Pe timpul vacanței de vară, copiii și adolescenți pot să iasă afară cu prietenii, să citească, dar și să se folosească de câteva resurse online utile pentru dezvoltarea de competențe – atât despre antreprenoriat, de exemplu, cât și despre inteligența emoțională și o mai bună cunoaștere de sine.
Google pune la dispoziție 19 cursuri gratuite în limba română și 155 în limba engleză care pot fi parcurse de oricine.
Ele sunt împărțite în 3 categorii: Marketing digital, Dezvoltarea carierei și Date. Cursul de “Bazele marketingului digital” este structurat în 26 de module, însumând 40 de ore, și este și certificat din partea Google. Mai există cursul de “Lansează o afacere online”, de 3 ore, dar și un mini-curs de o oră despre bazele programării.
Cursurile în limba engleză sunt mai multe: de exemplu, există un mini-curs despre “Introducere în bunăstarea digitală” care se concentrează pe cum putem, ca utilizatori zilnici de internet, să devenim conștienți de modul în care îl utilizăm efectiv, astfel încât să dezvoltăm obiceiuri tech sănătoase. Un alt curs de pe platformă este de engleză pentru dezvoltarea carierei, organizat de Universitatea din Pennsylvania, SUA, structurat în 8 module și 22 de ore. Cursurile în limba română pot fi accesate aici, iar cele în limba engleză pot fi găsite aici.
Lecții video animate despre aproape orice subiect, în limba engleză
Platforma rețelei de conferințe TED pentru educație cuprinde numeroase lecții și resurse în limba engleză pentru copii, adolescenți și profesori. De la subiecte precum istorie și geografie, probleme de mediu înconjurător, sociologie și artă, la sănătate, matematică, gândire & predare, lecțiile sunt însoțite de câteva întrebări, deschise sau cu variante de răspuns prestabilite, la care pot fi înregistrate și salvate răspunsuri.
Pe platforma de învățare Ted-Ed se regăsesc atât animații de la profesori din lumea întreagă, acreditați pentru informații, colaboratori cu organizația, cât și videoclipuri de la canale de YouTube partenere verificate. Ele pot fi sortate după subiect.
Un exemplu de lecție este cel despre înțelegerea emoțiilor.
Pentru a fi calmi și liniștiți cu noi înșine, avem nevoie de perioade regulate în care să facem ceva poate destul de ciudat: să ne procesăm emoțiile, scriu coordonatorii lecției în descriere.
Pentru a salva progresul atunci când răspunde la întrebări, o persoană trebuie să își creeze cont pe platformă.
O altă lecție este intitulată “Vremea chiar devine extremă?”.
Între 2016 și 2019, lumea a fost martoră la valuri de căldură record, incendii de vegetație dezlănțuite și cea mai lungă serie de cicloni tropicali de categoria 5 înregistrată vreodată. Numărul de fenomene meteorologice extreme a crescut în ultimii 40 de ani, iar previziunile actuale sugerează că această tendință va continua. Așadar, creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme se datorează întâmplării sau schimbărilor climatice?, se arată în descrierea lecției.
Pe baza acestui videoclip, sunt și 5 întrebări închise și 3 cu răspuns liber, pe baza informațiilor primite. La categoria “Dig Deeper” din aceeași pagină, celor interesați li se pune la dispoziție un text cu diferite resurse (cu link) – rapoarte oficiale sau alte lecții pe aceeași temă.
Foto: © Vitaliy Nazarenko – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Foarte tare! Eu tot zic ca acum este mai usor sa ai acces la informatie, conditia e sa fii online, de-asta digitalizarea e importanta, dar ministerul are alte prioritati, sa treaca elevii din a 7-a direct intr-a 9-a, etc etc. Si fetitei mele ii zic mereu, ia mami si uita-te online cand nu stii un cuvant, nu ma mai astepta pe mine de la serviciu, pana si DEX-ul e gratuit online in zilele noastre, am gasit http://www.dexonline.net Vointa sa fie, ca eu ma simt ca o moara stricata, probabil asa se simt si profesorii cand nu ii asculta elevii. Cat despre TED, sunt fana, organizeaza conferinte super tari.