Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației să amâne cu o săptămână începutul școlii, care să fie astfel pe 16 septembrie, la cererea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro. Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că nu este de acord cu amânarea începerii școlii. “Eu știu că există presiuni de la nivelul Ministerului Turismului. În ultimii 3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani de zile”, a precizat Cristache, pentru Edupedu.ro.
“Nu suntem de acord cu amânarea începerii anului școlar, cu atât mai mult cu cât vom avea încă 4 zile lipsă din structura anului școlar cu ocazia alegerilor prezidențiale, lucru pe care noi nu l-am prevăzut inițial, pentru că nu erau stabilite datele de alegeri“, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).
- Discuții fără precedent în Guvern cu privire schimbarea datei la care începe anul școlar, în plină vacanță de vară.
- După ce Ecaterina Andronescu a stabilit oficial prin ordin de ministru că școala începe în data de 9 septembrie 2019, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să prelungească vacanța de vară cu o săptămână, până pe 16 septembrie, la solicitarea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro.
- Conform informațiilor noastre, conducerea instituției nu ar fi de acord cu modificarea, spunând că ar exista efecte negative asupra eficienței actului didactic
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) – Învățământ Preuniversitar, a declarat pentru Edupedu.ro că, “din punctul meu de vedere, Guvernul își poate exprima orice punct de vedere, ca executiv. Numai că noi, la Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Educației, cei care am hotărât structura anului școlar pe care doamna ministru a aprobat-o prin ordin de ministru, trebuie să fim consultați, altfel constituim degeaba acel grup de dialog social“.
“Eu știu că există presiuni de la nivelul Ministerului Turismului. În ultimii 3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani de zile. I-am replicat că nu pot face așa ceva, având în vedere că avem cel mai scurt an școlar, că le înțeleg interesele de natură financiară, ca fost investitor, dar nu pot să pun mai presus de interesele elevilor interesele lor financiare. Nu mai rețin numele ei“, a afirmat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a precizat că “la discuțiile din Comisia de dialog social, din primăvară când am stabilit structura anului școlar, structura reprezentativă a elevilor – Consiliul Național al Elevilor (CNE) – și-a dorit să înceapă anul școlar la 1 septembrie, având în vedere că avem cel mai comprimat an școlar și cea mai lungă vacanță de vară la nivel european“.
“Deși subscriu la punctul lor de vedere, mi-am dorit să înceapă pe 9 septembrie școala, astfel încât să dăm posibilitatea familiilor cu posibilități reduse din punct de vedere financiar să acceseze programul pentru copii, programul Litoralul pentru toți“, a continuat acesta.
Cristache a precizat că “dorința noastră, la Comisia pentru dialog social, a fost ca anul școlar pentru elevii aflați în ani terminali să nu se termine mai târziu de 15 iunie, astfel încât cele două examene de Evaluare Națională și Bacalaureat să nu intre într-un regim termic ridicat“.
“Ținând cont de acest lucru și având în vedere programa școlara încărcată, am încercat să mai câștigăm o săptămână, astfel încât profesorii să își desfășoare programa școlară într-un ritm susținut și nu pe repede-nainte. Aceasta a fost explicația mea, ca reprezentant al părinților, atunci când mi-am exprimat susținerea pentru ca școala să înceapă pe 9 septembrie, și nu pe 16 septembrie, având în vedere și nemulțumirile elevilor și ale părinților referitor la modul în care programa școlară se derulează pe repede-nainte în timpul anului școlar“, a declarat pentru Edupedu.ro reprezentantul părinților.
“Ca reprezentant al părinților, când am aflat despre intenția de a amâna începerea școlii, am vorbit la Ministerul Educației și la Comisia de învățământ, cu speranța că voi fi înțeles și nu vom face greșeala să terminăm anul școlar cu o săptămână mai târziu. Ne-ar complica calendarul pe finalul anului, în ce privește cele două examene naționale susținute de elevi: Evaluarea Națională și Bacalaureatul. În afară celor două examene ale elevilor, mai sunt și examenul de titularizare, de definitivat, de gradații de merit, care sunt legate până la sesiunea de bacalaureat din toamnă”, a subliniat acesta.
“În cazul în care comunitățile locale ar investi în dotarea sălilor de examen cu instalații de aer condiționat, care ar putea fi folosite pe perioada examenelor, atunci nu ar fi nicio problemă ca anul școlar să se termine inclusiv la 30 iunie pentru școli și licee teoretice“, a declarat Iulian Cristache.
Citește și:
-
mai 2019: Vacanța de vară nu se prelungește, cum au cerut hotelierii. Andronescu: deocamdată, despre 9 septembrie vorbim ca dată la care începe școala
-
Structura anului școlar 2019-2020 a fost publicată în Monitorul Oficial: Școala începe pe 9 septembrie, vacanța de iarnă este intersemestrială
-
Lista materiilor la care elevii dau teze în gimnaziu și liceu
-
BAC 2019 Elevii critică decizia Ministerului Educației de a programa Bacalaureatul în căldura din iulie