Școlile și inspectoratele școlare nu au nici astăzi, cu o lună înainte de începerea efectivă a anului școlar 2020-2021 și la o săptămână de la anunțul președintelui Iohannis, ghidul sanitar cu principalele norme pe care să le aplice în fiecare sală de clasă. “Așteptăm ghidul de la INSP”, spune Iulian Cristache, președintele Federației părinților, care precizează că se așteaptă că Ministerul Sănătății să-l pună în dezbatere în perioada următoare, “deci îl vom avea în varianta lui finală abia la începutul lui septembrie. Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze”.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru Edupedu.ro că în urmă cu mai bine de o lună a fost singura întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății, dar în urma acesteia nu s-a concretizat nimic și nici nu au mai avut dialoguri similare toți decidenții la un loc.
Ieri a mai avut loc o întâlnire pe tema redeschiderii școlilor, dar la nivelul Comisiei de Învățământ din Senat.
„S-a discutat despre începerea școlii și tunurile principale au fost puse pe reprezentanții Ministerului Educației fiindcă așteptăm ghidul de la INSP (Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, ai cărui experți redactează în prezent celebrul ghid sanitar). Nu știu de ce întârzie atât de mult, avem doar o variantă inițială nefinalizată și urma să ne întâlnim pentru varianta actualizată, însă lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Nu înțeleg de ce este atât de secret totul, de ce nu desecretizează acest ghid. Înțeleg că ori săptămâna aceasta, ori săptămâna viitoare s-ar putea să-l pună în dezbatere publică, unde va trebui să stea câteva zile, deci îl vom avea în varianta lui finală abia la începutul lui septembrie. Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze, e târziu”, atrage atenția reprezentantul părinților.
Iulian Cristache are și o serie de întrebări pentru autorități:
- Scenariul verde înseamnă că prezența fizică la școală a tuturor copiilor este obligatorie, dar nu știm dacă asta înseamnă și distanțare fizică pentru că nu sunt suficiente spații în școli. Dacă un elev este depistat cu coronavirus, atunci probabil că vor fi cazuri în care directorii de școală vor fi dați în judecată, deși nu avem de unde ști dacă virusul a fost luat de la școală. De aceea, cred că este nevoie de un acord între școală și familie.
- În acest cotext, cu o lună de zile înainte de începerea școlii, îmi pun întrebarea ce directori vor avea curajul să-și asume întoarcerea tuturor copiilor în bănci, dacă nu pot asigura distanțarea fizică în spațiul limitat din școală?
- Nu înțeleg de ce reprezentanții Ministerului Sănătății nu ne-au chemat la consultări astfel încât să avem un dialog despre ce va conține acest ghid. Cine va răspunde pentru contaminarea unui copil atâta timp cât nu există un acord între familie, școală, DSP, inspectoratul școlar și ministerele Educației și Sănătății?
Precedentul redeschiderii grădinițelor – eveniment cu startul ratat din cauza lipsei normelor de la Ministerul Sănătății
Marea necunoscută pentru organizarea efectivă a deschiderii anului școlar 2020-2021 o reprezintă ghidul sanitar. Este vorba despre un set de reguli de bază realizat de Ministerul Sănătății și așteptat de primării și de școli, pentru redeschiderea unităților de învățământ, ghid care nu a fost publicat de Ministerul Sănătății nici astăzi, la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat în premieră descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor.
Un precedent cu privire la modul în care Ministerul Sănătății tratează redeschiderea unităților de învățământ este deschiderea grădinițelor, în vară.
9 iunie, Klaus Iohannis: Va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private
Pe 9 iunie 2020, președintele Klaus Iohannis anunța oficial că “pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății”.
Anunțul a fost făcut după o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.
9 iunie, Raed Arafat: Deschiderea after school-urilor nu s-a discutat în prezența mea
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat, potrivit G4Media.ro, că redeschiderea after school-urilor nu s-a discutat la ședința de la Cotroceni, cel puțin nu în prezența sa și că nici ministrul Educației nu a fost la acea întâlnire.
”Nu s-a discutat acolo (la întâlnirea cu premierul Orban și președintele Iohannis, n.red.) despre after school-uri. Sunt foarte similare școlilor și ați văzut că multe țări care au deschis le-au reînchis”, a completat el.
La observația că președintele Iohannis a făcut acest anunț, secretarul de stat a răspuns: „Nu s-a discutat cât am fost acolo”.
14 iunie, Monica Anisie: Mâine nu se redeschid grădinițele, creșele sau after school-urile. Normele sunt în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza
“Mâine nu se vor redeschide” creșele, grădinițele și after school-urilor, a anunțat pe 14 iunie, în conferință de presă, ministrul Educației. Deși Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitor prevede că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat, Monica Anisie a declarat că aceste unități de învățământ preșcolar nu pot fi deschide decât în momentul în care există normele de securitate și igienă finalizate.
15 iunie Ministrul Sănătății: Ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial. De mâine vor putea începe activitatea
Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până luni la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial, potrivit G4Media.ro.
„Până în prânz ordinul este gata și va fi publicat în Monitorul Oficial. Este deja la Ministerul Educației”, a spus Nelu Tătaru. Întrebat dacă, în aceste condiții, de mâine își pot reîncepe activitatea grădinițele private, ministrul Sănătății a răspuns afirmativ.
15 iunie Normele pentru redeschiderea grădinițelor, creșelor și after school-urilor au fost publicate în Monitorul Oficial
Amintim că Edupedu.ro a publicat în exclusivitate prima variantă a ghidului INSP privind redeschiderea școlilor din septembrie 2020, ghid anunțat apoi de ministrul Sănătății ca fiind unul în dezbatere, pentru ca doar o zi mai târziu Nelu Tătaru să afirme că ghidul său este unul vechi.
Potrivit surselor Edupedu.ro, autoritățile din sănătate au avut următorul motiv major pentru retragerea ghidului din dezbaterea publică: regulile ar fi trebuit să apară public mai “aproape de septembrie”, nu “atât de devreme”.
Citește și:
-
9 iunie VIDEO Iohannis: Va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea after school-urilor, grădinițelor și creșelor private
-
9 iunie Raed Arafat: Deschiderea after school-urilor nu s-a discutat în prezența mea
-
12 iunie Șeful cancelariei premierului: Creşele și grădinițele de stat se pot redeschide, la decizia autorităților locale
-
12 iunie Nu există normele metodologice pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor. Singurele documente pe care le avem acum sunt recomandările OMS și UNICEF – viceprimarul Brașovului
-
14 iunie Mâine nu se redeschid grădinițele, creșele sau after school-urile. Ministrul Educației: Normele de revenire în grădinițe sunt în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza
-
15 iunie Nelu Tătaru: Ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial. De mâine vor putea începe activitatea
-
15 iunie Normele pentru redeschiderea grădinițelor, creșelor și after school-urilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Grădinițele se pot deschide de mâine
2 comments
Voi v-ati gandit ca la cat de competenti sunt …poate nici nu au ce!Zic si ei așa… că e secret, sa nu spuna ca de fapt nu au pregătit nimic.
Pai de ce sa le desecretizeze? Ca sa aiba lumea ce comenta cand o sa vada ca distantarea sociala a scazut de la 2m la 1m sau a disparut complet? Ca mastile nu mai salveaza vieti si nu mai sunt necesare in scoli? Ce-s fraieri?