Integritatea academică va fi evaluată, în Republica Moldova, printr-un sondaj de opinie realizat în rândul studenților, ale cărui rezultate sunt așteptate până la finalul anului, a anunțat ministrul Educației de la Chișinău, Dan Perciun, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, integritatea academică va fi luată în calcul pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior.
Potrivit ministrului, este vorba despre un sondaj ce urmează să fie realizat pe un eșantion de “circa 600 de studenți per universitate”. Dan Perciun a prezentat demersul drept un pas către “o discuție publică” pentru creșterea responsabilității universităților, așa încât acestea să asigure “proces corect și lipsit de fraudă”.
Dan Perciun anunțase inițial demersul în septembrie, când, potrivit TVR Moldova, au fost prezentate noile reguli din Metodologia de finanțare bugetară a universităților din Republica Moldova. Atunci, el spunea despre sondajele în universități: “Cele care vor avea cel mai bun scor, la fel, vor beneficia de suport adițional”.
Potrivit TVR Moldova, în această țară funcționează 21 de instituții de universități – 13 instituții publice și opt private. 17 dintre acestea se află la Chișinău și câte una municipiile Bălți, Comrat, Cahul și Taraclia.
Declarațiile pe această temă ale ministrului Dan Perciun, în conferința de marți în care a prezentat rezultatele primelor 100 de zile în funcție:
- “Am aprobat metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățământ superior, sunt câteva elemente importante. Accentul pus pe performanță este foarte important – universitățile care vor arăta performanță vor beneficia de mai mulți bani, universitățile care vor avea un nivel mai înalt de integritate academică vor avea mai mulți bani. Integritatea academică va fi evaluată printr-un sondaj reprezentativ, pe un eșantion de circa 600 de studenți per universitate. Compania care ar urma să facă acest sondaj este deja contractată de către GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei – n.red.) și ne așteptăm să avem aceste rezultate – pe practicile mai puțin sănătoase care mai persistă în unele instituții – publicate până la final de an. (…)
- Publicarea rezultatelor privind integritatea academică va fi pentru noi un pas important, va trezi o discuție publică, care va crește nivelul de responsabilitate a instituțiilor de învățământ pentru asigurarea unui proces corect și lipsit de fraudă.”
Conferința de presă, integral: