Reprezentanții elevilor au transmis astăzi că reiterează „necesitatea testării tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinați, astfel încât riscul de răspândire comunitară să se limiteze cât mai mult”. „De aceea, știind că și persoanele vaccinate pot fi infectate cu COVID-19 și pot prezenta forme ușoare sau asimptomatice, considerăm esențial ca autoritățile să asigure testarea tuturor contacților direcți ai persoanei infectate”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor (CNE). Reacția vine după ce miniștrii Educației și Sănătății au declarat astăzi, într-o conferință de presă, că atunci când în colectivele claselor a VII-a – a XII-a / a XIII-a se depistează un caz de pozitivare, elevii vaccinați vor veni la școală în format fizic în continuare, iar elevii nevaccinați vor intra în carantină, cu posibilitatea de a se testa după a opta zi.
Reprezentanții elevilor mai spun că „toți elevii ar trebui să aibă acces la alternative educaționale pentru școala față în față, dacă aceștia sunt încadrați în anumite grupe de risc medical”.
„Astăzi este 1 septembrie. În 12 zile, milioane de elevi din România se reîntorc în bănci mai mult sau mai puțin pregătiți, din cauza tergiversării excesive a asumării unui ordin comun. Această întârziere nejustificată nu va face altceva decât să adâncească lacunele în pregătirea unităților de învățământ pentru debutul noului an școlar, moment în care elevii vor fi prinși între incertitudine și nesiguranță”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Mai jos, comunicatul integral al CNE:
„În data de 1 septembrie 2021, ministrul educației și ministrul sănătății au susținut o conferință de presă referitoare la măsurile epidemiologice care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar, începând cu anul școlar 2021-2022.
În cadrul declarațiilor, oficialii au susținut ideea conform căreia, în cazul în care în colectivele claselor a VII-a – a XII-a/a XIII-a se depistează un caz de pozitivare, elevii vaccinați vor veni la școală în format fizic în continuare, iar elevii nevaccinați vor intra în carantină, cu posibilitatea de a se testa după a opta zi. În acest sens, reiterăm necesitatea testării tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinați, astfel încât riscul de răspândire comunitară să se limiteze cât mai mult. De aceea, știind că și persoanele vaccinate pot fi infectate cu COVID-19 și pot prezenta forme ușoare sau asimptomatice, considerăm esențial ca autoritățile să asigure testarea tuturor contacților direcți ai persoanei infectate.
Totodată, este absolut necesar ca statul să asigure protecția tuturor elevilor aflați în situații de risc medical, adică a celor diagnosticați cu diverse boli cronice, nu doar a celor cu afecțiuni asociate imunodepresiei, întrucât actul de vaccinare este unul independent de elev, care depinde în mod direct de acordul explicit al părinților. Astfel, considerăm că toți elevii ar trebui să aibă acces la alternative educaționale pentru școala față în față, dacă aceștia sunt încadrați în anumite grupe de risc medical.
Totodată, este absolut necesar ca statul să asigure protecția tuturor elevilor aflați în situații de risc medical, adică a celor diagnosticați cu diverse boli cronice, nu doar a celor cu afecțiuni asociate imunodepresiei, întrucât actul de vaccinare este unul independent de elev, care depinde în mod direct de acordul explicit al părinților. Astfel, considerăm că toți elevii ar trebui să aibă acces la alternative educaționale pentru școala față în față, dacă aceștia sunt încadrați în anumite grupe de risc medical.
În același timp, considerăm inacceptabil faptul că nici până la acest moment Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu au semnat ordinul comun care reglementează regulile privind începutul noului an școlar, deși ne aflăm la mai puțin de două săptămâni de momentul 13 septembrie. De aceea, solicităm încă o dată predictibilitate în deciziile care privesc sistemul de educație, având în vedere că mii de unități de învățământ vor fi nevoite să se pregătească pentru reînceperea cursurilor de pe o zi pe alta.”
Amintim că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat cum se va desfășura testarea în școli în conferința de presă comună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Dacă un elev dintr-o clasă este pozitiv, colegii acestuia vor continua să învețe online pentru 14 zile. Există posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta, dacă rezultatul testelor este negativ.
„În ceea ce privește testarea și în ceea ce privește măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în școală și diagnosticat pozitiv, fie că Direcția de Sănătate Publică sau părintele a anunțat școală că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este, dacă vorbim de clase de învățământ preșcolar și de clasele de la pregătitoare până la a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv, să continue învățământul online timp de 14 zile”, a declarat ministrul Sănătății.
Aceasta a spus că „Se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele acestor teste sunt negative. Această testare în ziua a opta se organizează în școli de către personalul medical al școlilor acolo unde este disponibil sau prin mobilizarea echipelor de la direcțiile de Sănătate Publică, acolo unde personalul nu este disponibil”.
4 comments
Normal ar fi ca la început de an școlar toți elevii și cadrele didactice, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, sa prezinte rezultatul unui test rapid antigen.( Norma ca gratuit) Asa cum se cerea pana acuma avizul epidemiologic sa se aducă rezultatu unui test.
Cum adică merg la școală cei vaccinați? Nu vă este rușine??? Toți elevii au aceleasi drepturi! Rușine sa va fie! Forțați mana parintilor! Atat știți! Sa faceți reguli atunci cand veti oferi un învatămant de calitate. Nu pe banii noștri!
Profesorii dorm, sindicatele dorm nu cer nimic.
Școala online la clasele 0-2 este IMPOSIBILA, copii mici nu au deprinderile tehnice necesare, nu au cu toții calculatoare sau laptopuri (școala pe telefon este o gluma nesărată), nu pot să aibă răbdare să stea ore in sir cu ochii în ecrane (în plus poate fi nesănătos), nu au părinții scutiți de serviciu ca sa stea sa ii asiste, nu toți părinții au abilitățile necesare sa fie “mâna a doua” in școala online.