Federația Națională a Părinților a solicitat Ministerului Educației „modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a consiliul de administrație al școlii (după consultarea consiliului profesoral, consiliului reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor) și informarea inspectoratului școlar”, se arată într-un comunicat de presă al acestora, transmis luni. Reprezentanții părinților au mai făcut această solicitare și pe 8 octombrie.
- Și Consiliul Național al Elevilor (CNE) a solicitat duminică același lucru. „Menținerea unităților de învățământ deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului”, se arată într-un comunicat de presă al acestora.
- Amintim că, pe 30 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât desființarea pragului de închidere a școlilor la 6 la mie. Tot atunci, Florin Cîțu a anunțat că pe lângă decuplarea de rata de incidență dintr-o localitate, decizia de închidere a școlii în format fizic nu mai ține cont nici de declararea carantinei în acel oraș sau în comuna respectivă.
Mai jos, comunicatul reprezentaților părinților:
„Federația Națională a Părinților a luat act cu consternare și privește cu profundă îngrijorare recentele declarații din presă ale domnului ministru Sorin – Mihai Cîmpeanu, făcute ca urmare a demersurilor oficiale desfășurate de federație, prin adresa Nr 81021 din 08.10.2021. Prin documentul înaintat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, solicitam modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a consiliul de administrație al școlii (după consultarea consiliului profesoral, consiliului reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor) și INFORMAREA inspectoratului şcolar.
Domnul ministru, dând frâu liber propriei percepţii legislative şi încercând să o prezinte, în calitate oficială, drept rezultatul unei atente analize, afirmă, public, că membrii federaţiei: „nu au citit un ordin simplu de ministru”.
Iniţial, am avut tendința să credem că, prin atitudinea sa, domnul ministru a încercat să jignească, grav, inteligența şi să minimalizeze munca membrilor federației noastre. Apoi, am realizat faptul că este posibil să fi fost consiliat într-un mod eronat.
Îi reamintim domnului ministru că, prin activitatea susținută a federației, ca membru în comisia de dialog social, au fost corectate, de-a lungul timpului, numeroase erori și neconcordanțe cu alte norme legale în vigoare, ce se regăseau în proiectele de acte normative supuse consultării. Și tot pentru reîmprospătarea memoriei domnului ministru și a publicului larg, reiterăm nemulțumirea noastră de a nu fi fost consultați asupra prevederilor Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 și ale Ordinului comun nr. 5.338/1082/2021.
Îl asigurăm că noi am citit cu deosebită atenţie actele normative, numai că, pentru siguranța copiilor noștri, textul Ordinului comun 5.336/1082/2021 este, cel puțin, insuficient!
În schimb, am constatat că domnul ministru nu a lecturat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 76 din 30.09.2021 în dispozitivul căreia se precizează:
Se abilitează Ministerul Educației (…) în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată, stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, utilizării în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă 2 pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora. (…)”
Foto: © Eakrin Rasadonyindee – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.