Vision România

Aproape jumătate din adolescenții chestionați de World Vision România consideră că profesorii lor sunt puțin sau deloc pregătiți să-i informeze despre cum se pot feri de abuzurile sexuale. Director de școală: Acum 7-8 ani, aveam fete de clasa a VIII-a așteptate de mașini la gardul școlii și era nevoie să le ducem acasă

Aproape jumătate din adolescenții participanți la un sondaj realizat de World Vision România consideră că profesorii lor nu sunt deloc pregătiți să le vorbească despre cum se pot feri de…
Vezi articolul

Șeful Institutului Cercetare Aerospațială – INCAS, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi păgubit instituția cu 21 milioane de lei, a fost suspendat din funcție până la finalul mandatului

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță miercuri că a fost emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare…
Vezi articolul